Samenvattingen per hoofdstuk bij de 8e druk van Jeugdrecht begrepen van Janssen - Bundel

 

Dit is een bundel van de samenvattingen per hoofdstuk bij de 8e druk van het boek Jeugdrecht begrepen door L. Janssen.

Crossroad: goals
Follow the author: Social Science Supporter
This content is used in bundle:

Juridische en ethische aspecten: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UL

Samenvattingen per hoofdstuk bij de 8e druk van Jeugdrecht begrepen van Janssen - Bundel

Samenvattingen per hoofdstuk bij de 8e druk van Jeugdrecht begrepen van Janssen - Bundel

Dit is een bundel van de samenvattingen per hoofdstuk bij de 8e druk van het boek Jeugdrecht begrepen door L. Janssen.

Study Notes bij Juridische en Ethische aspecten - Pedagogiek B2 - UL (2015/2016)

Study Notes bij Juridische en Ethische aspecten - Pedagogiek B2 - UL (2015/2016)

Aantekeningen bij de hoorcolleges uit 2015/2016.


College 1: Juridische beslissingen over kinderen

  • Jeugdrecht: Hierin staan alle wettelijke bepalingen voor kinderen onder de 18 jaar. Het Jeugdrecht is ingesteld omdat kinderen vroeger hetzelfde als volwassenen werden behandeld. Nu staat in de wet dat de kinderen ‘een bijzondere positie in de maatschappij hebben’. Dit is voor het eerst vastgelegd in ‘Kinderwetten’ in 1905.

  • Jeugdbeschermingsrecht: dit recht is te vinden in het Burgerlijk Wetboek. Dit recht is van toepassing wanneer de ontwikkeling negatief wordt beïnvloedt en er maatregelen moeten worden genomen. De rechter bepaalt deze maatregelen. Een voorbeeld: Raad van de kinderbescherming.

  • Jeugdhulpverlening/-welzijnszorg: ook wel Jeugdwet genoemd. Deze vorm van zorg richt zich op het voorkomen, vroeg signaleren of verminderen (vroeg interveniëren) van problemen die in de toekomst de ontwikkeling negatief kunnen beïnvloeden, zoals opgroei- opvoedings- of psychische problemen. Het is dus preventief. De uitvoering ligt sinds 1 januari 2015 in handen van gemeenten.

Burgerlijk wetboek

Ouders hebben de plicht tot verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen. Kinderen hebben recht op deze verzorging en opvoeding. In 1989 is het ‘Verdrag van de Rechten van het Kind’ opgesteld, waarin dit is vastgelegd. De overheid is ook verantwoordelijk om in te grijpen wanneer ouders niet aan hun plicht tot verzorging en opvoeding voldoen of wanneer de rechten van het kind in gevaar komen. Juridisch ingrijpen is enkel onder strikte voorwaarden mogelijk.

Jeugdwet

Sinds januari 2015 treffen gemeenten voorzieningen die een jeugdige en/of ouder nodig hebben indien er sprake is van problemen en stoornissen en de eigen mogelijkheden en probleemoplossend vermogen van de ouder en het kind ontoereikend zijn. Een voorbeeld is de Jeugd-GGZ of de kinderbescherming.

Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK)

Dit verdrag wordt ook wel het ‘Kinderrechtenverdrag’ genoemd. Het verdrag is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een aantal landen hebben het IVRK niet geratificeerd. De VS hebben het verdrag niet ondertekend omdat het verdrag de doodstraf voor minderjarigen verbiedt. Ook verbiedt het verdrag kinderhandel en het rekruteren en inzetten van kindsoldaten. Er zijn landen, zoals Somalië, die om deze redenen het verdrag niet hebben ondertekend. Volgens het IVRK heeft het kind recht op leven, een naam en nationaliteit, een thuis, een positieve band met de ouders en onderwijs. Daarnaast moet het IVRK kinderen beschermen tegen discriminatie en kinderhandel.

Gezag

Ouderlijk gezag in de wet wordt beschreven als de plicht en het recht van ouders om hun minderjarige kinderen te verzorgen en op.....read more

Access: 
JoHo members
Collegeaantekeningen Juridische en ethische aspecten (pedagogiek)

Collegeaantekeningen Juridische en ethische aspecten (pedagogiek)

Deze samenvatting is gebaseerd op collegejaar 2012-2013.


College 1: Juridische beslissingen over kinderen

 

Salomonsoordelen

Wanneer er een zeer moeilijk besluit moet worden genomen waarbij meerdere partijen hetzelfde willen, moet iemand een salomonsoordeel uitspreken. Het gaat hierbij om een rechtvaardig en eerlijk oordeel over iets dat niet te delen is. Geen van beide partijen moet hier voordeel aan beleven. Het is lastig om te beslissen over kinderen als er meerdere partijen betrokken zijn bij de casus.
Een voorbeeld van een actueel salomonsoordeel: een kind wordt voor 16 maanden uit huis geplaatst vanwege drugsgebruik en geweld in het huidige gezin. Nu is de vraag: is het gezin na deze 16 maanden in staat om de zorg weer op zich te nemen?

 

Jeugd en Recht

  • Jeugdrecht: Hierin staan alle wettelijke bepalingen voor kinderen onder de 18 jaar. Het is ingesteld omdat kinderen vroeger hetzelfde als volwassenen werden behandeld. Nu staat in de wet dat de kinderen ‘een bijzondere positie in de maatschappij hebben’

  • Jeugdbescherming(-srecht): wordt ingeschakeld wanneer de ontwikkeling negatief wordt beïnvloed, de rechter bepaald. Een voorbeeld: Raad van de kinderbescherming

  • Jeugdhulpverlening/-welzijnszorg: Het voorkomen of verminderen van problemen die in de toekomst de ontwikkeling negatief beïnvloeden. Het is dus preventief.

De term ‘jeugdzorg’ wordt vaak gebruikt in plaats van ‘jeugdbescherming’. De wet op de jeugdzorg is ontwikkelt in 2005 en gaat in 2015 alweer verdwijnen vanwege het feit dat het niet goed genoeg functioneert.

 

Kind en recht

Ouders hebben de plicht tot verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen. Kinderen hebben recht op deze verzorging en opvoeding. Er is daarom een ‘Verdrag van de rechten van het Kind’ ontwikkelt in 1989 waarin dit is vastgelegd. De overheid is dus ook verantwoordelijk om in te grijpen als ouders niet aan de plichten voldoen of als de rechten van het kind in gevaar komen.

 

Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK)

Kan samengevat worden als het ‘kinderrechtenverdrag’. Dit verdrag is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een aantal landen hebben het UVRK niet geaccepteerd. De VS heeft het verdrag niet geaccepteerd omdat dan de doodstraf voor minderjarigen verboden moet worden. Ook verbiedt het verdrag kinderhandel en het recuteren en inzetten van kindsoldaten. Er zijn landen, zoals Somalië, die om deze redenen het verdrag niet hebben ondertekend. Volgens het IVRK (hierboven heb je het over.....read more

Access: 
Public
TentamenTicket bij Juridische en ethische aspecten - Pedagogiek B2 - UL

TentamenTicket bij Juridische en ethische aspecten - Pedagogiek B2 - UL

Vragen

  • Mag een kind van 12 zelf bepalen bij welke ouder het woont?

  • (verhaal over biologische moeder die niet wilde dat haar kind gedoopt werd door het pleegoudergezin in Duitsland). Is dit in Nederland ook mogelijk? Van wat voor soort adoptie is hier sprake?

  • Mogen de medische gegevens door de arts verstrekt worden aan de niet-gezagsouder na de uitspraak van de rechter? (er zat een fout in het tentamen, dus er werd niet aangegeven wat die uitspraak was)

  • Wat is de gebruikelijke volgorde voor het melden (van een vermoeden van) kindermishandeling?

  • Wat had er moeten gebeuren als de voorgestelde wijziging van de meldcode al was ingevoerd?

  • Wat moet er sinds het Salduz-arrest altijd gebeuren?

  • … wordt om 10 uur ’s avonds opgepakt. Tot welk tijdstip mag hij/zij worden vastgehouden?

  • … is 16 jaar, maar heeft een ernstige misdaad begaan. Volgens welk strafrecht moet hij/zij berecht worden? Geef argumenten en leg uit.

    Wat is de essentie van het vak Juridische en ethische aspecten - B2 - UL?

    Wat is de essentie van het vak Juridische en ethische aspecten - B2 - UL?

    Ik heb deze tentamentips in 2016 verzameld.

    • Je kan dit vak het beste leren door de sheets te stampen of schema’s te maken. Aangezien het boek wat lastigere taal gebruikt zou zelf samenvatten ook kunnen helpen.

    • Je leert veel over wetten die belangrijk zijn in je latere werk, zoals de juridische positie van ouders en kinderen en de rechten van ouders. Daarnaast leer je veel over juridische maatregelen.

    • Je kan wetten toepassen op situaties en begrijpen aan welke ouder je bijvoorbeeld informatie kan/mag verschaffen.

    Leren

    • Omgang, gezag, adoptie/pleegzorg, ontvoering en maatregelen

    • 253-t gezag, pleegzorg, afstamming, juridisch ouderschap, etc. De meeste van deze begrippen zijn belangrijk om te weten voor het tentamen

    • Voor het tentamen is een combinatie van stampen (voor de meerkeuzevragen, maar ook voor de open vragen) en uitleggen/toepassen het beste.

          Samenvattingen en studiehulp voor Pedagogiek B2 aan de Universiteit Leiden - Jaar 2022/2023

          Samenvattingen en studiehulp voor Pedagogiek B2 aan de Universiteit Leiden - Jaar 2022/2023

          Image

          Deze bundel bevat relevant studiemateriaal voor Pedagogische wetenschappen, jaar 2 aan de Universiteit Leiden

           

          Contributions, Comments & Kudos

          Add new contribution

          CAPTCHA
          This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
          Image CAPTCHA
          Enter the characters shown in the image.
          Access level of this page
          • Public
          • WorldSupporters only
          • JoHo members
          • Private
          Statistics
          714
          Last updated
          25-05-2023