Onderneming en recht hoorcollege 9 Rechten UL B2 (2019-2020) - Vertegenwoordiging
1. Welke onderwerpen worden behandeld in het hoorcollege?
- Vertegenwoordiging bij personenvennootschappen en rechtspersonen (algemeen)
- Vertegenwoordiging bij personenvennootschappen
- Vertegenwoordiging bij vof en de gewone vennoten van een cv
- Vertegenwoordiging bij de rechtspersoon
- De commanditaire vennoot in een cv
Algemeen zijn er drie systemen van vertegenwoordiging. In het algemeen vermogensrecht wordt de volmacht gebruikt. Bij personenvennootschappen speelt dit ook een rol, daar is er vertegenwoordiging door de vennoten. Bij rechtspersonen vindt vertegenwoordiging plaats door het bestuur en de bestuurders. Dit is een totaal eigen systeem van vertegenwoordiging, waarin de volmacht geen enkele rol meer speelt (het 'richtlijnstelsel').
De volmacht staat omschreven in art. 3:60 lid 1. Het uitgangspunt is dat de volmachtgever alleen gebonden wordt zolang de gevolmachtigde binnen de grenzen van de volmacht blijft (art. 3:66 lid 1). Hier zijn echter correcties op, bijvoorbeeld als de volmachtgever de schijn gewekt heeft dat de gevolmachtigde vertegenwoordigingsbevoegd was (art. 3:61 lid 2). Ontoereikende volmachten kunnen achteraf bekrachtigd worden (art. 3:69 lid 1). Personen die handelen zonder volmacht zijn schadeplichtig.
Vertegenwoordiging bij personenvennootschappen en rechtspersonen (algemeen)
Allereerst gaat het dan over de maatschap, de vof en de cv (behalve de commanditaire vennoten). Een derde grondtrek van het ondernemingsrecht is dat er een onderscheid is tussen interne besluitvorming en externe vertegenwoordiging, waarbij gebreken in de besluitvorming de geldigheid van de vertegenwoordiging niet aantasten. Dit is een belangrijke achtergrond van het regelen van de vertegenwoordiging. Dit ter bescherming van de wederpartij.
Vertegenwoordiging bij personenvennootschappen
De vertegenwoordiging door de vennoten kent een eigen wettelijke regeling. Uitgangspunt in de wet: een maat is niet automatisch vertegenwoordigingsbevoegd, de overige maten moeten hem een volmacht verlenen. Dit betekent dat wederpartijen zich ervan moeten verzekeren dat degene met wie ze handelen een volmacht heeft. Art. 7A:1679 en 7A:1681 geven dit weer. Ook hier werkt echter het leerstuk van de opgewekte schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid. Ook is er de herstelmogelijkheid van bekrachtiging. Echter, in afwijking van Boek 3 bindt de maat die handelt zonder volmacht zichzelf. Hij wordt zelf contractspartij. Ook is vertegenwoordiging wettig in geval het voordeel voor de maatschap oplevert (baattrekking).
Vertegenwoordiging bij vof en de gewone vennoten van een cv
Uitgangspunt in de wet: een vennoot van een vof is automatisch vertegenwoordigingsbevoegd (art. 17 lid 1 WvK). Wel is het zo dat vennoten van de vertegenwoordigingsbevoegdheid uitgesloten kunnen worden. Dit wordt dan weergegeven in het handelsregister. Uit lid 2 blijkt dat vennoten ook via de vennootschapsovereenkomst beperkt kunnen worden. Ook dit heeft derdenwerking, mits ingeschreven in het handelsregister. Ook handelingen die 'niet tot de vennootschap betrekkelijk zijn' vallen buiten de vertegenwoordigingsbevoegdheid. Dit zijn rechtshandelingen waarvan ook de wederpartij moest begrijpen dat ze op geen enkele wijze aan de bedrijfsactiviteiten van de vennootschap kunnen bijdragen. Ook hiervoor moet de omschrijving van de werkzaamheden van de vennootschap in het handelsregister geraadpleegd worden. Uiteraard is er geen probleem als de gezamenlijke vennoten de handelende vennoot (die anders uitgesloten zou zijn van vertegenwoordiging) een volmacht geven.
Ook hier verbindt de volmacht die onbevoegd vertenwoordigend handelt zichzelf. Ook hier is er de bevoegde vertegenwoordiging in geval van baattrekking.
Vertegenwoordiging bij de rechtspersoon
Het uitgangspunt is hier vertegenwoordiging door het bestuur en de individuele bestuurders. Dit is het gevolg van een Europese regeling (richtlijn). De volmacht speelt hier geen enkele rol meer. Hier worden vooral de nv/bv besproken, maar voor de vereniging en stichting geldt grotendeels hetzelfde. Art. 2:130/240: 'Het bestuur vertegenwoordigt de vennootschap, voor zover uit de wet niet anders voortvloeit'. De bevoegdheid tot vertegenwoordiging die aan het bestuur/de bestuurder toekomt, is onbeperkt en onvoorwaardelijk, voor zover uit de wet niet anders voortvloeit. Een wettelijk toegelaten of voorgeschreven beperking kan echter door de vennootschap ingeroepen worden (lid 3 en 4). Dit betekent dat alleen beperkingen of voorwaarden die uit de wet voortvloeien, ingeroepen kunnen worden tegenover derden. Deze wettelijke beperkingen zijn er echter niet veel. Uiteraard kunnen er binnen het bestuur wel verdere afspraken gemaakt worden, maar deze hebben geen externe werking (het zijn slechts interne instructies).
Aan de vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuur als geheel kan niet afgedaan worden; dit kan alleen bij individuele bestuurders (Art. 2:130/240 lid 2, 2e volzin). Wanneer de wettelijk toegestane beperkingen in de statuten en het handelsregister opgenomen zijn, hebben ze externe werking. Ook kan besloten worden dat een bestuurder slechts met 'medewerking van anderen' mag vertegenwoordigen. Dit wordt ook wel de 'meerhandtekeningenclausule' genoemd (lid 2, 3e volzin). Dit zijn de enige wettelijke mogelijkheden die Boek 2 biedt. Alle andere bepalingen, die bijvoorbeeld wel in de statuten en zelfs in het handelsregister gepubliceerd zijn, hebben geen externe werking. Als er in de statuten bijvoorbeeld staat dat sommige besluiten van het bestuur eerst goedgekeurd moeten worden door de ledenvergadering, hebben overeenkomsten die het bestuur zonder goedkeuring sluit gewoon rechtsgeldigheid (art. 2:107a lid 2, art. 2:164/274).
Uit het richtlijnstelsel vloeit ook voort dat alleen Europese regelgeving de bevoegdheid van bestuur en bestuurders kan beperken. Bovenstaande wetsartikelen uit het Nederlandse recht zijn dus eigenlijk overbodig.
Ook als de wederpartij weet dat de vertegenwoordigende bestuurder volgens interne afspraken bepaalde beperkingen op zijn vertegenwoordigende bevoegdheid heeft, kan de bv/nv dit niet tegenwerpen als zij onder de overeenkomst uit wil. De vertegenwoordigingshandeling blijft geldig.
De commanditaire vennoot in een cv
Art. 20 lid 2 WvK: Commanditaire vennoten mogen geen daad van beheer verrichten of in de zaken van de vennootschap werkzaam zijn, zelfs niet krachtens een volmacht. Wanneer dit overtreden wordt, is de commanditaire vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden en verbintenissen van de vennootschap. Hierover is een belangrijk arrest gewezen (Lunchroom De Katterug): hier hadden commanditaire vennoten een huurbeëindigingsovereenkomst en een huurovereenkomst mede ondertekend. Hadden zij hierdoor het bestuursverbod overtreden? De rechtbank en het Hof stelden dat hiermee inderdaad art. 20 lid 2 WvK overtreden was, ook al was de wederpartij ervan op de hoogte dat zij geen beherend vennoten waren. De Hoge Raad stelde vervolgens dat de sanctie van art. 21 WvK in evenredige verhouding moet staan tot de aard en ernst van het handelen van de commanditaire vennoot. Onder omstandigheden moet de rechter kunnen beslissen de sanctie achterwege te laten of te beslissen dat het gevolg ervan wordt beperkt tot bepaalde verbintenissen.
2. Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur?
Er worden geen onderwerpen besproken die niet worden behandeld in de literatuur.
3. Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?
Er worden geen recente ontwikkelingen in het vakgebied besproken.
4. Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?
Er worden geen opmerkingen gedaan met betrekking tot het tentamen.
5. Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen?
Er worden geen tentamenvragen behandeld.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Onderneming en recht - Rechten B2 UL Hoorcolleges (2019-2020).
- Onderneming en recht hoorcollege 1 Rechten B2 UL (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 2 Rechten B2 UL (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 3 Rechten UL B2 (2019/2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 4 Rechten UL B2 (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 5 Rechten UL B2 (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 6 Rechten UL B2 (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 7 Rechten UL B2 (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 8 Rechten UL B2 (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 9 Rechten UL B2 (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 10 Rechten UL B2 (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 11 Rechten UL B2 (2019-2020)
- Onderneming en recht hoorcollege 12 Rechten UL B2 (2019-2020)
Contributions: posts
Spotlight: topics
Onderneming en recht - Rechten B2 UL Hoorcolleges (2019-2020).
Deze bundel bevat aantekeningen van de hoorcolleges van het vak 'Onderneming en recht', onderdeel van het tweede jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden in het collegejaar 2019-2020.
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1372 |
Add new contribution