Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023

 

In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor de vakken van de opleiding Psychologie, Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Samenvattingen Shop Psychologie Universiteit Utrecht B1 op JoHo.org

Bundle items:
Cognitie en Gedrag: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU
Klinische Psychologie: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU
Image
Crossroads: activities
This content is used in bundle:

Cognitie en Gedrag: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

Literatuursamenvattingen bij Cognitie en Gedrag - UU

Literatuursamenvattingen bij Cognitie en Gedrag - UU

Literatuursamenvattingen bij Cognitie en Gedrag - UU

  • Boeksamenvatting Brain and Cognition van Kalat - 2e druk
  • Literatuursamenvatting Cognitie en Gedrag - 22/23
  • Boeksamenvatting Brain and Cognition van Kalat - 1e druk
  • Cognitie en Gedrag: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU
College-aantekeningen bij Cognitie en Gedrag aan de Universiteit Utrecht - 2016/2017

College-aantekeningen bij Cognitie en Gedrag aan de Universiteit Utrecht - 2016/2017


Updates in 2016-2017

  • De behandelde onderwerpen zijn in 2016-2017 hetzelfde gebleven als in het voorgaande jaar, alleen is de volgorde waarin ze worden behandeld aangepast.

  • In 2016-2017 worden de theorie van signaal detectie, probleemoplossen en beslissingen behandeld na het onderwerp neuropsychologie.

  • In het voorgaande jaar werd anorexia behandeld als voorbeeld van een verschil tussen de werkelijkheid en hetgeen wat wordt waargenomen, in 2016-2017 komt dit onderwerp niet meer dusdanig uitgebreid aan de orde in de colleges, de aantekeningen ervan zijn opgenomen in deze bundel voor extra informatie.

HC: Introductie

Dit is een introductiecollege.

Deze cursus

Het boek Hersenen en Cognitie gaat over perceptie, aandacht, geheugen, taal, problemen oplossen, beslissen en redeneren. Centraal staan de hersenen die in elk gedrag een rol spelen. Dankzij het begrijpen van al de genoemde aspecten kunnen we mentale processen begrijpen en kennis over mentale processen gebruiken om de wereld beter te maken.

Geschiedenis

Tijdens het begin van de experimentele benadering is de empirische benadering ontstaan. De empirische benadering bestond onder andere uit: Psychofysische methoden. Hierbij staat de relatie tussen sensatie en perceptie neutraal. De wet van Weber behoort tot de psychofysische methoden. Deze wet stelt dat het juist waarneembare verschil in proportionele verhouding staat tot de intensiteit van de stimulus. Een voorbeeld hiervan is dat je geen verschil in lichtintensiteit meet als je één kaarsje bij 600 andere kaarsjes zet. Als er maar één kaarsje had gestaan en je zet daar één kaarsje bij, is er wel degelijk een groot verschil in lichtintensiteit.

Mentale processen kunnen niet direct worden gemeten, maar wel worden afgeleid uit gedrag. De cognitieve psychologen Donders (1868), Wundt (1897), Ebbinghaus (1885) en James (1890) waren de eersten die een poging deden om de wetenschappelijke methoden toe te passen op het bestuderen van het denken.

Donders hield zich bezig met reactietijden. Hij ging ervan uit dat een psychisch proces bestaat uit een aaneenschakeling van eenvoudige processen waarvan men de duur afzonderlijk kan meten door het vergelijken van reactietijden. Ebbinghaus staat bekend om zijn vergeetcurve. Hij hield zich bezig met vergeten van informatie. Hier deed hij onderzoek naar en zette de onthouden informatie uit tegen de tijd. In de vergeetcurve van Ebbinghaus.....read more

Access: 
JoHo members
TentamenTests bij Cognitie en Gedrag aan de Universiteit Utrecht

TentamenTests bij Cognitie en Gedrag aan de Universiteit Utrecht


Vragen

Vraag 1

Is sensatie hetzelfde als perceptie?

Vraag 2

Als u aanneemt dat we onze aandacht op een bepaald moment in de tijd maar op één plek kunnen richten, wat heeft dit voor gevolgen over de gebondenheid ('binding') van alle objecten in onze visuele wereld? Maak in uw antwoord gebruik van het binding probleem.

Vraag 3

Hoe kun je door gedrag te meten uitspraken doen over mentale processen?

Vraag 4

Waaruit blijkt dat gezichtsherkenning mogelijk een bijzondere variant van vormherkenning is?

Vraag 5

Hebben patiënten met neglect een perceptueel probleem of een aandachtsprobleem? Wat is dan het verschil tussen neglect en een blindheid? Gebruik in uw antwoord de termen 'bewust', 'visuele features' en 'zien'.

Vraag 6

Noem drie mechanismen die helpen bij het proces van overbrengen van informatie naar het lange termijn geheugen (encoding). Geef van elk een voorbeeld.

Vraag 7

Leg het principe van de dubbele dissociatie uit en geef aan welke informatie het oplevert.

Vraag 8

Op welke manier is het leren van een connectionistisch netwerk vergelijkbaar met de manier waarop onze hersenen leren?

Vraag 9

U wilt uw zusje van 5 leren hoe zij Haar kamer opruimt nadat zij al hoor knuffels erin door elkaar heeft gegooid. Wat zou de beste manier van operant conditioneren zijn om dit aan te pakken?

Vraag 11

Zijn herinneringen gekoppeld aan een emotionele gebeurtenis betrouwbaarder dan herinneringen gekoppeld aan een alledaagse gebeurtenis? Verklaar uw antwoord.

Vraag 12

Wat kunt u kort voor en tijdens een tentamen doen om de capaciteit van uw werkgeheugen optimaal te benutten? Leg uit hoe het werkt.

Vraag 13

a) Om probleemoplossen te onderzoeken wordt de think aloud methode gebruikt. Leg of deze methode geschikt is om typische inzicht problemen te onderzoeken.

b) Leg uit of de think aloud methode geschikt is om usability onderzoek te doen

Vraag 14

Als mensen volledig rationeel zouden handelen zouden ze dan aan een loterij meedoen? Leg uit waarom wel of niet.

Antwoordindicatie

Vraag 1

Sensatie is het proces van het detecteren van omgevingsstimuli of stimuli uit het lichaam. Perceptie is het proces van het interpreteren van sensorische informatie. Sensatie is niet hetzelfde als perceptie. Dezelfde informatie, ontvangen uit de omgeving (sensatie), kan door ieder persoon anders waargenomen worden (perceptie).

Vraag 2

Het bindingprobleem is de vraag hoe in onze hersenen allerlei afzonderlijke détails van objecten die wij waarnemen, worden gebundeld tot een geheel. Dat creeërt dus deperceptie van een samenhangend  object. We kunnen aandacht op een bepaald moment inde tijd  maar op één plek kunnen richten, het gevolg voor de alle objecten van de visuele wereld is dat men maar een object per moment kan waarnemen. De aandacht is namelijk nodig om alle details van een object

.....read more
Access: 
JoHo members
Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023

Sociale Psychologie: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

Samenvattingen en studiehulp bij Social Psychology van Aronson
Samenvatting: Sociale psychologie

Samenvatting: Sociale psychologie


Hoofdstuk 1 Introductie

 

Sociale psychologie is de wetenschappelijke studie van de manier waarop de gedachten, gevoelens en gedragingen van mensen worden beïnvloed door de werkelijke of voorgestelde aanwezigheid van andere mensen.

 

Omdat het in de sociale psychologie gaat om alledaagse gebeurtenissen in het leven van gewone mensen lijkt iedereen er verstand van te hebben. Er lijkt sprake te zijn van een verraderlijke vanzelfsprekendheid: je denkt dat je het al wist, omdat het je zo bekend voorkomt. Dit heeft twee nadelen:

  • Ten eerste wordt de moeilijkheid van het vak sociale psychologie door studenten vaak onderschat, omdat het veel verder gaat dan het vrijblijvend bekijken van het dagelijks leven.

  • Ten tweede lijkt het onderzoek bedrieglijk eenvoudig en vaak onnodig. Hierbij is sprake van een ‘hindsight bias’: het lijkt zo logisch dat je denkt je het altijd al wist, maar dat blijkt pas achteraf nadat het resultaat bekend is.

De sociale psychologie onderscheidt zich van het boerenverstand, omdat zij gebruik maakt van empirisch onderzoek om het denken, doen en voelen van mensen te doorgronden. Daarbij is zij geïnteresseerd in de zichtbare en onzichtbare processen; de gedachten en gevoelens die invloed uitoefenen op het gedrag van mensen. Uitkomsten van sociaalpsychologisch onderzoek gaan soms tegen het gezonde verstand in, of worden juist bevestigd door het onderzoek.

Mensen hebben bepaalde ideeën over hoe zij zich in een bepaalde situatie gedragen, maar dat komt niet altijd overeen met wat zij in werkelijkheid doen. De sociale psychologie bestudeert onderwerpen die op het eerste gezicht logisch lijken, maar toch anders in elkaar blijken te zitten dan gedacht. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Bij resultaten uit onderzoek gaat het om gemiddelden, maar het is ook mogelijk dat iemand zijn eigen voorspelling waarmaakt doordat hij zich er onbewust naar gaat gedragen. Dit wordt een ‘selffulfilling prophecy’ genoemd. Als je een bepaald beeld van iemand hebt en hem daardoor op een bepaalde manier behandeld is de kans dat iemand zich ook zo gaat gedragen een stuk groter geworden.

 

Het vakgebied van de sociale psychologie is voortdurend in ontwikkeling en er blijft altijd iets om te onderzoeken. Op veel vragen bestaat geen kant-en-klaar antwoord. De werkelijkheid is complex. Het doel van het sociaalpsychologisch onderzoek is niet alleen om na te gaan of iets zo is, maar ook hoe het komt en in welke omstandigheden het wel en in welke juist niet het.....read more

Access: 
Public
College-aantekeningen bij Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht - 2016/2017

College-aantekeningen bij Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht - 2016/2017


HC: Sociale psychologie, een inleiding

Sociale psychologie is de wetenschappelijke studie van de manieren waarop gedachten, gevoelens en gedragingen van mensen wordt beïnvloed door de (daadwerkelijke en/of voorgestelde) aanwezigheid van andere mensen. De sociale psychologie heeft een fascinatie voor de invloed van sociale situaties en individuele verschillen op menselijke gedachten, gevoelens en gedragingen. Daarnaast is het een brede, precieze en een op zichzelf staande discipline plus unieke combinaties van diverse wetenschappelijke stromingen.

Praktische informatie over het verloop van het vak

Mypsychlab is de internethulp bij het boek. Voor het tentamen wordt verwacht dat de onderzoeken inclusief de details bekeken worden. Over ieder onderwerp/onderzoek waar 1 alinea of meer aan gewijd is, kan een tentamenvraag gesteld worden. 38 van de 40 tentamenvragen zullen gaan over het boek. De andere twee vragen gaan over de colleges. Ook de verdiepingscolleges moeten bestudeerd worden.

Inleiding in de sociale psychologie

De omgeving beïnvloedt mensen bij de gedachten, gevoelens en gedragingen. De sociale omgeving is erg belangrijk in de sociale psychologie. Dit is bewezen door onderzoeken van Heider & Simmel en Lowestein.

Heider & Simmel (1944): Het onderzoek bestond uit een experiment waarbij participanten werd gevraagd om naar een filmpje van abstracte figuren (zoals driehoeken) te kijken. Het bleek dat de participanten zich makkelijk een voorstelling maken bij het zien van het filmpje. Maar wat op viel was dat veel participanten het filmpje associëren met menselijke gedragingen. Daarom kwam de volgende conclusie uit het onderzoek: de mens construeert eigen sociale realiteit (sociale construals), vaak in termen van persoonseigenschappen.

Loewestein (1996): Het onderzoek van Loewestein bestond uit een experiment met koud water. In dit experiment moesten de participanten zich in koud water begeven en zich vervolgens proberen voor te stellen hoe het is als je het heel warm hebt. De conclusie was dat er een cold-hot empathie gap bestaat. Dit houdt in dat het moeilijk is om je vanuit een koude toestand voor te stellen hoe je zou reageren als het warm is.

Axioma’s

De fundamentele attributiefout is ook belangrijk voor de invloed van de sociale omgeving. De fundamentele attributiefout zijn oorzaken van gedrag die worden toegeschreven aan persoonlijkheidseigenschappen. De fundamentele attributiefout is bedacht door Lee Roos met de self-fulfilling prophecy. Self-fulfillling prophecy betekent dat iets waarvan je denkt dat het waar is uiteindelijk ook waar wordt. Ofwel (on)geloof in een persoon veroorzaakt.....read more

Access: 
JoHo members
Voorbeeldtentamen bij Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht

Voorbeeldtentamen bij Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht


Vragen

Vraag 1

Volgens Evelien worden attributies gewoonlijk in twee fasen gevormd.

  1. In de eerste fase vindt er ankeringsproces plaats waarin situationele informatie wordt verwerkt, en in de tweede fase vindt er een correctie voor het ankeringsproces plaats en vindt er verwerking van persoonsgerelateerde informatie plaats
  2. In de eerste fase wordt een interne attributie gemaakt, en in de tweede fase wordt distinctieve informatie in het oordeel verwerkt
  3. In de eerste fase wordt consistente informatie verwerkt, en in de tweede fase distinctieve informatie
  4. In de eerste fase wordt een interne attributie gemaakt, en in de tweede fase wordt voor situationele invloeden gecorrigeerd

Vraag 2

Onderzoek laat zien dat mensen die bloot worden gesteld aan herrie waar ze geen invloed op uit kunnen oefenen vaak moeite hebben om nieuwe taken te leren (b.v. Glass & Singer, 1972). Dit wordt veroorzaakt door:

  1. fobische angst
  2. geleerde hopeloosheid
  3. gehoorverlies
  4. sensorische overbelasting

Vaag 3

Annemarie eet alleen maar repen met veel granen en vezels, en eet geen chocoladerepen, ook al bevatten granenrepen gewoonlijk 50% meer vet en 15% meer zout dan chocoladerepen. Volgens een sociale cognitie-benadering komt dit omdat Annemarie:

  1. gemotiveerd is om zichzelf als een gezonde persoon te zien
  2. gemotiveerd is om zijn vrienden te overtuigen dat hij een gezonde persoon is
  3. nagelaten heeft om alle relevante voedingsfeiten over de verschillende repen uit te zoeken
  4. zichzelf moet rechtvaardigen omdat hij meer voor granen- dan voor chocoladerepen moet betalen

Vraag 4

Volgens de meeste sociaal psychologen is stress te omschrijven als negatieve gedachten en gevoelens die bij mensen ontstaan komen wanneer ze:

  1. een groot aantal veranderingen in hun leven ondergaan
  2. zij slecht op veranderingen in hun leven reageren
  3. zij leiden aan fysieke of psychologische aandoeningen
  4. zij geloven dat ze niet kunnen omgaan met de eisen die hun omgeving aan hen stelt

Vraag 5

In onderzoek van Higgins, Rholes en Jones (1977) werd proefpersonen gevraagd het woord "roekeloos" of het woord "avontuurlijk" te onthouden. Vervolgens lazen proefpersonen een ambigu verhaal over een stimuluspersoon Aris. In dat verhaal werd Aris afgeschilderd als iemand die in zijn vrije tijd een aantal gedragingen vertoont die tot ernstige ongelukken hadden kunnen leiden. Het onderwerp van dit onderzoek was:

  1. priming
  2. attribution formation
  3. representativeness
  4. counterfactual thinking

Vraag 6

Self-fulfilling prophecies zijn vaak het gevolg van:

  1. weloverwogen pogingen om schema's te gebruiken
  2. de niet-intentionele en onbewuste invloed van schema's
  3. weloverwogen pogingen om anderen op een niet-bevooroordeelde manier tegemoet te treden
  4. priming

Vraag 7

Hoe verschillen sociaal psychologen van filosofen, literaire schrijvers, en politici in hun beschouwingen over hoe de mens in elkaar zit? Sociaal psychologen:

  1. zijn het zelden met elkaar eens
  2. negeren de rol van het menselijk bewustzijn
  3. gebruiken wetenschap
.....read more
Access: 
JoHo members
TentamenTests bij Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht - 1

TentamenTests bij Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht - 1


Oefententamen voor het vak Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht

Vragen

Vraag 1

Wat is waar over counterfactual thinking:

  1. Herhaaldelijk een situatie overdenken met manieren waarop je het anders had kunnen doen, kan leiden tot een depressie omdat je er geen invloed meer op hebt.

  2. Een situatie overdenken met manieren waarop je het anders had kunnen doen, kan je in de toekomst beter laten handelen in een soortgelijke situatie.

  3. A en B zijn beide waar.

  4. Geen van beide is waar.

Vraag 2

Welke van de volgende variabelen zijn de belangrijkste situationele factoren die interpersoonlijke attractie voorspellen?

  1. similarity

  2. self-esteem

  3. propinquity

  4. reciprocal liking 

Vraag 3

Henk scheldt op teamgenoot Jeroen tijdens een voetbalwedstrijd. Volgens het covariatie model van Kelly (1967) zullen toeschouwers geneigd zijn dit gedrag aan de specifieke situatie (en niet aan Henk of Jeroen) te attribueren wanneer:

  1. consensus en consistentie hoog zijn, maar distinctiviteit laag.

  2. distinctiviteit en consistentie hoog zijn, maar consensus laag.

  3. consistentie hoog is, maar distinctiviteit en consensus laag.

  4. geen van de bovenstaande antwoorden is juist.

Vraag 4

In onderzoek van Correll, Park, Judd & Wittenbrink (2002) naar de automatische invloed van stereotypes, hebben proefpersonen als taak om in een computertaak snel op personen (die wit of zwart zijn) te schieten wanneer ze een geweer, maar niet wanneer ze een stuk gereedschap vasthouden. Het typische “shooter-bias” effect dat een automatische invloed van stereotypes laat zien komt tot uiting in:

  1. een interactie-effect: Proefpersonen maken vaker fouten bij plaatjes van zwarte personen zonder wapens dan witte personen zonder wapens, maar minder vaak bij plaatjes van zwarte personen met wapens dan witte personen met wapens.

  2. een interactie-effect: Proefpersonen maken vaker fouten bij plaatjes van zwarte personen met wapens dan witte personen met wapens, maar minder vaak bij plaatjes van zwarte personen zonder wapens dan witte personen zonder wapens.

  3. een hoofd-effect: Proefpersonen maken vaker fouten bij plaatjes van witte dan zwarte personen.

  4. een hoofd-effect: Proefpersonen maken vaker fouten bij plaatjes van personen met wapen dan zonder wapens.

Vraag 5

Berend twijfelt enorm over een baanaanbod in de commerciële sector. Hij heeft een knagend gevoel over de commerciële sector, maar omdat het salaris goed is en hij de werkzaamheden leuk vindt, neemt hij de baan aan. Op basis van reasons-generated attitude change zou je het volgende voorspellen:

  1. Berend krijgt spijt omdat hij focuste op aspecten die er niet toe doen het leven (salaris, werkzaamheden).

  2. Berend krijgt spijt omdat hij focuste op aspecten die makkelijk in woorden zijn te vatten (salaris, werkzaamheden), maar gevoelens negeerde die moeilijker te verklaren zijn (knagend gevoel bij commerciële sector). Juist die gevoelens die moeilijk in woorden te zijn verklaren doen ertoe op lange termijn.

  3. Berend is blij

.....read more
Access: 
JoHo members
TentamenTests bij Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht - 2

TentamenTests bij Sociale Psychologie aan de Universiteit Utrecht - 2


Vragen

Vraag 1a

Wat is de fundamentele attributiefout?

Vraag 1b

Wat is een Self-fulfillling prophecy?

Vraag 2

Latané bedacht de social impact theory. Wat houdt deze theorie in?

Vraag 3

Hoe begrijpen we onszelf (zelfperceptie)?

Vraag 4

Wat zijn attitudes?

Vraag 5

Wat zijn de stappen in de zogenaamde terrorisme piramide?

Vraag 6

Waar denken we aan bij het nemen van beslissingen volgens het onderzoek van Tversky en Kahneman (1974)?

Vraag 7

Welke functies hebben emoties?

Vraag 8

Hoe begrijpen we andere mensen?

Vraag 9

Waarom vergelijken we onszelf met anderen?

Vraag 10

Hoe combineren we de informatie die we krijgen tot een indruk van een persoon?

Vraag 11

Wicker (1969) vond dat er twee redenen waren om attitudes te behouden. Wat zijn deze redenen?

Vraag 12

Fishbeun & Azjen hebben onderzoek gedaan naar twee theorieën die aangeven hoe we van attitude naar gedrag moeten gaan. Wat zijn deze twee theorieën en wat houden ze in?

Vraag 13

Wanneer beïnvloeden attitudes gedrag volgens Fazio?

Vraag 14

Waarom worden mensen lid van een groep?

Vraag 15

Wat is de invloed van de omgeving op ons gezondheidsgedrag?

Vraag 16

Waarom maken wij vaak ongezonde keuzes hoewel we beter weten?

Vraag 17

Hoe ziet het stappenmodel van Darley en Latané eruit?

Vraag 18

Hoe weet je dat iets (on)rechtvaardig is?

Vraag 19

Waarom is rechtvaardigheid belangrijk voor mensen?

Vraag 20

Wat houdt de social role theory van Eagly (1987) in?

Vraag 21

Wat is het verschil is tussen priming en de availability heuristic?

Vraag 22

Zit het verschil tussen vooroordelen en stereotypen erin dat bij vooroordelen positieve en negatieve evaluaties zijn betrokken en bij stereotypen geen waardeoordeel wordt gegeven aan de evaluaties? En leiden vooroordelen tot stereotypen of zorgen stereotypen juist voor vooroordelen?

Vraag 23

Wat is precies het attributieproces van Kelley? Hoe is de som van consistentie x consensus x disinctiviteit toe te passen in een voorbeeld? En wat is bij het Coveriation model een interne attributie en een externe attributie?

Vraag 24

Wat is het verschil tussen natuurlijke identiteit en contextuele identiteit?

Vraag 25

Wat wordt er bedoeld met de twee dimensies van persoonsimpressie: moraliteit en intelligentie?

Vraag 26

Klopt het dat excitation transger inhoudt dat je tellertje oploopt?

Vraag 27

Is de central executive een bepaald hersengebied of deel in de hersenen? Het lijkt een soort benaming voor iets wat in de frotaalkwab is gevonden, maar is dit nou een echte uitvoerder of een omvattende term voor neuronen die taken uitvoeren?

Vraag 28

Contigency theory of leadership: task-oriented leaders doen het beter bij low en high situation control en relationship-oritented leaders doen het beter bij moderate situation control. Hoe zit dit precies?

Vraag 29

Hoe staat lichamelijke afhankelijk of verslaving in relatie tot het vormen van de positieve attitude die rokers voor het

.....read more
Access: 
JoHo members
Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023

Kennismaking met Onderzoeksmethoden en Statistiek: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

Oefenmateriaal Kennismaking Onderzoeksmethoden en Statistiek - UU - Psychologie, jaar 1
Samenvattingen en studiehulp voor Pedagogiek B1 aan de Universiteit Utrecht - Jaar 2022-2023

Samenvattingen en studiehulp voor Pedagogiek B1 aan de Universiteit Utrecht - Jaar 2022-2023

Image

In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor de opleiding Pedagogische wetenschappen, jaar 1, aan de Universiteit Utrecht

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Samenvattingen Shop Pedagogiek - UU - B1 op JoHo.org

Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023

Hersenen en gedrag: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

College-aantekeningen bij Hersenen en Gedrag aan de Universiteit Utrecht

College-aantekeningen bij Hersenen en Gedrag aan de Universiteit Utrecht

Image

Inhoud van deze bundel

  • Collegeaantekeningen voor het vak Hersenen en Gedrag
  • Sheetnotes bij de aantekeningen die de kern bij de colleges weergeven
  • Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht
TentamenTickets bij Hersenen en Gedrag aan de Universiteit Utrecht

TentamenTickets bij Hersenen en Gedrag aan de Universiteit Utrecht


TentamenTickets

Tips voor de colleges:

  • De hoorcolleges hebben bij dit vak een ondersteunende functie. De stof wordt uitgelegd en verdiept. Het wordt aangeraden om de stof voor de hoorcolleges te bestuderen, zodat je gericht vragen kunt stellen. Ook is het handig om de studievragen per week mee te nemen en hierbij aantekeningen te maken.
  • De thema-colleges worden gegeven door gastsprekers en zijn verdiepend van aard.
  • Er zijn twee responsiecolleges. Deze colleges zijn bedoeld om je de gelegenheid te geven tot het stellen van je vragen over de stof. Deze vragen dienen voor het responsiecollege per mail verzonden te worden en er moet een mogelijk antwoord op de vraag bij gegeven worden. Daarnaast worden tijdens de responsiecolleges de studievragen besproken.
  • De filmpjes in de slides geven een goed beeld van de breedte van de psychologie. Deze zijn zeker de moeite waard te bestuderen
  • De colleges zijn thematisch georganiseerd en bieden de rode draad voor dit vak; bedenk dus van te voren goed hoe je aantekeningen gaat maken en of je aantekeningen van anderen in wil zien
  • Maak van je aantekeningen je eigen begrippenlijst door tijdens of na je college de begrippen op te schrijven bij de uitleg die je hebt overgepend
  • Arceer na je college begrippen met een marker, of maak ze dikgedrukt met je tekstverwerkings-programma zodat ze opvallen
  • Schrijf jargon en andere moeilijke (Engelse) woorden die je niet begrijpt op een apart blaadje. Deze kan je later, na het college opzoeken. Grote kans dat deze woorden vaker terugkomen.
  • Vergelijk je aantekeningen met die van een ander, zodat je zeker weet dat je de juiste definitie en alle feitjes te pakken hebt

Tips voor de werkgroepen:

  • De werkgroepen zijn bedoeld om je te leren hoe je de stof toe dient toe te passen en je kennis te laten maken met de academische vaardigheden die verwacht worden van een psycholoog. De leerstof zelf wordt niet tijdens de werkgroepen behandeld.
  • Er zijn ook twee facultatieve werkgroepen. Deze werkgroepen bieden studenten die daar behoefte aan hebben extra hulp bij de schrijfopdrachten. Tijdens deze werkgroepen wordt er zelfstandig aan de schrijfopdracht gewerkt, maar zijn er docenten die ondersteuning kunnen bieden.

Tips voor het tentamen:

  • De twee tentamens tellen voor 75% mee van het eindcijfer en zullen bestaan uit meerkeuzevragen. De andere 25% van het eindcijfer wordt bepaald door twee schrijfopdrachten. Daarnaast kunnen er bonuspunten verdiend worden door de presentatie en de bonustoetsen per werkgroep.
  • Twee onderwerpen worden niet in de opgegeven literatuur behandeld, maar zijn wel erg belangrijk bij dit vak: waarneming (voornamelijk visueel) en leren & geheugen (voornamelijk conditionering).
  • De studievragen zijn in chronologische volgorde opgedeeld bij het boek, waarbij elke alinea gemiddeld één studievraag heeft. De studievragen zijn bedoeld ter ondersteuning van de stof, maar het is verplicht om
.....read more
Access: 
Public
Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023

Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie aan de Universiteit Utrecht

Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023
Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 2 & 3 aan de Universiteit Utrecht - - Jaargang 2022/2023

Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 2 & 3 aan de Universiteit Utrecht - - Jaargang 2022/2023

Image

In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor de opleiding Psychologie, jaar 2&3 aan de Universiteit Utrecht

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Samenvattingen Shop Psychologie - UU B2/3 op JoHo.org

Ontwikkelingspsychologie: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

Literatuursamenvattingen bij Ontwikkelingspsychologie - UU

Literatuursamenvattingen bij Ontwikkelingspsychologie - UU

Literatuursamenvattingen bij Ontwikkelingspsychologie

  • Literatuursamenvatting Ontwikkelingspsychologie 22/23
  • Ontwikkelingspsychologie: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp voor dit vak en de beschikbare geprinte samenvattingen ga je naar de volgende pagina op JoHo.org:

Samenvattingen en studiehulp bij Ontwikkelingspsychologie (UU) - Vaktool

TentamenTests en oefenvragen bij Ontwikkelingspsychologie - UU

TentamenTests en oefenvragen bij Ontwikkelingspsychologie - UU

TentamenTests en oefenvragen bij Ontwikkelingspsychologie

  • Oefententamen Ontwikkelingspsychologie 2012
  • Oefententamen Ontwikkelingspsychologie 2008
  • Extra oefententamen Ontwikkelingspsychologie
  • Ontwikkelingspsychologie: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp voor dit vak ga je naar de volgende pagina op JoHo.org:

Samenvattingen en studiehulp bij Psychologie Bachelor 1 Utrecht

Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023

Psychologie als Wetenschap: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

literatuursamenvatting Psychologie als Wetenschap 22/23 Universiteit Utrecht

literatuursamenvatting Psychologie als Wetenschap 22/23 Universiteit Utrecht

Image

Hoofdstuk 1
Wetenschap als sociaal construct: laten zien hoe je tot een conclusie bent gekomen. Dmv
bvb samenwerking, lezingen, conferentie toespraken, debatten, seminars, tijdschriften
→ Henry Oldenburg publiceerde eerste journal, Philosophical Transactions nieuw 
tijdperk
Verloop van wetenschappelijk onderzoek:
● Lezen van wetenschappelijk relevant materiaal
● Opstellen van onderzoeksvraag, idee, theorie, hypothesis, experiment etc
● Aanvraag financiering voor apparatuur, materialen, werving deelnemers
● Dataverzameling en data-analyse
● Vorming van wetenschappelijk artikel
Opbouw van een wetenschappelijk paper
● Abstract: samenvatting van ongeveer 150 woorden van de hele studie en resultaten
● Inleiding: korte samenvatting van bekende informatie en relevantie
● Methodesectie: gedetailleerde uitwerking van uitvoering van experiment
● Resultatensectie: documentatie van cijfers, tabellen, grafieken, statische analyses
● Discussie: doordachte, geïnformeerde overwegingen over betekenis van resultaten
→ desk rejection: paper wordt door tijdschrift afgewezen omdat het niet voldoet aan de 
kwaliteit, interesse of dat het niet passend is bij het tijdschrift
→ peer review: vorm van intercollegiale toetsing om kwaliteit te verbeteren, verifiëren of te 
controleren. Na succesvol peer review wordt een wetenschappelijke paper gepubliceerd.
Mertonian norms (Robert Merton): goede ambities waarnaar gestreven moet worden
● Communism: gezamenlijk eigenschap van wetenschappelijke goederen 
(intellectueel eigendom) om collectieve samenwerking te bevorderen.
● Universalism: wetenschappelijke validiteit is onafhankelijk van de sociaal-politieke 
status en persoonlijke attributen van de deelnemers.
● Disinterestedness: gehandelt in het voordeel van gemeenschappelijke 
wetenschapelijke onderneming en niet persoonlijk gewin van individuen
● Organized skepticism: kritische beoordeling van wetenschappelijke claims en 
openlijke discussie van onderzoeksresultaten en methoden. 

Hoofdstuk 2
Replicatie Crisis: voortdurende methodologische crisis waarin is vastgesteld dat veel 
wetenschappelijke studies moeilijk/onmogelijk te repliceren/reproduceren zijn
vb priming studies, gevangenisexperiment (Zimbardo), Diederik Stapel
→ Veel in psychologie doordat we ongrijpbare dingen proberen vast te leggen
→ in de medische wereld was een probleem met onvoldoende specifieke details
● Repliceerbaarheid: opnieuw uitvoeren door onafhankelijke onderzoekers, verificatie
● Reproduceerbaarheid: heranalyseren van oorspronkelijke data door onafhankelijke 
onderzoekers. Heruitvoering van data-analyse met dezelfde data
medical reversal: nieuwe onderzoeken halen de uitkomsten van oude onderzoeken 
onderuit
Cochrane Collaboration: gerenommeerde instelling die systematisch de kwaliteit van 
medische behandelingen beoordeelt. Voor 45% is onvoldoende bewijs van effectiviteit

Hoofdstuk 3

Onderzoekers die fraude hebben gepleegd
● Paolo Macchiarini: onethische uitvoering van experimentele operaties. Bijna alle 
patiënte overleden na synthetishce luchtpijptransplantaties
● William Summerlin: wetenschappelijke fraude. Kleurde een stukje witte vacht zwart 
van een muis en claimde dat dit een geslaagde huidtransplantatie was
● Woo-Suk Hwang: manipulatie en opzettelijk foute etikettering van foto’s over 
stamcelonderzoek voor klonen van mensen
● Haruko Obokata: bewerking van illustraties over ontwikkeling van STAP-cellen
● Diederik Stapel: manipulatie/zelf verzinnen van gegevens en verzinnen van 
volledige experimenten
● Andrew Wakefield: vervalsing van medische gegevens over verband tussen BMRvaccin en autisme bij kinderen
● Lawrence Sanna, Dirk Smeesters:

.....read more
Access: 
Public
Samenvattingen bij de voorgeschreven artikelen bij Psychologie als Wetenschap (UU) 22/23

Samenvattingen bij de voorgeschreven artikelen bij Psychologie als Wetenschap (UU) 22/23

Samenvattingen bij de voorgeschreven artikelen bij Psychologie als Wetenschap aan de Universiteit Utrecht 22/23

  • An introduction to the philosophy of science van Paffen - 2023
Access: 
Public
Samenvatting artikel Ritchie & lewis (2003) - "The stages of a focus group" p. 176 - 179

Samenvatting artikel Ritchie & lewis (2003) - "The stages of a focus group" p. 176 - 179

Samenvatting Ritchie & lewis (2003) - "The stages of a focus group" p. 176 - 179

 

De fases van een focusgroep

Fase 1: een veilige omgeving creëren en de grondregels

Op het begin verwelkomt de onderzoeker de participanten. De onderzoeker voert een gesprek met de participanten om ze op hun gemak te stellen en vermijdt hierbij het onderzoek als gespreksonderwerp. Wanneer de groep compleet is, geeft de onderzoeker informatie over het onderzoek en benadrukt dat deelname en informatie vertrouwelijk blijft.

De onderzoeker benadrukt dat het een gesprek is en dat er geen toestemming nodig is om in dat gesprek te stappen. Er zijn geen foute of goede antwoorden, elk perspectief is interessant. Er wordt niet door elkaar heen gepraat, maar reageren op elkaar is gewenst. Dit zorgt voor meer perspectieven.

 

Fase 2: De individuele introducties

Hier introduceren de participanten zich. Dit zorgt ervoor dat de participanten zich meer verbonden voelen met hun mede-participanten en zich zo sneller durven uit te spreken. Daarnaast wordt er een naam gelinkt aan de stem, dat is handig voor de transcriptie van de focusgroep. De onderzoeker sluit af door de samenstelling van de groep nog eens te omschrijven. Hij kan hier verschillen benoemen en benadrukken dat dat fijn is voor de discussie. Ook kan hij juist overeenkomsten benoemen, waardoor de participanten zich nog meer tot de groep voelen horen.

 

Fase 3: Het openingsonderwerp

De onderzoeker start dan met het eerste gespreksonderwerp. Vaak is dit een makkelijk onderwerp om over te praten, waardoor de participanten rustig kunnen wennen aan de focusgroep. De onderzoeker wil de discussie laten starten en is verbaal actief, hij vraagt door of vraagt of de participanten hun antwoord willen herformuleren. Het is belangrijk dat iedereen wat zegt in deze ronde, hoe langer de participant stil blijft, hoe moeilijker het later is om mee te doen in het gesprek.

In de eerste fase zullen de participanten hun antwoorden nog richten op de onderzoeker, maar dit zal later minder zijn. Dan zullen de participanten meer op elkaar gaan reageren. De onderzoeker laat stiltes vallen en moedigt aan met non-verbale signalen om meer te vertellen, zoals oogcontact.

 

Fase 4: Discussie

Door actief luisteren en observatie zal de onderzoeker in de gaten houden wanneer het nodig is om in te grijpen. De onderzoeker gebruikt open vragen in simpele taal. Hij vraagt door en vraagt om verdere toelichting bij sommige antwoorden van participanten. De taak van de onderzoeker is om de participanten bij het onderwerp te houden en een nieuw onderwerp aan te kaarten wanneer dat nodig is. De verantwoordelijkheid van de onderzoeker is om iedereen aan het woord te laten en iedereen erbij te betrekken. Wanneer er een keer een stilte valt, is het slim om ook als onderzoeker stil te blijven. Dan zal vaak iemand in de groep de verantwoordelijkheid op zich nemen om het gesprek te vervolgen.

 

Fase 5: De discussie eindigen

De onderzoeker moet ervoor zorgen dat de discussie goed eindigt, zowel positief als

.....read more
Access: 
JoHo members
College- en werkgroepaantekeningen bij Psychologie als Wetenschap - UU
Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023

Toepassen van onderzoeksmethoden en statistiek: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

Literatuursamenvattingen bij Toepassen van onderzoeksmethoden en statistiek - UU

Literatuursamenvattingen bij Toepassen van onderzoeksmethoden en statistiek - UU

Literatuursamenvattingen bij Toepassen van onderzoeksmethoden en statistiek

  • Boeksamenvatting bij de 5e druk van Discovering Statistics van Field
  • Boeksamenvatting bij Research Methods, Custom Edition UU - Morling, Carr e.a. - 2018
  • Booksummary of Research Methods in Psychology, Morling, 3rd edition
  • Boeksamenvatting bij de 4e druk van Discovering Statistics van Field
  • Bulletsamenvatting bij de 4e druk van Discovering Statistics van Field
  • Toepassen van onderzoeksmethoden en statistiek: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen

Om gebruik te maken van de online en geprinte JoHo samenvattingen en studiehulp bij Toepassen van onderzoeksmethoden en statistiek ga je naar de Vaktool op JoHo.org:

.......read more
Samenvattingen en studiehulp voor Pedagogiek B1 aan de Universiteit Utrecht - Jaar 2022-2023

Samenvattingen en studiehulp voor Pedagogiek B1 aan de Universiteit Utrecht - Jaar 2022-2023

Image

In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor de opleiding Pedagogische wetenschappen, jaar 1, aan de Universiteit Utrecht

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Samenvattingen Shop Pedagogiek - UU - B1 op JoHo.org

Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023

Klinische Psychologie: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

literatuursamenvatting klinische psychologie 22/23 Universiteit

literatuursamenvatting klinische psychologie 22/23 Universiteit

Image

Hoofdstuk 1

7 factoren die onderscheid maken tussen abnormaal en pathologisch gedrag
Persoonlijk lijden.
De (dis)functionaliteit van het gedrag.
Irrationeel en onbegrijpelijk gedrag.
Onvoorspelbaarheid en controleverlies.
Opvallend en onconventioneel gedrag.
Gedrag dat een ongemakkelijk gevoel bij anderen teweegbrengt.
Het overtreden van morele normen
psychische stoornissen: syndroom dat gekenmerkt is door symptomen op het gebied van cognitieve functies, emotieregulatie, of het gedrag van een persoon

Definities die mentale stoornissen uitsluiten
Te verwachte en cultuur aanvaarde reacties vb rouw
Langdurig deviant gedrag behorend bij een politieke/religieuze/seksuele minderheid
Gedrag dat tot stand komt door conflict tussen individu en maatschappij

3 modellen voor abnormaal gedrag
Statistisch model: gaat uit van een normaalverdeling van menselijke eigenschappen
Medisch/ziektemodel: bekijkt of de symptomen somatogeen of psychogeen zijn. Somatogeen: lichamelijke aandoening is onderliggend aan een psychische stoornis
Psychogeen: stoornis veroorzaakt door onderliggend psychologisch mechanisme 
Leer/onderwijsmodel: er wordt een leerdoel opgesteld en een bijpassend onderwijsprogramma

Hoofdstuk 2

Reductionisme: zoekt naar één/meer onderliggende mechanismen om het gedrag (deels) te verklaren. In de maatschappij, leerprincipe maar ook biologische processen. 

Nature (biologisch) en nurture (psychologisch) hebben een onderlinge samenhang. 
Internaliserende stoornissen: overactiviteit van het autonome zenuwstelsel, remming van gedrag. Emotionele instabiliteit, verstoord affect vb angststoornissen, stemmingsstoornissen
Externaliserende stoornissen: onderactiviteit van het autonome zenuwstelsel. Vb gedragsproblemen

Genetisch perspectief: Middels familie/tweeling/adoptiestudies. Coëfficiënt, 0-1, geeft de concordantie van een eigenschap binnen een familie aan. 
Differential susceptibility theory: genetische vatbaarheid uit zich alleen in een bepaalde omgeving
Diathese-stressmodel: vatbare personen hebben meer kans op de ontwikkeling van een negatieve uitkomst als deze zich in een negatieve omgeving bevind. Vb temperamenten

3 verschillende temperamenten
Makkelijk
Moeilijk
Langzame starters

Cognitief-neurowetenschappelijk perspectief: Een onder-of overactivatie van het limbisch systeem (amygdala, hippocampus, hypothalamus), belangrijk voor emotie, motivatie, genot, emotioneel geheugen, is gerelateerd aan psychische stoornissen net zoals cortisol, de prefrontale cortex (waarneming, motoriek, spraak etc)
emotieregulatie: het hanteren, ervaren en uiten van emoties door een bepaalde situatie. 

5 emotieregulatiestrategieën
Veranderen van de input
Selecteren van de situatie
Veranderen van de aandacht voor de situatie
Veranderen van de herwaardering van de betekenis van de stimulus
Onderdrukking van de uiting van emoties

Comorbiditeit: gelijktijdig hebben van twee of meer vormen van psychische stoornissen. Binnen individu of familie. 

Hoofdstuk 3

Acquisitie: het aanleren van nieuw gedrag
Instrumentele conditionering (Thorndike): straffen, belonen
Klassieke conditionering (Pavlov): associatie met de omgeving
Operante conditionering (Skinner): skinner-box, gewenst gedrag via belong automatiseren

Vormen van leren
Appetitieve conditionering: gebruik van voedsel tijdens conditionering 
Aversieve conditionering: er is sprake van een onaangename consequentie
Causaal leren: het trekken van verbanden tussen verschillende gebeurtenissen. Leidt tot voorspellingsfouten

Twee verschillende systeem in gedrag
Doelgericht gedrag: associaties tussen responsen en uitkomsten. 
Gewoontegedrag: associaties tussen stimuli en responsen
van welke vorm sprake is kan worden getest via uitkomst-devaluatieprocedure. Als een devaluatie van de uitkomst leidt tot een vermindering van gedrag is er sprake van doelgericht gedrag.

Tweefactorentheorie

.....read more
Access: 
JoHo members
College- en werkgroepaantekeningen bij Klinische Psychologie - UU
Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht - Jaargang 2022/2023
Follow the author: Psychology Supporter
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
4105 3 3