Hoorcollege
Het commune strafrecht heeft te maken met handeling die wij logisch vinden dat ze strafbaar zijn die staan in het wetboek van strafrecht. Het gevaar zettend handelen of ordende handelend komt terug in het bijzondere strafrecht (Opiumwet, wegenverkeerswet, wapens en munitie)
Het strafrecht een rechtsgebied vol paradoxen en dilemma’s.
Als strafrecht dichtbij komt dan denk je wel niet eens of het iets minder kan. Maar als het buiten je kring om gaat denken mensen dat strafrecht wel een tandje zwaarder kan.
Strafrecht komt vaak terug in de media, boeken, etc. Maar eigenlijk wil iedereen daar zoveel mogelijk vandaan blijven (slachtoffer, dader)
Vaak kritiek (te laag, te hoog gestraft)
Strafrecht is repressief (kijkt terug en kijkt hoe we moeten reageren)
Strafrecht is preventief (we stellen zaken strafbaar zodat mensen het niet doen)
Daad en dader (dilemma want een psychisch gestoorde kan een moord plegen maar mag hij dan gestraft worden?)
Het beschermt maar ook schendt (het beschermt tegen ongewenst gedrag, maar om strafrecht te kunnen effectueren worden er wel grenzen gesteld aan onze vrijheden)
Dader vaststellen is soms ook moeilijk (milieudelicten bijvoorbeeld)
Tijd – Plaats – Cultuur:
Dit bepaalt wat er strafbaar is
Tijd: Verkrachting binnen het huwelijk was lang niet strafbaar, of abortus en nieuwe strafbare feiten: cyberpesten
Cultuur: in Polen met het strafbaar stellen van abortus. Maar ook NL, NL heeft bijvoorbeeld het woord ‘gedoogd’ want het is wel strafbaar maar we handhaven niet. En als je handhaaft, hoe hard ga je straffen?
Plaats: in Singapore straffen ze harder als het gaat om softdrugs dan in NL
Wat stel je strafbaar:
De wetgever bepaalt wat het omslagpunt is, dus wat is wel straf en komt in de wet en wat niet
Te laat komen is bijvoorbeeld slechts ongewenst gedrag, maar niet strafbaar
Wat is je doel:
Vergelding
Generale preventie
Speciale preventie
Normbevestiging (doordat het in de wet staat weet je dat het niet mag)
Een grond/titel te krijgen om iemand te kunnen behandelen (TBS)
Genoegdoening voor slachtoffer (hangt aan vergelding) dit is wel moeilijk want hoe hoge straf is genoeg om genoeg te doen?
Veiligheid in samenleving te garanderen (dit is verontrustend want strafrecht wordt nu gebruikt om veiligheid te helpen maar dit heeft het strafrecht een status die het misschien niet na kan maken. Door iemand in TBS te zetten bijvoorbeeld doen wij om de samenleving veiliger te maken, maar we weten niet of het daadwerkelijk zal helpen)
Strafrecht als publiekrecht:
Geeft recht tot straffen aan overheid (ipv slachtoffer) --> bijna altijd in breuk op grondrecht (fouilleren, gevangenisstraf). De overheid reageert als proportioneel in tegenstelling tot de burger
Is afdwingbaar (je kan in de cel worden gezet ook al wil je dat niet)
Is niet onbegrensd (anders machtsmisbruik): Legaliteitsbeginsel
Het legaliteitsbeginsel is enerzijds ervoor om aan de overheid te laten zien wat zij wel mogen en anderzijds voor de burger wat zij wel of niet mag. Dus het geeft duidelijkheid. Wanneer mag je wel fouilleren, afluisteren, vrijheid beperken, etc?
Het legaliteitsbeginsel bestaat uit vier aspecten:
Lex certa --> rechtszekerheid, de wet moet duidelijk zijn
Lex scripta --> het moet opgeschreven zijn in de wet, geen gewoonterecht zoals in de VS
Verbod van terugwerkende kracht --> iets wat je eerder hebt gedaan dan de wet mag niet strafbaar zijn
Verbod van analogie --> als in de wet expliciet staat dat iets niet mag, mag dit niet in soortgelijke gevallen mogen worden toegepast
Moeilijk om aan al deze aspecten te voldoen:
Elektriciteitsarrest staat dat een ‘goed’ weg te nemen strafbaar is. Maar elektriciteit was geen goed maar toch mag dit ook niet. Maar is dit geen analogie?
Runescape-arrest is ook geen goed maar toch werd het als diefstal gezien. Dit is dan toch ook analogie?
Strafvordering moet dit ook een wettelijke basis hebben en dus mogen bepaalde daden niet zomaar worden uitgevoerd. Hier is dus een wet voor nodig, maar de criminaliteit kan intussen zijn gang gaan
Wetboek van strafrecht:
Materiële strafrecht, maar ook in Opiumwet, Wegenverkeerswet, Wet wapens en munitie
Bestaat uit drie boeken:
- Boek 1: algemene regels: poging, strafuitsluitingsgronden, OVJ je wel mag vervolgen en welke maatregelen je mag opleggen
- Boek 2: misdrijven
- Boek 3: overtredingenArt. 1 Sr --> Materieelrechtelijke legaliteitsbeginsel
- “Wettelijke strafbepaling”
- APV staat: Honden mogen niet loslopen --> dit staat vastgelegd in APV art. 2:57
Onbehoorlijk gedrag-arrest: Verdachte wordt op 10 juni 1983 om 7.35 uur aangehouden in de restauratie op perron 1 van station Rotterdam CS. Zij legt aldaar haar geschoeide voeten op een aldaar staande stoel en scheldt een agent en aspirant-agent bij de spoorwegpolitie uit waarbij ze de woorden "Gorilla's, klootzakken, hufters en staatspooiers." gebruikt. Bovendien weigert ze een aanwijzing van iemand van de spoorwegpolitie om de ruimte te verlaten. Aan verdachte wordt onder meer "onbehoorlijk gedrag" ten laste gelegd. Dit is verboden in artikel 4 aanhef en onder d van het Algemeen Reglement voor het Vervoer op de spoorwegen:
Het is verboden: op enig gedeelte van de stations of in de treinen te vechten, handtastelijkheden te plegen, vuurwerk af te steken, anderen uit te schelden of lastig te vallen dan wel zich op andere wijze onbehoorlijk te gedragen.
Rechtsvraag: Voor de rechtsleer is met name het tweede aangevoerde cassatiemiddel in het arrest van belang, te weten: Verdachte voert aan dat de uitdrukking "onbehoorlijk gedrag" uit art. 4 Algemeen Reglement Vervoer te vaag is en derhalve een schending is van het legaliteitsbeginsel, zoals dat is vastgelegd in art. 1 Sr. alsmede in art. 7 van het EVRM en de daaraan verbonden jurisprudentie. Een delictsomschrijving die onvoldoende precies is voldoet niet aan het lex certa-beginsel.
De Hoge Raad oordeelt: 6.3 Anders dan het middel stelt is deze bepaling [art. 4 par 3 aanhef en onder d Algemeen Reglement Vervoer], ook voor wat betreft het verbod zich op de stations en de treinen (...) onbehoorlijk te gedragen, niet onverenigbaar met de in het middel bedoelde bepalingen [art. 1 Sr en art. 7 EVRM].
Relevantie: Het belang van het arrest schuilt in de manier waarop hier het legaliteitsbeginsel wordt toegepast. Volgens dat beginsel kan een gedraging alleen strafbaar zijn wanneer deze voldoet aan een duidelijke delictsomschrijving. Volgens de Hoge Raad is het in bepaalde gevallen onvermijdelijk dat men zich in een delictsomschrijving van enigszins vage termen bedient. In casu werd de term "onbehoorlijk gedrag" gebruikt binnen de context van stations en treinen en kan men dan uit hetgeen gebruikelijk is, afleiden wat onder gegeven omstandigheden als onbehoorlijk gedrag heeft te gelden. Aldus levert het geen schending van het lex certa-beginsel op.
Wetboek van strafvordering:
Formele strafrecht/strafprocesrecht (wanneer mag je iemand fouilleren, observeren, berechten, etc
Art. 1 Sv --> formeelrechtelijke legaliteitsbeginsel
- “Bij de wet voorzien”
- Lagere overheid mag dus wel een verbod/gebod mag opnemen in APV maar NIET IETS PROCEDUREELS, want dit moet een wet in formele zin zijn. Een Leidse agent mag je dus wel fouilleren, maar niet op basis van een APV. Muilkorf-arrest: In de gemeente Bergen op Zoom gold een regel dat het verboden was om honden die langer dan 65 cm waren zonder muilkorf buiten los te laten lopen, dit was vastgelegd in art. 214 lid 1 van de APV. In lid 2 van dit artikel stond dat honden, die buiten zonder muilkorf door de politie werden aangetroffen en waarvan werd vermoed dat zij langer waren 65 cm, naar het politiebureau gebracht moesten worden om daar te worden opgemeten. De hond van een man was op straat door de politie aangetroffen en de man kreeg te horen dat hij met de hond naar het politiebureau moest komen voor een meting. De man gaf hier echter geen gevolg aan en werd veroordeeld tot een boete van 1 gulden. Rechtsvraag: Mocht de man tot een boete van 1 gulden veroordeeld worden omdat hij geen gevolg gaf aan de aanwijzing van de agenten?Overweging: De Hoge Raad stelde dat de plaatsing van art. 1 Sv, de grondslag voor strafvordering, aan het begin van het Wetboek van Strafvordering, met zich mee brengt dat hier over strafvordering in de ruimste zin van het woord wordt gesproken. Dit woord omvat dus ook de opsporing van strafbare feiten. De plaatsing van een regeling, om een strafbaar feit op te sporen, in een APV is derhalve in strijd met de wet, omdat een APV geen formele wet is. De man had dus geen boete opgelegd mogen krijgen omdat hij geen gevolg gaf aan de aanwijzing van de agenten. De Hoge Raad vernietigt derhalve het vonnis van de rechtbank.Rechtsregel: Op grond van art. 1 Sv mogen regels over strafvordering alleen in een formele wet worden gegeven
Verdachte:
Als verdachte wordt voordat de vervolging is aangevangen, aangemerkt degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit (art. 27 lid 1 Sv)
Daarna wordt als verdachte aangemerkt degene tegen wie de vervolging is gericht (art. 27 lid 2)
Rechten:
- Zwijgrecht (art. 29 lid 2 Sv)
- Recht op rechtsbijstand (art. 28 Sv) --> advocaat
- Recht op kennisneming van processtukken (art. 30 Sv)Zolang er nog geen uitspraak is gedaan is wordt hij verdachte genoemd
Politie:
Belast met de opsporing van strafbare feiten
Voorgeleid voor Hulpofficier van justitie art. 146a Sv (deze beslist of je mag worden opgehouden voor onderzoek)
Dat verhoor wordt gedaan door de recherche (eerst over persoon zoals waar woon je en daarna over de inhoud dus waar was je die avond)
Raadsman:
Verdachte heeft recht om zich, overeenkomstig de bepalingen van dit wetboek, te doen bijstaan door een raadsman (art. 28 lid 1 Sv)
Recht op een advocaat op het moment van aanhouding en voor verhoor en moet daarop worden gewezen
Op verzoek van verdachte kan advocaat erbij zijn bij het verhoor
De advocaat voert een pleidooi tijdens de zitting
Schending van het recht van de aangehouden verdachte om voorafgaand aan het eerstepolitieverhoor een raadsman te raadplegen leidt tot bewijsuitsluiting
Rechter-commissaris:
Rechter in het vooronderzoek
Indien ovj reden heeft om verdachte langer vast te houden kan hij dit indienen bij rechter-commissaris, dit heet voorgeleiding, het moment dat de verdachte voor het eerst in contact komt met een rechter
Rechter-commissaris bepaalt dan of de verdachte veertien dagen langer mag worden vastgehouden
Hij kan geadviseerd worden door de reclassering
Rechter-commissaris is de enige autoriteit die de bewaring van een verdachte mag bevelen (art. 63 Sv)
Uitvoeren van onderzoekshandelingen zoals het verhoren van getuigen
Toezicht op de voortgang van het opsporingsonderzoek art. 180 Sv
Mag niet deelnemen aan het onderzoek ter terechtzitting, anders nietig (art. 268 lid 2 Sv)
Kan onderzoek laten eindigen
Openbaar Ministerie:
Officier van justitie bij het arrondissementsparket is belast met de vervolging van strafbare feiten waarvan de rechtbank in het arrondissement kennisneemt (art. 9 lid 1 Sv)
Versturen van een dagvaarding (uitnodiging om voor de rechter te verschijnen en er staat ook de tenlastelegging
Getuigen:
Horen bij de politie (getuigen niet verplicht om te verschijnen of een verklaring af te leggen)
Horen bij de rechter-commissaris
- Verplichte verschijning art. 213 Sv (onder ede)Horen bij de rechter op zitting
Verschoningsrecht art. 219 Sv --> bijv. wanneer zij een gevaar lopen als ze iets zouden verklaren
OvJ kan soms een verdachte te weigeren om tijdens het onderzoek ter terechtzitting een getuigen te laten verschijnen. Drietal redenen (art. 264 Sv)
Slachtoffer:
Slachtoffers hebben bepaalde rechter in het strafproces. Deze zijn opgenomen in art. 51aa t/m 51g. Bijvoorbeeld spreekrecht (art. 51e Sv) --> mag niet over straftoemeting gaan, maar wel over de gevolgen die het tenlastegelegde feit voor hem heeft veroorzaak
Mag alleen voor een misdrijf van acht jaar of meer. Let wel op extra artikelen: artikelen 240b, 247, 248a, 248b, 249, 250, 285, 285b, 300, tweede en derde lid, 301, tweede en derde lid, 306 tot en met 308 en 318 van het Wetboek van Strafrecht en artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994.
Voegen als benadeelde partij dus schadeclaim (art. 51f Sv)
Deskundige:
Art. 51i t/m 51m Sv
Een arts die letsel vast kan stellen
Op de wijze bij de wet bepaald wordt een deskundige benoemd met een opdracht tot het geven van informatie over of het doen van onderzoek op een terrein, waarvan hij specifieke of bijzondere kennis bezit art. 51i lid 1 Sv
De deskundige brengt aan zijn opdrachtgever een met redenen omkleed verslag uit. Hij heeft daarbij zo mogelijk aan welke methode hij heeft toegepast, in welke mate deze methode en de resultaten daarvan betrouwbaar kunnen worden geacht en welke bekwaamheid hij heeft bij de toepassing van de methode (art. 51l lid 1)
De rechter is niet gebonden aan dit oordeel
Rechtbank:
Officier van justitie bepaalt niet alleen of zij gaat vervolgen, maar ook bij welke soort rechter
Kantonrechter --> enkelvoudig en de meeste overtredingen (art. 382 Sv)
Kinderrechter --> minderjarige verdachte
Politierechter --> eenvoudige misdrijven en max 1 jaar gevangenisstraf (art. 368 Sv)
Meervoudige kamer (art. 369 lid 2 Sv)
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Inleiding Strafrecht (samenvatting literatuur, hoorcolleges, werkcolleges en arresten)
- Samenvatting week 1 Inleiding Strafrecht
- Samenvatting week 2 Inleiding Strafrecht
- Samenvatting week 3 Inleiding Strafrecht
- Samenvatting week 4 Inleiding Strafrecht
- Samenvatting week 5 Inleiding Strafrecht
- Samenvatting week 6 Inleiding Strafrecht
- Samenvatting week 7 Inleiding Strafrecht
- Hoorcollege week 1 Inleiding Strafrecht
- Hoorcollege week 2 Inleiding Strafrecht
- Hoorcollege week 3 Inleiding Strafrecht
- Hoorcollege week 4 Inleiding Strafrecht
- Hoorcollege week 5 Inleiding Strafrecht
- Hoorcollege week 6 Inleiding Strafrecht
- Hoorcollege week 7 Inleiding Strafrecht
- Werkcollege week 1 Inleiding Strafrecht
- Werkcollege week 2 Inleiding Strafrecht
- Werkcollege week 3 Inleiding Strafrecht
- Werkcollege week 4 Inleiding Strafrecht
- Werkcollege week 5 Inleiding Strafrecht
- Werkcollege week 6 Inleiding Strafrecht
- Werkcollege week 7 Inleiding Strafrecht
Contributions: posts
Spotlight: topics
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1305 |
Add new contribution