Philips Lighting - Arrest

Philips Lightning (Gerechtshof Amsterdam 16-03-2000, JOR 2000/122)

Onderwerp

de adviesprocedure van de ondernemingsraad: kennelijk onredelijk besluit door het niet-betrekken van de achterliggende strategie.

Casus

Philips Lighting heeft in september 1998 besloten een deel van de productie van Terneuzen naar Polen over te plaatsen. Dit besluit heeft hij voorgelegd aan de Ondernemingsraad. Deze heeft een negatief advies gegeven omdat het besluit grotendeels werd gedragen door het Decision Document. Dit document, dat door de ondernemer niet is betrokken in de adviesprocedure, bevat een blauwdruk van de toekomstige concentratie van de volledige productie van CFL-burners in Polen. Op 27 december 1999 nam de ondernemer, ondanks het negatieve advies van de Ondernemingsraad, besluit tot de overplaatsing. De ondernemer zegde toe niet vóór 3 maart met de daadwerkelijke verplaatsing te starten.

De Groepsondernemingsraad en de Ondernemingsraad eisen dat Philips Lighting B.V haar besluit tot overplaatsing van een deel van de productie van Terneuzen naar Polen intrekt. Ook hebben zowel de Groepsondernemingsraad als de Ondernemingsraad aan de Ondernemingskamer verzocht Philips Lighting B.V. te verbieden handelingen te verrichten ter uitvoering van dat besluit. Volgens de beide Raden is het bestreden besluit een aangelegenheid ten aanzien waarvan het adviesrecht, als bedoeld in art. 25 WOR, aan de Groepsondernemingsraad toekomt, omdat het besluit zeven van de betrokken elf ondernemingen betreft. Philips B.V. stelt dat het bestreden besluit niet van gemeenschappelijk belang is en dat het Decision Document bovendien slechts de status van concept heeft, waarvoor geen adviesprocedure hoeft te worden opgezet.

Ondernemingskamer

De Ondernemingskamer oordeelt dat het Decision Document inderdaad in beginsel moet worden gekwalificeerd als een concept, dat niet aan een adviesprocedure hoeft te worden onderworpen.

Toch had het Decision Document niet buiten beschouwing mogen blijven. In de eerste plaats omdat er een overzicht in was opgenomen van meer algemene strategische plannen van de ondernemer die van invloed zijn op de toekomst van het bedrijf in Terneuzen (hoewel nog niet uitgekristalliseerd). Het hield dus de gedachtegang in die gekend moet worden om goed te kunnen adviseren over de verplaatsing. In de tweede plaats heeft de ondernemer naar voren gebracht dat hij zo snel mogelijk de in het document neergelegde plannen wil gaan uitvoeren. Er was dus enige haast bij, waardoor de adviesfunctie in het nauw dreigde te komen. In de derde plaats heeft de leiding van Philips B.V. al enige maanden daarvoor aangegeven dat het beleid ten aanzien van Terneuzen moet worden aangepast. In dit geval kan het besluit van de ondernemer daarom niet los worden gezien van de ontwikkelingen in haar algemeenheid.

Dit betekent dat de Ondernemingsraad een zodanig tijdstip van voornemens van de ondernemer op de hoogte had moeten worden gebracht dat, wanneer eenmaal besluitvorming wordt overwogen, de Ondernemingsraad daarover kon adviseren op een manier dat het advies nog van wezenlijke invloed kon zijn op het te nemen besluit. Daartoe is inzage in het Decision Document noodzakelijk. Dit document mag in de adviesprocedure dus niet buiten beschouwing worden gelaten.

De Ondernemingskamer beslist uiteindelijk dat:

  1. de Groepsondernemingsraad niet ontvankelijk is in zijn verzoeken;
  2. dat de onderneming bij afweging van alle betrokken belangen in redelijkheid niet heeft kunnen komen tot het besluit van 27 december 1999, tot verplaatsing van de productie van CFL-i burners van Terneuzen naar Pila;
  3. de ondernemer verplicht wordt het besluit van 27 december 1999 in zijn geheel in te trekken;
  4. het de ondernemer verbiedt handelingen te verrichten ter uitvoering van het besluit.

Conclusie

Advies moet tijdig genoeg gevraagd worden om de Ondernemingsraad de kans te geven er invloed op uit te oefenen (maar het besluit moet al wel enigszins concreet zijn: redenen van besluit, gevolgen ervan en maatregelen in verband daarmee). 

 

Access: 
Public
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
Check more of this topic?

Image

Click & Go to more related summaries or chapters

Arbeidsrecht en sociaal recht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Arbeidsrecht en sociaal recht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Summaries and supporting content: 
Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Activity abroad, study field of working area:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1729