Naar meer effect: resultaatgerichte ontwikkeling van interventies - Van Yperen - Universiteit Utrecht
Van Yperen
Naar meer effect: resultaatgerichte ontwikkeling van interventies
Inleiding
Evidence-based:
- Praktijkperspectief: het effect van een aanpak is bewezen als gestelde doelen worden gerealiseerd en cliënten tevreden zijn.
- Wetenschappelijk perspectief: interventie is bewezen effectief als het effect door onderzoek is aangetoond, waarbij aannemelijk is gemaakt dat er geen andere factoren in het spel zijn die het effect ook hadden kunnen veroorzaken.
Samenwerking tussen praktijkwerkers, cliënten en onderzoekers etc. is nodig om een beweging van meten, spreken en verbeteren in gang te zetten > betere resultaten in de praktijk.
- Meten: de in de praktijk uitgevoerde activiteiten en de resultaten ervan zichtbaar maken.
- Spreken: het gevormde beeld in dialoog met de betrokken partijen krijgt betekenis: herkennen, verklaren, wat vinden we ervan?
- Verbeteren: verdere vernieuwing > maakt interventie beter toepasbaar/effectiever/goedkoper.
De onderzoeker onderzoeksmethoden inzetten die passen bij het ontwikkelingsstadium van de interventie > transparante, lerende praktijk.
Een interventie is ‘effectief’ als deze aan het doel van de inzet beantwoordt. Ontwikkelingspad: van impliciet geloof dat interventie effectief is, naar empirisch bewijs daarvoor. Een interventie is ‘evidence-based’ als het beeld over de werkzaamheid is gebaseerd op kennis over wat werkt. Drie bekendste bronnen: bewijs uit wetenschappelijk onderzoek (research-based-kennis), ervaringskennis van praktijkwerkers (expert-based/practice-based-kennis) en client-based-kennis. (bij jeugdzorg ook nog kennis over ethische overwegingen en waarden in het opgroeien en opvoeden van jeugdigen).
Kosteneffectiviteit: de mate waarin de interventie en de daarmee gemoeide kosten in een acceptabele verhouding staan tot de mate van doelbereik.
Samenwerkingsverband resultaatgerichte ontwikkeling van interventies.
Wat weten we uit effectonderzoek?
Databanken geven de stand van zaken (zoals NJI). In de meeste van de databanken geldt het experimentele onderzoek als aanpak om het sterkste bewijs voor effectiviteit aan te dragen.
Effectonderzoek preventie
Er zijn redelijk veel studies gedaan naar preventieve interventies. Deze interventies blijken over het algemeen te werken, lijken ook kostenbesparend te werken. Maar: het is internationaal onderzoek (welzijn van jeugdigen is afhankelijk van algemene economische niveau in land, voorzieningenniveau, kwaliteit onderwijs etc.> hoe hoger dit niveau, hoe lastiger om extra effect te boeken). Ten tweede voldoet onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd vaak niet aan de onderzoeksopzet die hiervoor is beschreven. Ten derde zijn de kosten van een paar Nederlandse preventieprogramma’s vrij helder > schatting kosteneffectiviteit preventie te optimistisch.
Effectonderzoek jeugdhulp
Ook jeugdhulpinterventies, vrij veel en experimenteel onderzocht, lijken gemiddeld genomen effectief. Vergeleken met interventies voor soortgelijke problemen bij volwassenen zijn middelgrote-grote effecten gevonden. Recente overzichten laten zien dat de implementatie van evidence-based interventies een verbetering van de effectiviteit van de gebruikelijke zorg oplevert. Maar: veel interventies die in het buitenland zijn onderzocht, bevatten enkelvoudige problemen. Ten tweede is het aantal in de praktijk uitgevoerde interventies dat bewezen effectief is veel kleiner dan het aantal interventies dat niet bewezen effectief is (implementatie van bewezen effectieve interventies blijft achter en er is weinig sprake van doorontwikkeling). Ten derde leidt de implementatie van evidence-based interventies tot effectievere zorg t.o.v. gebruikelijke zorg, maar de winst is niet groot (vooral bij groepen met lichte problemen). Ten vierde zijn voor de uitvoering van goed effectonderzoek verregaande specificaties nodig van doelgroep, interventie en gewenste uitkomsten. Dit is vaak nog te algemeen.
Naar Resultaatgerichte Ontwikkeling van interventies (RGOi)
Dit model laat twee dingen zien m.b.t. vullen van kennislacune:
- Deze kennis moet leiden tot betere uitkomsten voor cliënten en tot het realiseren van de beoogde maatschappelijke resultaten.
- De kennis over effectieve interventies is geen statistisch gegeven, maar een voortdurende ontwikkeling in een cyclus waarin bestaande kennis wordt ingebracht en waaraan via de meet-, spreek- en verbeterbeweging nieuwe kennis wordt toegevoegd.
Twee manieren om kennislacune op te vullen:
- Top-down implementeren van evidence-based interventies
- Nadeel: practice-based, client-based en values raken uit beeld + interventies in de jeugdsector zijn vaak nog niet zo ver uitgekristalliseerd dat ze onderzoekbaar zijn.
- Bottom-up ontwikkelen van praktijkinterventies (practice-based, patient-focused, practice-driven)
- Nadeel: de definitie van effect is minder eenduidig en de bewijsvoering is minder hard (maar bewijzen zijn minder zacht dan critici soms doen geloven).
Leidende principes van RGOi:
- Aansluiting
Het ontwikkelingsniveau (mate waarin het een te onderscheiden ding is) van de interventie bepaalt voor een belangrijk deel de te ondernemen activiteiten in het zoekproces.
- Inbedding
Het bepalen van het resultaat is geen ‘ding’ van de onderzoeker, maar is als een onlosmakelijk onderdeel ingebed in de professionele praktijk. Het komt er niet nog eens bij.
- Benutting
De resultaatbepaling (verzamelde gegevens) dienen benut te worden. Dit begint op uitvoeringsniveau. De verkregen gegevens hebben een functie in de dialoog:
- Zijn de resultaten te plaatsen (herkenbaar)?
- Kunnen we ze verklaren (begrijpen)?
- Zijn de resultaten goed genoeg (waarderen)?
- Welke verbeteracties zijn nodig (verbeteren)?
Daarnaast kunnen de gegevens gebruikt worden op instellings- en beleidsniveau: functionarissen kunnen resultaten benutten in een cyclus gericht op de praktijk-, organisatie- en beleidsverbetering.
- Samenwerking
Niveaus versterken elkaar door samen te werken.
Praktijkgestuurd onderzoek ondersteunt RGOi: de effectladder als methodisch kader
De activiteiten van de onderzoeker bestaan uit de inbreng van inhoudelijke kennis, methodologische expertise, en de uitvoering van onderzoeksactiviteiten.
Effectladder (gaat om het verzamelen van practice-based evidence):
- Intuition-based: we weten nog weinig, maar er is de overtuiging dat de interventie zou kunnen werken.
- Voorwaardelijk: kernelementen beschreven
- Doel, doelgroep, aanpak (inhoudelijke elementen en structuurkenmerken), context;
- Relevantie: de basis van maatschappelijk verantwoord en doeltreffend beleid en ondernemen.
- Veelbelovend: geloofwaardige interventiemethode
- Waarom zou door de interventie de gewenste uitkomst bij de beoogde doelgroep worden bereikt? De interventietheorie geeft intern een rationale en extern een legitimering voor het uitvoeren van een interventie. De theorie integreert ervaringen van cliënten en praktijkwerkers met wetenschappelijke theorie. De interventietheorie moet mogelijk gebruikmaken van reeds bestaande kennis over wat wel/niet werkt > onderzoek moet laten zien of een theorie ook echt klopt.
- Doeltreffend: doelen zijn bereikt (cliënten tevreden, problemen afgenomen etc.)
- Interventietheorie biedt steun door gebruikte concepten. Door te meten vergen deze concepten een verdere operationalisering en vindt gegevensverzameling plaats om de houdbaarheid van de interventietheorie aan een eerste toets te kunnen onderwerpen.
- Onderzoeksvormen:
- Studie naar reden waarom cliënten niet meer aan interventie willen deelnemen;
- Vaststellen van tevredenheid van cliënten over resultaten interventie;
- Evalueren van de mate waarin gestelde doelen zijn bereikt;
- Verrichten van begin- en eindmetingen om veranderingen op te sporen;
- Uitkomstenmonitoring (ROM):
- In het primaire proces volgt men systematisch de mate waarin problematiek van cliënten afneemt tijdens behandeling (kan positief effect hebben op doelgerichtheid en uitkomsten).
- Teams en instellingen kunnen monitoring van het primaire proces ook op geaggregeerd niveau benutten: outcome management > de uitkomsten van diensten voor meerdere cliënten van een team/instelling over een bepaalde tijdsperiode worden gecombineerd en besproken.
- Beleid: uitkomstenmonitoring is belangrijk voor beleid.
- Plausibel: enigszins aannemelijk dat uitkomsten zijn veroorzaakt door interventie
- In de onderzoeksopzet wordt een norm- of een vergelijkingsgroep geïntroduceerd die meer bewijskracht geeft dan alleen een onderzoeksopzet met begin- en eindmetingen.
- Op basis van een veranderingstheorie stelt men hypothesen op die een voorspelling impliceren. Als deze voorspelling uitkomt, is de effectiviteit van de onderzochte interventie plausibel gemaakt.
- Werkzaam: zeer aannemelijk dat uitkomsten zijn veroorzaakt door interventie
- Bij de (quasi-)experimentele studie gebruikt men een controlegroep om de causaliteit van een interventie aan te tonen. Met die controlegroep zijn alternatieve verklaringen voor gevonden effecten te weerleggen.
- Zeer sterke bewijskracht wanneer gebruik wordt gemaakt van follow-up metingen. Dit uitvoeren is niet eenvoudig, kost veel inspanning en resultaten zijn soms moeilijk te interpreteren.
Kenmerken effectlader:
- Geen hiërarchisch model maar een ontwikkelingsmodel: het ene niveau is niet belangrijk dan het andere.
- Niet het design, maar de uitvoering ervan bepaalt de bewijskracht.
- Eens beschreven is niet altijd zo bedreven.
- De ladder wordt niet altijd sport voor sport beklommen.
- Onderzoek in eerdere ontwikkelingsfasen kan ook later van dienst blijven.
Tot slot: goede samenvatting
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
PPOB - Artikelen - Universiteit Utrecht
- Algemeen methodische voorwaarden voor effectiviteit en de effectiviteitspotentie van Nederlandstalige antipestprogramma’s voor het primair onderwijs - Baar - Universiteit Utrecht
- Peer aggression and victimization: Dutch sports coaches’ views and practices - Baar en Wubbels - Universiteit Utrecht
- Machiavellianism in children in Dutch elementary schools and sports clubs - Baar en Wubbels - Universiteit Utrecht
- Naar zinvolle evaluatiemethoden voor community-projecten - Baerveldt - Universiteit Utrecht
- How Moroccan-Dutch parents learn in communities of practice: Evaluating a bottom-up parenting programme - Beurden - Universiteit Utrecht
- Planmatige bevordering van gezond gedrag - Brug - Universiteit Utrecht
- Wat werkt bij het implementeren van jeugdinterventies? - Daamen - Universiteit Utrecht
- Opvoeden als netwerken in de multi-etnische wijk - De Haan - Universiteit Utrecht
- Wat werkt in het voorkomen van ernstig en persistent delinquent gedrag bij risicojongeren? - De Vries - Universiteit Utrecht
- De effectiviteit van Halt - Ferwerda - Universiteit Utrecht
- Aanpak tegen pesten: wat werkt? - Franken - Universiteit Utrecht
- Implications of Evidence-Based Practice for Community Health - Hausman - Universiteit Utrecht
- The weirdest people in the world? - Henrich - Universiteit Utrecht
- Actieve burgers en actieve professionals in de pedagogische civil society - Kesselring - Universiteit Utrecht
- States of change for moderate-intensity physical activity in deprived neighborhoods - Kloek - Universiteit Utrecht
- Plan van aanpak tegen pesten - ministerie OCW - Universiteit Utrecht
- Opvoedingsondersteuning in de multi-ethnische wijk - Ponzoni - Universiteit Utrecht
- Erkenning van interventies; criteria voor gezamenlijke kwaliteitsbeoordeling - RIVM - Universiteit Utrecht
- Children’s experiences and perceptions of street culture, parental supervision, and parental mediation in an urban neighborhood - Van Dijken - Universiteit Utrecht
- Implementing parenting programmes across cultural contexts: a perspective on the deficit narrative - Van Esch - Universiteit Utrecht
- Naar meer effect: resultaatgerichte ontwikkeling van interventies - Van Yperen - Universiteit Utrecht
- Zicht op effectiviteit - Van Yperen - Universiteit Utrecht
Contributions: posts
Spotlight: topics
PPOB - Artikelen - Universiteit Utrecht
Samenvattingen van de artikelen van het vak 'PPOB' 2019-2020'.
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
2243 |
Add new contribution