Een pleegouder is iemand die de jeugdige opvoedt in zijn gezin, ook al is hij niet de ouder of stiefouder van de jeugdige. Een pleegouder oefent overigens geen gezag uit over het kind: het gezag (de juridische bevoegdheden) blijven bij de ouder(s) of de voogd.
We hebben verschillende soorten pleeggezinnen. Zo is er pleegzorg voor een crisisopvang, vakantie, weekend, therapeutische zorg et cetera. In de Jeugdwet worden de rechten en plichten van pleegouders beschreven.
Wat zijn de voorwaarden voor pleegzorg en wat is het pleegcontract?
Een pleegouder is een aanbieder van een specifieke vorm van jeugdhulp: pleegzorg. De pleegouder biedt deze zorg op basis van een pleegcontract met een pleegzorginstelling.
In artikel 5.1 e.v. van de Jeugdwet, worden de eisen benoemd waaraan een pleegouder moet voldoen. Zo moet de pleegouder:
- Minstens 21 jaar oud zijn.
- Succesvol het voorbereidings- en selectietraject hebben afgerond.
- Over een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming beschikken (dit geldt voor alle gezinsleden die 12 jaar of ouder zijn). Dit is een verklaring die de Raad afgeeft op basis van eigen registraties en iemands strafblad. De verklaring wil zeggen dat de Raad geen feiten of omstandigheden kent die een bezwaar zouden opleveren tegen het pleegouderschap.
- Niet daarbovenop de begeleider zijn van pleegouder(s).
Als er aan bovenstaande eisen is voldaan, is iemand geschikt om pleegouder te zijn. Naast deze algemene geschiktheid vindt er nog een individuele beoordeling plaats of de pleegouder ook voor dit specifieke kind geschikt is. Deze verdere beoordeling en de vragen die hierbij moeten worden gesteld staan in art. 5.1 lid 2 van de Jeugdwet. Is er volgens de aanbieder van pleegzorg een ‘match’ tussen het pleegkind en de pleegouder, dan biedt de aanbieder de pleegouder een pleegcontract aan op basis waarvan de pleegzorg kan worden aangeboden. Hierin staan afspraken omtrent de verzorging en opvoeding van het kind en de begeleiding die de pleegouder daarbij van de aanbieder van pleegzorg zal krijgen. In de bijlage bij de Regeling Pleegzorg 2013 staan de eisen waaraan het contract moet voldoen.
Het pleegcontract eindigt in de volgende gevallen:
- De aanspraak van de jeugdige op pleegzorg vervalt.
- Het pleegcontract wordt met wederzijds goedvinden ontbonden.
- Het pleegcontract wordt eenzijdig door de aanbieder beëindigt. Dit kan alleen in het belang van het kind of als de samenwerking tussen aanbieder en pleegouder ernstig en langdurig is verstoord.
- Het pleegcontract wordt tussentijds opgezegd door de pleegouder. Dit kan alleen na overleg met de aanbieder en als het gaat om gebreken van de aanbieder, moet de aanbieder eerst de mogelijkheid gekregen hebben deze gebreken op te lossen.
- De pleegouder wordt door de rechter benoemd tot voogd van het pleegkind.
Wat is de positie van de pleegouders?
Naast alle verplichtingen die de pleegouder heeft, zijn er ook een aantal rechten die toekomen aan de pleegouder:
- Zo is er een recht op een pleegvergoeding (art. 5.3 van de Jeugdwet).
- Er is een recht op informatie over het pleegkind (art. 5.4 van de Jeugdwet).
- Er moet overleg en instemming met het plan van aanpak zijn door de pleegouder (art. 4.1.3 lid 6 van de Jeugdwet).
- De pleegouder heeft een blokkaderecht. Indien het pleegkind een jaar of langer vrijwillig in een pleeggezin verblijft, heeft de ouder of de voogd toestemming van de pleegouders nodig om het kind weg te halen uit het pleeggezin (art. 1:253s BW en 1:236a BW).
- Er is een klachtrecht en het recht om te spreken met een vertrouwenspersoon (art. 4.2.1 van de Jeugdwet).
- Recht op medezeggenschap (art. 4.2.12 van de Jeugdwet).
Wat is de positie van pleegouders bij OTS en uithuisplaatsing?
Pleegouders die op basis van een OTS en een machtiging uithuisplaatsing pleegzorg bieden, hebben hiernaast nog een aantal specifieke rechten. Een kind wat uit huis is geplaatst en in een pleeggezin is geplaatst, kan als hij langer dan 1 jaar bij het pleeggezin verblijft niet verplaatst worden zonder toestemming van de kinderrechter (art. 1:265i BW). Dit is vanwege de familieband die inmiddels tussen pleegkind en pleegouders is ontstaan en niet zomaar mag worden doorbroken.
Ook mogen pleegouders (net als alle betrokkenen) een geschil over de uitvoering van de OTS aan de rechter voorleggen (art. 1:262b BW). Daarnaast mogen pleegouders in een aantal gevallen een verzoek doen om verlenging van de OTS (art. 1:260 BW), beëindiging van de uithuisplaatsing (art. 1:265d BW) of gedeeltelijke overheveling van het ouderlijk gezag aan de gecertificeerde instelling (art. 1:265e BW).
Pleegouders met een pleegkind dat een jaar of langer in hun gezin woont, zijn belanghebbende in alle zaken die hun pleegkind betreffen (art. 769 Rv). Dat betekent dat ze kunnen worden opgeroepen in rechtszaken en ook spreekrecht hebben, bijvoorbeeld in zaken over de OTS of uithuisplaatsing. Een rechter kan een pleegouder overigens al tijdens het eerste jaar als belanghebbende aanmerken.
Wat is de pleegouder-voogd?
Soms krijgt de pleegouder, al dan niet na een eerdere OTS, de voogdij over zijn pleegkind toegewezen door de rechter. Dit betekent dat de pleegouder gezag kan uitoefenen over zijn pleegkind en ook de wettelijke vertegenwoordiger is. Ook kan de pleegouder-voogd zelfstandig beslissingen nemen die gezaghebbende ouders ook kunnen nemen.
Is er een recht op contact en omgang?
Voor ouders van een jeugdige die in een pleeggezin verblijft, blijft het recht op omgang met elkaar gewoon bestaan (art. 1:377a BW). Voor ouders met gezag is dit niet wettelijk vastgelegd, maar geldt deze regel als vanzelfsprekend. Dit geldt ook indien de jeugdige onder toezicht is gesteld, tenzij omgang noodzakelijk beperkt moet worden voor het doel van de OTS (art. 1:263a BW).
Een ouder zonder gezag heeft ook recht op omgang met zijn kind. De rechter kan deze omgang wel weigeren. Dit kan de rechter alleen doen in de gevallen die expliciet in de wet zijn bepaald:
- Als de ouders kennelijk ongeschikt zijn of niet in staat tot omgang.
- Als de omgang ernstig nadeel voor de ontwikkeling van de jeugdige oplevert.
- Als de jeugdige zelf ernstige bezwaren heeft tegen de omgang (art. 1:377a BW).
Daarnaast biedt art. 1:377a BW een jeugdige niet alleen het recht op omgang met zijn ouders, maar ook anderen met wie hij in een nauwe persoonlijke betrekking staat. Dit betekent dat pleegouders, zeker na een langere plaatsing, voldoen aan deze voorwaarde en derhalve recht hebben op omgang met het kind. Ze kunnen de rechter dan vragen om een omgangsregeling. De rechter kan dit verzoek om dezelfde redenen afwijzen als een verzoek om omgang met een ouder.
Wat is informele pleegzorg?
We spreken van netwerkpleegzorg als de pleegouders deel uitmaken van het sociale netwerk van de ouders (bijvoorbeeld familieleden of vrienden). Als de ouders en pleegouders geen aanbieder van pleegzorg betrekken, spreekt men van informele pleegzorg. Er is dan ook geen pleegcontract. Ook al is deze vorm informeel, dan nog zijn pleegouders en ouders gebonden aan twee wettelijke bepalingen waarmee ze rekening moeten houden:
- Het blokkaderecht.
- Ouders hebben toestemming nodig van de Raad voor de Kinderbescherming als zij een kind dat jonger is dan zes maanden willen plaatsen in een pleeggezin.
Het is mogelijk om de informele pleegzorg later alsnog formeel te maken. Van belang is dan dat de pleegouders aan alle wettelijke eisen voor pleegouderschap voldoen.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Samenvattingen per hoofdstuk bij de 8e druk van Jeugdrecht begrepen van Janssen - Bundel
- Supersamenvatting Jeugdrecht begrepen - Chapter 0
- Welke plaats neemt jeugdrecht in het recht in? - Hoofdstuk 1
- Wie zijn de ouders van de jeugdige? - Hoofdstuk 2
- Hoe is gezag over de jeugdige geregeld? - Hoofdstuk 3
- Wat betekent de scheiding van de ouders voor de jeugdige? - Hoofdstuk 4
- Wat is de rechtspositie van de jeugdige? (Deel 1) - Hoofdstuk 5
- Wat is de rechtspositie van de jeugdige? (Deel 2) - Hoofdstuk 6
- Hoe werken kinderbeschermingsmaatregelen? - Hoofdstuk 7
- Hoe werkt beëindiging van het gezag? - Hoofdstuk 8
- Hoe is pleegzorg geregeld? - Hoofdstuk 9
- Hoe is het procesrecht bij personen- en familierecht geregeld voor jeugdigen? - Hoofdstuk 10
- Hoe zit het jeugdstrafrecht in elkaar? - Hoofdstuk 11
- Hoe is het materiële strafrecht geregeld? - Hoofdstuk 12
- Hoe is het strafprocesrecht geregeld? - Hoofdstuk 13
- Hoe verloopt de weg van strafbaar feit tot veroordeling voor de jeugdige? - Hoofdstuk 14
- Wat zijn de straffen en maatregelen voor jeugdigen? - Hoofdstuk 15
- Hoe is de organisatie van de jeugdhulp geregeld? - Hoofdstuk 16
- Wat zijn de regels omtrent privacy en dossier in de jeugdhulp? - Hoofdstuk 17
- Wat is de rechtspositie van de cliënten in de jeugdhulp? - Hoofdstuk 18
- Wat is het kinderrechtenverdrag? - Hoofdstuk 19
Contributions: posts
Spotlight: topics
Samenvattingen per hoofdstuk bij de 8e druk van Jeugdrecht begrepen van Janssen - Bundel
Dit is een bundel van de samenvattingen per hoofdstuk bij de 8e druk van het boek Jeugdrecht begrepen door L. Janssen.
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1031 |
Add new contribution