Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor arbeidsrecht en sociaal recht samengevat

Arbeidsrecht en sociaal recht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Image

Check summaries and supporting content in teasers:
ABVAKABO c.s./RUG - Arrest

ABVAKABO c.s./RUG - Arrest

ABVAKABO c.s./RUG (Hof Arnhem-Leeuwarden 23-04-2013, LJN BZ8365)

Casus

Promotiestudenten vorderen dat tussen hen en de universiteit een arbeidsovereenkomst bestaat. De universiteit wijst de vordering af: deze rechtsverhouding is een opleidingsovereenkomst en geen dienstbetrekking. Twistpunt is het bestaan van een gezagsverhouding.

Hof

Vaststaat dat de promotiestudenten hun arbeid gedurende drie opeenvolgende maanden, wekelijks dan wel gedurende ten minste twintig uren per maand hebben verricht. Zij beroepen zicht terecht op het wettelijk vermoeden van artikel 7:610a BW. Dit vermoeden is weerlegbaar. Daarbij is in de eerste plaats de partijbedoeling van belang. Beoogd is een overeenkomst te sluiten waarbij het opleidingsaspect centraal staat. De overeenkomsten zijn c.q. worden uitgevoerd conform deze partijbedoeling. Met betrekking tot het bestaan van een gezagsverhouding is van belang dat de rol van de promotor/begeleider is beperkt tot de bewaking van de voortgang van het promotieplan en tot het geven van aanwijzingen die verband houden met de

.........Read more
Access: 
Public
Avv-loze periodes, jojo-effect, verkregen recht - Arrest

Avv-loze periodes, jojo-effect, verkregen recht - Arrest

Avv-loze periodes, jojo-effect, verkregen recht (Ktr. Utrecht 18-01-2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:116)

Feiten

I.c. gaat het om een procedure tussen de eiseres tegen Vabonet B.V. Tegen de werkgever heeft de eiseres een loonvordering ingesteld over de jaren 2010 t/m 2015. Hierbij wordt rekening gehouden met de periodes waarover de cao algemeen verbindend is verklaard en rekening houdend met de bedragen die reeds zijn betaald. De eiseres stelt ter discussie of gedurende de periodes waarin de cao niet algemeen verbindend verklaard is geweest, moet worden teruggevallen op het oorspronkelijke loon. Hierbij verwijst zij naar een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Hieruit zou volgens haar volgen dat zij haar loonvordering moet specificeren dat uit jurisprudentie van de Hoge Raad volgt dat de regel dat een avv-verklaarde CAO geen nawerking heeft, en dat zij op grond daarvan ook over de avv-loze perioden recht heeft op het CAO-uurloon.

De eiseres is sinds april 2015

.........Read more
Access: 
Public
Agfa/Schoolderman - Arrest

Agfa/Schoolderman - Arrest

Agfa/Schoolderman (HR 08-04-1994, ECLI:NL:HR:1994:ZC1322)

Casus

Nadat mw. Schoolderman vóór januari 1985 gedurende een aantal jaar wisselend voor AGFA werkzaam was geweest, is vanaf 2 januari 1985 tussen haar en AGFA een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gesloten. De hier op volgende aanstellingsbrieven stelden dat zij in dienst trad op uurloonbasis als tijdelijke kracht. Hierna werkte Schoolderman sinds medio 1985 bijna voor de volledige werktijd voor AGFA en zij deed hetzelfde werk als personeel in vaste dienst, maar wel was de honorering middels een uurtarief minder dan die van het vaste personeel.

In dit geding vordert Schoolderman een verklaring voor recht dat tussen haar en AGFA een arbeidsovereenkomst in de zin van art. 7A:1637a BW voor onbepaalde duur geldt, en ook vordert zij betaling van het verschil over de afgelopen 5 jaar als zij als vaste kracht voor onbepaalde tijd was zijn aangemerkt.

Hoge Raad

Het principe van goed werknemerschap

.........Read more
Access: 
Public
Bagateldelict - Arrest

Bagateldelict - Arrest

Bagateldelict (Ktr. Amsterdam 07-02-2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:905)

Feiten

DRP is de personeelsvennootschap die verschillende supermarkten exploiteert. De verzoekster werkt sinds 2005 bij DRP als medewerkster kantine bij de slagerij. Het bedrijfsreglement bepaalt als dit reglement niet wordt opgevolgd, de werkgever maatregelen kan nemen (waaronder ontslag). In het reglement staat dat het niet is toegestaan om, (onbetaalde) producten, ook afgeschreven of bedorven producten, mee naar huis te nemen. Bij elke vorm van diefstal, dus ook van afgeschreven producten, volgt ontslag. I.c. heeft de verzoekster meerdere waarschuwingen gekregen en ook is zij gewezen op veel incidenten rond haar functioneren. Bij een nieuwe overtreding zullen er passende maatregelen worden genomen en ontslag wordt niet uitgesloten.

Op 6 oktober 2016 is bij DRP een zogenoemde exit-controle gehouden. Bij deze controle worden personeelsleden bij het verlaten van het pand door een extern bureau gecontroleerd. Hierbij werd in de tas van de verzoekster een pak optimel

.........Read more
Access: 
Public
Bed, bad en brood - Arrest

Bed, bad en brood - Arrest

Bed, bad en brood (ABRvS en CRvB 26-11-2016)

Onderwerp

Reikwijdte en invulling van het Europees Sociaal Handvest in Nederland

Feiten

I.c. was er een groep uitgeprocedeerde vreemdelingen die de gemeente Amsterdam hadden verzocht om aan hen opvang te bieden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo-opvang). Zij zijn dakloos en geheel afhankelijk van hulp van derden. Een aantal van hen is afkomstig uit de Vluchthaven in Amsterdam. Zij voeren aan dat zij recht op opvang hebben en dat dit ook geldt als zij niet als bijzonder kwetsbaar kunnen worden beschouwd en ook overigens niet in een geheel uitzichtloze situatie verkeren. De groep beroept zich hiervoor op de beslissingen van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) van 1 juli 2014, waarin het ECSR tot de conclusie is gekomen dat het onthouden van voedsel, water, onderdak en kleding aan niet rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen een schending is

.........Read more
Access: 
Public
Beenen/Vanduho - Arrest

Beenen/Vanduho - Arrest

Beenen/Vanduho (HR 28-01-1994, ECLI:NL:HR:1994:ZC1247)

Onderwerp

CAO. Nawerking algemeen verbindend verklaarde bepalingen (AVV).

Relevante wetsartikelen/beginselen

Art. 32, 67 en 68 van de CAO Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf.

Casus

De heer Beenen was krachtens arbeidsovereenkomst werkzaam als pomphouder op een benzinestation bij Vanduho. In 1984 werd Beenen arbeidsongeschikt en bleef dit tot het einde van zijn arbeidsovereenkomst. Tijdens het eerste jaar van zijn ziekte kreeg Beenen een uitkering op grond van de Ziektewet. Daarna kreeg hij een WAO-uitkering. Beenen viel onder de CAO voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf. Een aantal bepalingen uit deze CAO is algemeen verbindend verklaard. Deze bepalingen zijn van toepassing op de arbeidsovereenkomst tussen Beenen en Vanduho. De werkgever is verplicht om de werknemer tot 24 maanden na arbeidsongeschiktheid salaris door te betalen, mits dit buiten zijn schuld om is gebeurd. Beenen vordert aanvulling van de doorbetalingen tot 100% van zijn salaris.

Hoge Raad

Als een werknemer arbeidsongeschikt

.........Read more
Access: 
Public
Beurspromovendi - Arrest

Beurspromovendi - Arrest

Beurspromovendi UvA (HR 14-04-2006)

Casus

In 1995 heeft het College van Bestuur van de UvA een regeling ingevoerd voor zowel afgestudeerden als beurspromovendi. Deze regeling houdt in dat zij een beurs ontvangen voor een periode van vier jaar, welke jaarlijks wordt toegekend. Daarnaast mogen zij gebruik maken van de faciliteiten binnen het instituut of de vakgroep waarbinnen het proefschrift wordt geschreven. De Belastingdienst is van mening dat het verlenen van beurzen voor promotieonderzoek geen (fictieve) dienstbetrekking is. Het UWV sluit zich hierbij aan wat betreft de premiebetaling werknemersverzekeringen. De AbvaKabo (vakbond) echter is van mening dat de beursovereenkomst civielrechtelijk wel als een arbeidsovereenkomst moet worden aangemerkt.

Rechtsvraag

Zijn beurspromovendi werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst ex art. 7:610 BW?

Hoge Raad

De Hoge Raad is het eens met het standpunt van de rechtbank dat de promovendi arbeid verrichten. De promoties dragen namelijk bij aan het primaire doel van

.........Read more
Access: 
Public
Chelbi/Klene - Arrest

Chelbi/Klene - Arrest

Chelbi/Klene (HR 12-05-1989, ECLI:NL:PHR:1989:AC2497)

Onderwerp

wedertewerkstelling na nietig ontslag, in te vullen door goed werkgeverschap 7:611 BW

Casus

Eiser Chelbi is van 1972 tot 1984 in dienst geweest bij Klene. Hier is hij op staande voet ontslagen nadat hij tumult had gemaakt op zijn werk (hij was helemaal in de war).  Chelbi heeft ingeroepen dat dit ontslag nietig zou zijn (hij was zo in de war door stress en eventueel ziekte). Hij vorderde hierbij doorbetaling van de loon. De Kantonrechter en de Rechtbank achtten het ontslag nietig en wezen de door Chelbi ingestelde vordering tot doorbetaling van loon toe, waarbij de Rechtbank in hoger beroep loonmatiging (loon slechts doorbetalen tot 1 juli 1985) heeft toegepast.

Chelbi heeft vervolgens (enkele jaren later dus) een kort geding aangespannen, waarin hij vordert dat Klene hem in de gelegenheid zal stellen de bedongen, dan wel andere passende arbeid, te verrichten.

Rechtsvraag

Kan

.........Read more
Access: 
Public
De Rooyse Wissel/Hagens - Arrest

De Rooyse Wissel/Hagens - Arrest

De Rooyse Wissel/Hagens (HR 11-11-2011, ECLI:NL:HR:2011:BR5223)

Casus

In de uitoefening van zijn werkzaamheden op een gesloten afdeling van TBS-instelling De Rooyse Wissel is werknemer Hagens door een patiënt vastgepakt en onder meer op zijn hoofd meermalen met kracht geslagen. Ten gevolge hiervan is hij volledig arbeidsongeschikt geraakt. Hagens stelt De Rooyse Wissel aansprakelijk voor alle door hem geleden en nog te lijden (im)materiële schade; primair ex artikel 7:658 BW, subsidiair ex artikel 7:611 BW.

Hoge Raad

Heeft de werknemer schade geleden in de uitoefening van zijn werkzaamheden, dan is het aan de werkgever te stellen en zo nodig te bewijzen dat hij al die maatregelen heeft genomen en al die aanwijzingen heeft gegeven die redelijkerwijs nodig waren om

.........Read more
Access: 
Public
De Schoffelaar - Arrest

De Schoffelaar - Arrest

De schoffelaar (Rb. Arnhem 08-10-2008, LJN BF7284)

Casus

Wegens het niet of in onvoldoende mate meewerken aan het door het college van B&W aangeboden ‘work first-traject’ (een voorziening in de zin van artikel 9 lid 1, aanhef en onder b WWB, gericht op arbeidsinschakeling) is de bijstandsuitkering van betrokkene voor de duur van een maand met 40% verlaagd. De werkzaamheden die in het kader van dat traject worden verricht zijn ongeschoolde arbeid van zeer eenvoudige aard (schoffelen, onkruid wieden etc.) Volgens betrokkene is het aangeboden traject in strijd met de WWB en/of artikel 4 lid 2 EVRM (‘Niemand mag worden gedwongen dwangarbeid of verplichte arbeid te verrichten.’) en/of het daarmee vergelijkbare artikel 8 IVBPR en de weigering het traject voort te zetten mitsdien niet verwijtbaar.

Rechtbank

Ten tijde van de weigering van betrokkene het traject voort te zetten, vormden de werkzaamheden nog niet een zodanig disproportionele of excessieve

.........Read more
Access: 
Public
Den Haan/The Box Fashion - Arrest

Den Haan/The Box Fashion - Arrest

Den Haan/The Box Fashion (HR 27-10-1995)

Casus

De Haan was aangenomen bij een filiaal van The Box Fashion. In zijn contract stond een proeftijdbeding. Vlak voordat zijn proeftijd van twee maanden eindigt, wordt De Haan gevraagd om een paar dagen later op het kantoor van zijn baas te verschijnen, en wel op de één na laatste werkdag. Hij vermoedt dat het gaat over zijn (niet-) functioneren en besluit gewoon niet te verschijnen. De laatste dagen van zijn proeftijd verschijnt hij niet op zijn werk en is hij telefonisch onbereikbaar. De eerste dag na het einde van zijn proeftijd kan zijn baas hem bereiken en vertelt hem dat hij niet meer hoeft te komen.

Rechtsvraag

Is dit nog aan te merken als geldig ontslag binnen de proeftijd?

Hoge Raad

Er kunnen zich omstandigheden voordoen die ertoe kunnen leiden dat een beroep van de werknemer op een strikte toepassing van

.........Read more
Access: 
Public
Dingler/Merkelbach - Arrest

Dingler/Merkelbach - Arrest

Dingler/Merkelbach (HR 13-09-1991, NJ 1992, 130)

Relevante artikelen

7:652 en 7:676 BW

Rechtsvraag

Vervalt het proeftijdbeding indien de werknemer dezelfde functie voor aanvang van het arbeidscontract al heeft uitgeoefend als uitzendkracht?

Casus

Dingler is met ingang van 18 mei 1987 in dienst getreden bij Merkelbach BV Meubel en Houtwarenfabriek. De arbeidsovereenkomst werd aangegaan voor een half jaar en tussen de partijen werd een proeftijd afgesproken van twee maanden. Dingler had al eerder bij Merkelbach gewerkt maar toen als uitzendkracht voor een uitzendbureau, namelijk van 26 maart 1987 t/m 15 mei 1987. Dingler was op grond van beide arbeidsovereenkomsten in dezelfde functie werkzaam.

Dingler werd met ingang van 17 juli 1987 door Merkelbach ontslagen, vlak voor het eindigen van de twee maanden proeftijd. Dingler heeft dit ontslag aangevochten. Hij vorderde dat het overeengekomen proeftijdbeding nietig zou worden verklaard omdat hij dezelfde functie al als uitzendkracht had vervult. Hij vorderde

.........Read more
Access: 
Public
Doorwerkingsjurisprudentie naaister - Arrest

Doorwerkingsjurisprudentie naaister - Arrest

Doorwerkingsjurisprudentie naaister (CRvB 24-06-2009, LJN BJ2443)

Casus

Aan de orde is de situatie dat een werknemer werkloos is geworden uit een dienstbetrekking die niet zo lang heeft geduurd dat uitsluitend aan die dienstbetrekking een recht op een WW-uitkering ontleend kan worden. Uit vaste jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep volgt dat in zo’n situatie, ter beantwoording van de vraag of de werknemer de werkloosheid kan worden verweten, mede de omstandigheden in aanmerking kunnen worden genomen waaronder de voorafgaande dienstbetrekking is beëindigd. Daarbij wordt aangeknoopt bij artikel 24 lid 1, aanhef en onder a jo. lid 2, aanhef en onder b WW. De Raad heeft aanleiding gezien zijn rechtspraak ten aanzien van de verwijtbare werkloosheid in dergelijke situaties nader in te vullen.

Centrale Raad van Beroep

Is de werkloosheid uit de nieuwe dienstbetrekking niet verwijtbaar, dan behoeft geen onderzoek naar de redenen van de baanwisseling te worden gedaan

.........Read more
Access: 
Public
Dubbele woonplaats Marokko - Arrest

Dubbele woonplaats Marokko - Arrest

Dubbele woonplaats Marokko (HR 12-04-2013, ECLI:NL:HR:2013:6824)

Feiten

De belanghebbende, geboren in 1938, heeft de Marokkaanse nationaliteit en een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Hij stelt in 1975 naar Nederland te zijn gekomen. Hij ontvangt sinds 2003 een AOW-uitkering, hij beschikt over een huurwoning in Nederland, is hier in het GBA ingeschreven en heeft vijf kinderen die met hun gezin in Nederland wonen. Na het overlijden van zijn echtgenote, in 2001, is hij in 2002 hertrouwd. Zijn echtgenote woont in Marokko in een woning waarvan X de huur betaalt. Uit dit huwelijk is in 2003 dochter Y geboren, voor wie de appellant kinderbijslag op grond van de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) heeft ontvangen. Dit was omdat appellant minimaal drie maanden per jaar bij zijn vrouw en kind in Marokko verbleef, zodat hij geacht werd (ook) met hen een huishouden te vormen. De laatste jaren brengt X gemiddeld 40 weken per jaar

.........Read more
Access: 
Public
Ernstig verwijtbaar handelen VPRO t.o.v. onderzoeksjournalist Argos - Arrest

Ernstig verwijtbaar handelen VPRO t.o.v. onderzoeksjournalist Argos - Arrest

Ernstig verwijtbaar handelen VPRO t.o.v. onderzoeksjournalist Argos (Ktr. Utrecht 12-01-2018, ECLI:NL:RBMNE:2018:100)

Feiten

De werknemer is op 1 augustus 1999 bij VPRO in dienst getreden als programmamaker en onderzoeksjournalist. Kort hierna heeft de werknemer voor het programma Argos onderzoek gedaan naar het fotorolletje van de doodgeschoten moslims dat in 1995 in Srebrenica door een Dutchbatter was gemaakt en vervolgens bij het ontwikkelen in Nederland was mislukt. De vraag was of het Ministerie van Defensie de foto’s met opzet of per ongeluk had vernietigd. De werknemer heeft, na twee reconstructies met een doka-expert, ontdekt dat de lezing van het Ministerie Defensie over het mislukken van het filmpje niet kon kloppen. Volgens hem was het wel mogelijk dat de mislukking te wijten was aan een andere menselijke fout. Het programma Argos heeft deze tweede lezing niet opgenomen in de uitzending. Ook in een jubileumuitzending jaren later is dit achterwege gelaten. De

.........Read more
Access: 
Public
Ernstig verwijtbaar handelen wne en e-grond ontbinding wegens herhaalde weigering werk te hervatten - Arrest

Ernstig verwijtbaar handelen wne en e-grond ontbinding wegens herhaalde weigering werk te hervatten - Arrest

Ernstig verwijtbaar handelen wne en e-grond ontbinding wegens herhaalde weigering werk te hervatten (Ktr. Bergen op Zoom 19-02-2018, ECLI:NL:RBZWB:2018:541)

Feiten

De verweerder werkt sinds 2010 bij CSU Personeel B.V. als medewerker algemeen schoonmaakonderhoud. In de periode 2014 – 2016 is zij meerdere keren uitgevallen wegens arbeidsongeschiktheid. CSU heeft haar in meerdere brieven verweten niet te voldoen aan haar re-integratieverplichtingen dan wel niet bereikbaar te zijn voor de manager van CSU.

Na uitval heeft het UWV vastgesteld dat zij weer volledig arbeidsgeschikt is. CSU heeft de werkneemster opgeroepen haar werkzaamheden te hervatten. Maar kort daarna heeft zij zich opnieuw ziekgemeld. Na een tijdelijke beperking geeft de bedrijfsarts aan dat zij weer aan het werk kan. CSU heeft een en deskundigenoordeel aangevraagd bij het UWV en hieruit volgt dat de uitgevoerde re-integratie-inspanningen niet voldoende zijn geweest. Maar ook dan, en ondanks een loonstop, heeft de werkneemster haar werk niet hervat.

.........Read more
Access: 
Public
FNV/Amsta - Arrest

FNV/Amsta - Arrest

FNV/Amsta (HR 19-06-2015, ECLI:NL:HR:2015:1687)

Casus

Amsta is een zorgaanbieder die op 35 locaties in Amsterdam instellingen exploiteert, waarin zorgvoorzieningen worden aangeboden aan ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en andere zorgbehoevenden. Bij Amsta zijn 2800 personen werkzaam. Tussen partijen heeft op initiatief van FNV overleg plaatsgevonden over de arbeidsvoorwaarden van de bij Amsta werkzame personen. Toen die overleg niet het door haar gewenste resultaat opleverde, heeft FNV driemaal een collectieve actie in de vorm van een werkonderbreking van telkens twee uur georganiseerd binnen een locatie van Amsta. Op zaterdag 2 februari 2013 hebben personeelsleden van Amsta, onder wie leden van FNV, tezamen met anderen, actie gevoerd in het Dr. Sarphatihuis. Gedurende deze actie werden bestuurders en niet bij de actie betrokken leidinggevenden, niet in het Dr. Sarphatihuis toegelaten. Amsta heeft in kort geding gevorderd dat FNV wordt verboden om bezettingen te organiseren binnen één van haar locaties, de

.........Read more
Access: 
Public
Fraudewet onverbindend - Arrest

Fraudewet onverbindend - Arrest

Fraudewet onverbindend (CRvB 25-11-2014, ECLI:NL:CRVB:2014:3754)

Casus

Betrokkene geniet na beëindiging van zijn dienstverband als leraar een WW-uitkering. Omdat hij over de periode van augustus 2012 tot zijn melding aan het UWV op 27 maart 2013 vier wijzigingen in het aantal gewerkte uren niet meteen heeft doorgegeven, heeft hij teveel WW ontvangen. Het UWV vordert het teveel betaalde bedrag van €  14.658,- terug en legt daarnaast een boete op van €  14.658,-. Hierbij paste het UWV het vanaf 1 januari 2013 geldende zwaardere boeteregime van 100% van het benadelingsbedrag toe. Tot die datum gold nog als strafmaat 10% met een maximum van €  2.269,-.

Centrale Raad van Beroep

Het handelen of nalaten in strijd met de inlichtingenverplichting voor en na 1 januari 2013 kan – los van elkaar – bestraft worden met een boete naar het dan geldende sanctieregime. Het toepassen van het zwaardere sanctiestelsel zoals dat geldt na

.........Read more
Access: 
Public
Geen commerciële relaties - Arrest

Geen commerciële relaties - Arrest

Geen commerciële relaties (CRvB 03-10-2006, LJN AZ1183)

Casus

Aan appellante en appellant is met ingang van respectievelijk 1 januari 1996 en 1 september 2000 een ouderdomspensioen toegekend ingevolge de AOW, berekend naar de norm voor een alleenstaande. Naar aanleiding van het bij de Svb gerezen vermoeden dat sprake is van het voeren van een gezamenlijke huishouding, is door de Svb onderzoek ingesteld naar de rechtmatigheid van de aan appellanten verstrekte pensioenen. In dat kader is een huisbezoek afgelegd, is informatie ingewonnen bij diverse instanties, is buurtonderzoek gedaan en zijn appellanten en getuigen gehoord. De Svb heeft naar aanleiding van de onderzoeksresultaten geconcludeerd dat appellanten vanaf 1992 een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd, met uitzondering van de periode van maart 2002 tot en met september 2002. Bij besluit van 27 februari 2004 heeft de Svb het pensioen van appellante met ingang van 1 januari 1996 herzien naar de norm voor

.........Read more
Access: 
Public
Goldsteen/Roeland - Arrest

Goldsteen/Roeland - Arrest

Goldsteen/Roeland (HR 13-12-1991, NJ 1992, 441)

Casus

Tot de werkzaamheden van chauffeur en werknemer Goldsteen behoorden ook laad- en loswerkzaamheden. Na een jaar arbeidsongeschikt te zijn geweest wegens rugklachten, verzoekt hij Goldsteen werkgever Roeland of hij de werkzaamheden kan hervatten, zonder de laad- en loswerkzaamheden: als chauffeur op ritten waar niet hoeft te worden getild dan wel als chauffeur met een bijrijder voor het tillen. Werkgever Roeland maakt van dit aanbod geen gebruik, zegt vervolgens de arbeidsovereenkomst op en staakt gedurende de opzegtermijn de doorbetaling van het loon. Is Roeland verplicht het loon van Goldsteen door te betalen, terwijl hij zich slechts bereid had verklaard zijn werkzaamheden zonder de laad- en loswerkzaamheden te hervatten?

Hoge Raad

Beslissend is of van de werkgever in de omstandigheden van het geval redelijkerwijs gevergd kan worden dat hij van de aangeboden arbeid van afgeschatte werknemers tegen betaling van loon gebruik maakt. Daarbij

.........Read more
Access: 
Public
Gouden Kooi I - Arrest

Gouden Kooi I - Arrest

Gouden Kooi I (HR 25-03-2011, LJN BP3887)

Casus

Belanghebbende heeft deelgenomen aan het televisieprogramma ‘De Gouden Kooi’. Tussen Talpa Producties BV en belanghebbende is een overeenkomst ondertekend die door partijen is benoemd als een overeenkomst van opdracht. Deze bepaalt onder meer dat Talpa een schadeloosstelling betaalt van € 2.250 voor iedere maand doorgebracht in De Gouden Kooi, waarop Talpa van de Belastingdienst loonheffingen en sociale premies moest inhouden. Talpa heeft voor het programma een regelboek met spelregels opgesteld. Nadat belanghebbende was ‘weggestemd’, heeft zij een WW-uitkering aangevraagd. UWV heeft haar deze geweigerd. Belanghebbende heeft tegen het besluit bezwaar gemaakt en beroep ingesteld. De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard. De Centrale Raad van Beroep (hierna: de Raad) heeft de uitspraak bevestigd. UWV is van de uitspraak van de Raad in cassatie gekomen. Getuigt de uitspraak van de Raad van een onjuiste uitleg of verkeerde toepassing van het begrip

.........Read more
Access: 
Public
Groen/Schoevers - Arrest

Groen/Schoevers - Arrest

Groen/Schoevers (HR 14-11-1997, NJ 1998, 149)

Onderwerp

Bestaan van een arbeidsovereenkomst.

Casus

Belastingadviseur Groen drijft zijn onderneming in de vorm van een CV. Groen heeft tweeëneenhalf jaar cursussen belastingrecht gegeven aan het Instituut Schoevers, op grond van een mondelinge overeenkomst met het instituut. Ingevolge de overeenkomst werd de CV betaald voor het werk van Groen. Hierbij werden geen sociale premies en loonbelasting ingehouden. De Arbeidsvoorwaardenregeling van het instituut was niet van toepassing op Groen. Groen heeft geen vakantiebijslag of betaling bij ziekte ontvangen. Hij was van dit alles op de hoogte. Hij heeft echter nooit bezwaren geuit.
Wanneer het instituut vervolgens de overeenkomst op zegt, stelt Groen dat de overeenkomst moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Het instituut stelt echter dat het gaat om een overeenkomst tot opdracht.

Rechtsvraag

Hoe moet men beoordelen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst?

Hoge Raad

Partijen kunnen een overeenkomst tot

.........Read more
Access: 
Public
Grolsch/X - Arrest

Grolsch/X - Arrest

Grolsch/X (Ktr. Enschede 21-01-2016, ECLI:NL:RBOVE:2016:212)

Onderwerp

Beëindiging van een arbeidsovereenkomst en ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever

Feiten

De werknemer, geboren in 1979, is op 1 augustus 2009 in dienst getreden bij Grolsch Bierbrouwerij Nederland B.V. De laatste functie die hij vervulde, is die van Technical Brewer met een salaris van €4.400,45 per maand, inclusief 8% vakantietoeslag. Op 14 juli 2015 was de Europese Brewing Lead, mevrouw Z, op bezoek bij Grolsch. De werknemer zou een presentatie geven aan Z. en eventuele vragen beantwoorden. Eerdere contacten tussen werknemer en Z. hebben geleid tot een gespannen relatie tussen hen beide. De werknemer is gedurende de presentatie weggelopen vanwege dreigend overgeven. Hij heeft vervolgens overgegeven en is toen naar huis gegaan. Het overgeven was het gevolg van door hem ervaren extreme spanning.

Grolsch heeft op 18 november 2015 een verzoek ingediend om de arbeidsovereenkomst tussen partijen te ontbinden op de

.........Read more
Access: 
Public
Hajziani/Van Woerden - Arrest

Hajziani/Van Woerden - Arrest

Hajziani/Van Woerden (HR 14-01-1983, NJ 1983, 457)

Onderwerp

Beëindiging arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden bij buitenlandse werknemer.

Casus

Tussen Van Woerden en Hajziani bestond een arbeidsovereenkomst. Vlak voordat Hajziani op vakantie gaat, heeft hij een door Van Woerden opgestelde verklaring ondertekend, waarbij hij akkoord ging met de afrekening van zijn salaris en de vergoeding van de niet genoten vakantiedagen. Op het moment dat Hajziani weer terug komt, krijgt hij van Van Woerden de mededeling dat er geen werk meer voor hem is.

De vraag is nu of de arbeidsovereenkomst eenzijdig of tweezijdig is beëindigd. In het eerste geval zou Hajziani namelijk nog recht hebben op betaling van zijn loon.

Rechtsvraag

Is het zetten van een handtekening voor ontvangst onder een beëindigingbrief voldoende om instemming met beëindiging van de arbeidsovereenkomst aan te nemen?

Hoge Raad

Uit het enkele feit dat een werknemer bereid is tot het plaatsen van zijn handtekening

.........Read more
Access: 
Public
Imam - Arrest

Imam - Arrest

Imam (HR 17-06-1994, ECLI:NL:HR:1994:ZC1397)

Onderwerp

Kan iemand die geen inhoudelijke instructies krijgt over het werk dat hij doet toch een arbeidsovereenkomst hebben volgens art 7:610 BW?

Casus

Mohammed Zerbouhi heeft in 1986 een overeenkomst gesloten met Stichting Moskee Al Mouhsenin, getiteld 'Arbeidsovereenkomst'. Hierin lag besloten dat hij recht had op 2 maanden vakantie, een vastgesteld salaris en een opzegtermijn van 2 maanden. Partijen spreken met elkaar af dat ze alles zullen doen en nalaten wat een zinvolle uitoefening van zijn werk zou kunnen belemmeren. Hij moet op grond van deze overeenkomst gedurende zeven dagen per week vijf gebedsdiensten per dag voorgaan en een preek houden in de hoofddienst van vrijdag. Verder heeft hij als imam een taak als sociaal werker.

Op 6 januari 1989 wordt Zerbouhi ontslagen als imam, omdat hij volgens de gelovigen de islam onjuist uitlegt en hij geen aandacht heeft voor de gelovigen. Dit leidt

.........Read more
Access: 
Public
Klacht kerken over opvang illegalen (Case 90/2013) - Arrest

Klacht kerken over opvang illegalen (Case 90/2013) - Arrest

Kerken over opvang illegalen (ESRC, 01-07-2014, zaak 90/2013, CEC v. The Netherlands)

Onderwerp

Bereik van het Europees Sociaal Handvest

Feiten

I.c. gaat het om een zaak die is voorgelegd aan het Europese Comité voor Sociale Rechten inzake de noodopvang voor illegaal verblijvende vreemdelingen in Nederland

De Nederlandse Protestante Kerk heeft in 2012 aan de toenmalige Staatssecretaris laten weten dat het een aanzienlijk probleem had geconstateerd wat betreft de ontbrekende opvang van ongedocumenteerden in Nederland. De kerk voerde aan dat er in ieder geval een bed, bad en brood voor deze groep gerealiseerd moest worden.

Omdat hier geen gehoor aan is gegeven, heeft de Conference of European Churches, het overkoepelende Europese orgaan, namens de Nederlandse Protestantse Kerk een klacht ingediend tegen de Nederlandse Staat bij het Europese Comité voor Sociale Rechten. De Kerk was namelijk van mening dat Nederland het Europees Sociaal Handvest schond door het onthouden van voedsel,

.........Read more
Access: 
Public
KLM/FNV - Arrest

KLM/FNV - Arrest

KLM/FNV (Rb. Noord-Holland 11-08-2016, ECLI:NL:RBNHO:2016:6696)

Feiten

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft ongeveer 30.000 werknemers in dienst. Waarvan 14.000 werknemers die tot het grondpersoneel van KLM behoren. Het grondpersoneel zorgt o.a. voor de bagageafhandeling, het onderhoud, tank- en sleepdienst, de grondstewardessen en -stewards en het kantoorpersoneel. FNV is een vakbond die opkomt voor de belangen van werknemers op het gebied van werk en inkomen, o.a. in de luchtvaartsector.

Het grondpersoneel van KLM is ofwel via het lidmaatschap van de betrokken vakbonden ofwel via het incorporatiebeding in de arbeidsovereenkomst gebonden aan de cao voor het KLM-grondpersoneel. De cao is door KLM afgesloten met verschillende vakbonden.

Omdat de looptijd van laatste cao aan zijn einde komt, zijn inleidende gesprekken gevoerd met de cao-partijen over een nieuwe cao. Hierna heeft KLM de hoofdlijnen van de inhoud bekendgemaakt. Dit is door de vakbonden verworpen. Hierna hebben verschillende onderhandelingen plaatsgevonden. KLM heeft toen een ultiem voorstel

.........Read more
Access: 
Public
Kolom - Arrest

Kolom - Arrest

Kolom (HR 14-09-2018 ECLI:NL:HR:2018:1617)

Casus

Een vrouw was arbeidsongeschikt geraakt. Nadat de wettelijke ontslagtermijn van 104 weken was verstreken, kreeg ze een nieuw contract van 55% van de diensttijd. Hierop verzocht zij tot betaling van een (gedeeltelijke) transitievergoeding, voor het gedeelte van het dienstverband waarvoor de arbeidsovereenkomst was beeïndigd. De kantonrechter wees de vordering gedeeltelijk toe, maar het Hof stelde haar volledig in het ongelijk, omdat het overwoog dat de arbeidsovereenkomst niet was opgezegd, maar in aangepaste vorm voortgezet werd.

Hoge Raad

De Hoge Raad is het eens met het oordeel van het Hof dat de arbeidsovereenkomst in aangepaste vorm is voortgezet. Wel is het zo dat de voortzetting in dit geval ook een beeïndiging van de bestaande arbeidsovereenkomst is. Daarom moet naar evenredigheid van de beeïndiging een transitievergoeding betaald worden. Aangezien de wettelijke regeling voor de transitievergoeding niet in dit soort gevallen van een gedeeltelijke beeïndiging van

.........Read more
Access: 
Public
Kostendelersnorm verbindend - Arrest

Kostendelersnorm verbindend - Arrest

Kostendelersnorm verbindend (CrvB 01-11-2016, ECLI:NL:CRVB:2016:3869)

Feiten

Sinds februari 2014 ontvangt de appellante bijstand naar de norm voor een alleenstaande die de kosten van het bestaan kan delen. Het college heeft de bijstandsuitkering van de appellante per 1 juli 2015 verlaagd tot 50% van de norm voor gehuwden omdat zij met haar meerderjarige zoon hoofdverblijf heeft in dezelfde woning.

In januari 2015 is in de Participatiewet (Pw) de zogenaamde kostendelersnorm ingevoerd. Dit voorschrift betreft een landelijk dwingende norm voor situaties waarin meerdere personen vanaf 21 jaar achter één voordeur wonen. Voorheen was de normensystematiek grotendeels een gemeentelijke aangelegenheid maar vanwege de inwerkingtreding van (art. 22a) Pw kan niet worden afgeweken van de kostendelersnorm omdat dit zou leiden tot onbillijkheid. De wetgever heeft in de norm expliciet willen vaststellen dat de voordelen van het kunnen delen van de kosten los staat van de redenen waarom men de woning deelt. De

.........Read more
Access: 
Public
Kummeling/Oskam - Arrest

Kummeling/Oskam - Arrest

Kummeling/Oskam (HR 30-09-2011, LJN BQ8134; NJ 2013, 187)

Casus

Kummeling is in juni 1998 door ziekte arbeidsongeschikt geworden en heeft zijn werk in maart 1999 in de vorm van passend geachte werkzaamheden hervat. Per 21 juni 1999 is hem een WAO-uitkering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid toegekend. Door verergering van zijn klachten heeft hij in overleg met werkgever Oskam vanaf medio oktober 2002 halve dagen gewerkt. Enige tijd daarna hebben partijen afspraken gemaakt over andere door de Kummeling te verrichten werkzaamheden. In april 2003 is daarvan een taakomschrijving opgesteld. Sinds medio mei 2009 heeft de werknemer niet meer voor Oskam gewerkt. Deze heeft Kummeling meegedeeld dat de loonbetaling vanaf mei 2009 wordt gestaakt wegens ongeoorloofde afwezigheid. Kummeling heeft loondoorbetaling gevorderd.

Hoge Raad

Is de werknemer als gevolg van re-integratie andere (passende) werkzaamheden gaan verrichten, zonder dat de passende arbeid de bedongen arbeid is geworden, en hij na afloop van de

.........Read more
Access: 
Public
Linge Ziekenhuis - Arrest

Linge Ziekenhuis - Arrest

Linge Ziekenhuis (Hof Amsterdam 01-05-1980, NJ 1981, 271)

Onderwerp

Adviesbevoegdheid van de ondernemingsraad, art. 25 WOR.

Casus

De ondernemer van het Linge-ziekenhuis besluit tot sluiting en functiewijziging van het ziekenhuis. Hij vraagt de staatssecretaris om hieraan goedkeuring te verlenen. Volgens de ondernemer werd hiermee beoogd vrijblijvend het oordeel van de staatssecretaris te krijgen. De ondernemingsraad heeft voor deze (voorgenomen) sluiting geen gunstig advies gegeven. Zij stelt beroep in bij de Ondernemingskamer, aangezien zij meent dat zij niet tijdig op de hoogte is gesteld van het besluit van de ondernemer en dat daardoor in strijd is gehandeld met art. 25 WOR.

Rechtsvraag

Kan een besluit niet in redelijkheid tot stand komen, wanneer de OR niet om advies is gevraagd?

Ondernemingskamer

De Ondernemingskamer is van oordeel dat de brief van de staatssecretaris gezien dient te worden als een besluit. Tegen dit besluit staat beroep open bij de Ondernemingskamer, nu het

.........Read more
Access: 
Public
Mak/SGBO - Arrest

Mak/SGBO - Arrest

Mak/SGBO (HR 27-06-2008, LJN BC7669)

Casus

Is sprake van een verstoorde arbeidsverhouding, dan kan zich de situatie voordoen dat de werknemer zich op grond van (dreigende) psychische of lichamelijke klachten niet in staat acht tot het verrichten van zijn werkzaamheden, hoewel ten aanzien van de arbeidsgeschiktheid geen medische beperkingen van psychische of fysieke aard kunnen worden vastgesteld, zodat van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte in de zin van artikel 7:629 BW geen sprake is. Dit wordt wel aangeduid als ‘situatieve arbeidsongeschiktheid’. In hoeverre kan in zo’n geval worden gezegd dat de werknemer zijn werkzaamheden niet heeft verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen in de zin van artikel 7:628 lid 1 BW?

Hoge Raad

De werknemer die zich erop beroept dat hij als gevolg van situatieve arbeidsongeschiktheid zijn werkzaamheden niet heeft verricht en over de betrokken periode doorbetaling van zijn

.........Read more
Access: 
Public
New Hairstyle - Arrest

New Hairstyle - Arrest

New Hairstyle (HR 30-06-2017, ECLI:NL:HR:2017:1187)

Casus

Een kapper had een vast dienstverband bij New Hairsyle voor 4,5 uur per week. Na een discussie over het opnemen van vakantiedagen, probeerde New Hairstyle dit dienstverband te beëindigen middels een vaststellingsovereenkomst zonder financiële vergoeding. De kapster stemde nier niet mee in. Een jaar later probeerde New Hairstyle, zonder succes, een ontslagvergunning te krijgen van het UWV. Na een nieuw conflict heeft New Hairstyle uiteindelijk (na 25 dienstjaren) de arbeidsovereenkomst opgezegd; zonder er acht op te slaan of dit juridisch mogelijk was. De kapster kreeg een transitievergoeding van € 1.596,00 bruto. Kapster verzocht om een vergoeding van € 57.699,07 bruto.

Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat de wetgever als doel had om te bepalen wat billijk is voor de werknemer. De wetgever heeft geen punitatief karakter aan de billijke vergoeding toe willen kennen.

De wet geeft geen uitsluiting over de berekening

.........Read more
Access: 
Public
NS - Arrest

NS - Arrest

NS, HR 30-05-1986, NJ 1986, 688

 

Onderwerp

Rechtmatigheid staking, art. 6 lid 4 ESH.

 

Casus

Werknemers van NS voeren onder leiding van de vakbonden collectieve acties tegen de NS. Ze houden stiptheidsacties, langzaamaanacties en werkonderbrekingen van korte duur.

Met deze collectieve acties willen de vakbonden hun verzet aanduiden tegen het voornemen van de minister van Sociale Zaken om het salaris van de werknemers te korten en de zogenaamde prijscompensatie te laten vervallen. De NS dagvaardt de vakbonden en eist stopzetting van de acties.

 

Rechtsvraag

Hoe dient art. 6 lid 4 Europees Sociaal Handvest (ESH) te worden uitgelegd?

 

Hoge Raad

Alvorens over te kunnen gaan tot bespreking van het middel stelt de Hoge Raad eerst vast dat art. 6 lid 4 ESH een bepaling is die naar haar inhoud een ieder kan verbinden. Op grond van art. 93 GW heeft het artikel dus rechtstreekse werking

.........Read more
Access: 
Public
NS-Reizigers - Arrest

NS-Reizigers - Arrest

NS-reizigers (HR 07-10-1998, JAR 1998/251)

Casus

Het gaat in dit geschil om de vraag of NS Reizigers BV (NSR), alvorens een overeenkomst met een ander vervoerbedrijf (NZH) te sluiten, inhoudende een intentieverklaring tot samenwerking in de kop van Noord-Holland, op grond van artikel 25 WOR haar GOR gelegenheid had behoren te geven hierover advies uit te brengen.

Hoge Raad

De Ondernemingskamer heeft de intentieverklaring aangemerkt als een besluit tot het aangaan van duurzame samenwerking in de zin van artikel 25 lid 1, onder b WOR. Zij heeft dit oordeel gegrond, niet alleen op de tekst van die verklaring, maar ook op de omstandigheden van dit geval (zie r.o. 3.1.2), waarbij zij in dat oordeel mede heeft betrokken dat een andere opvatting in het onderhavige geval tekort zou doen aan de in de WOR gewaarborgde rechten van een ondernemingsraad, die immers zich op zodanig tijdstip een oordeel moet kunnen

.........Read more
Access: 
Public
Onaangekondigd bezoek - Arrest

Onaangekondigd bezoek - Arrest

Onaangekondigd bezoek (CRvB 11-04-2007, LJN BA2410)

Casus

Handhavingsmedewerkers van de hebben een onaangekondigd huisbezoek afgelegd op het woonadres van betrokkene. Tijdens het huisbezoek ruim een kilogram softdrugs aangetroffen. De bijstand van betrokkene is daarop ingetrokken op de grond dat betrokkene zijn inlichtingenplicht heeft geschonden door geen melding te maken van door hem genoten inkomsten. Is hier sprake van onaanvaardbare inbreuk op de persoonlijke levenssfeer c.q. onrechtmatig verkregen bewijs?

Centrale Raad van Beroep

Een huisbezoek kan onder omstandigheden een noodzakelijk en adequaat (aanvullend) controlemiddel zijn om aanspraken op bijstand te kunnen vaststellen. Artikel 8 lid 1 EVRM wordt geschonden indien wordt binnengetreden tegen de wil van degene die zich op dat recht beroept. Bij toestemming moet deze op basis van vrijwilligheid zijn verleend, waarbij sprake moet zijn van een ‘informed consent’ (de toestemming is gebaseerd op volledige en juiste informatie over reden en doel van het huisbezoek). De bewijslast

.........Read more
Access: 
Public
Onrechtmatige actie op het spoor - Arrest

Onrechtmatige actie op het spoor - Arrest

Onrechtmatige actie op het spoor (Ktr. Almere 06-12-2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:6010)

Feiten

De werknemer is op 1 maart 1979 in dienst getreden bij NS als machinist.

In juli 2017 is actie gevoerd waarbij onregelmatigheden zijn ontstaan. Een groep werknemers van NS heeft na het werkoverleg het treinverkeer rond het station Amsterdam CS ernstig verstoord. Er is aan de noodrem getrokken, gedreigd “de sporen in te gaan” en er zijn die avond ongeveer 75 treinen niet vertrokken. De werknemer was aanwezig tijdens de actie en is als woordvoerder opgetreden. Hij heeft contact gezocht met de werkgever en aangestuurd op het stilleggen van het treinverkeer.

NS verzoekt nu de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden. NS baseert haar verzoek op artikel 7:671b BW jo. 7:669 lid 3, primair op sub e en subsidiair op sub g BW (“e- en g- grond”). NS verzoekt ook om vast te stellen dat de werknemer geen

.........Read more
Access: 
Public
Ontlopen TV door onregelmatige opzegging? - Arrest

Ontlopen TV door onregelmatige opzegging? - Arrest

Ontlopen TV door onregelmatige opzegging? (Ktr. Breda 30-06-2016, AR 2016-0728)

Feiten

I.c. had de werkgever een ontslagprocedure gevoerd bij UWV. Hij had hierbij toestemming gekregen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Echter de procedure bij UWV had langer geduurd dan de werkgever had verwacht, omdat UWV aanvullende informatie had opgevraagd en een extra ronde van hoor en wederhoor was ingelast. Hierdoor was de procedure vertraagd. Doordat dit allemaal langer duurde kon de werkgever (gezien de opzegtermijn) de arbeidsovereenkomst niet te laten eindigen vóórdat de werknemer 24 maanden in dienst was. Met andere woorden; de daadwerkelijke ontbinding zou plaatsvinden nadat de werknemer 24 maanden in dienst was en dan zou de werknemer recht hebben op een transitievergoeding. Om dit te voorkomen heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst opgezegd met een korte termijn. Hierdoor was de arbeidsovereenkomst beëindigd exact 1 dag voordat de werknemer 2 jaar in dienst was. Zodoende zou

.........Read more
Access: 
Public
Ontslag KLM-medewerker - Arrest

Ontslag KLM-medewerker - Arrest

Ontslag KLM-medewerker (CRvB 18-02-2009, LJN BH2387)

Casus

Werknemer is niet op staande voet ontslagen noch diens arbeidsovereenkomst is wegens een dringende reden is ontbonden. Kan dan toch sprake zijn van verwijtbare werkloosheid in de zin van artikel 24 lid 2, aanhef en onder a WW?

Centrale Raad van Beroep

Voor het aannemen van verwijtbare werkloosheid is niet nodig dat de werknemer daadwerkelijk met een beroep op een dringende reden op staande voet wordt ontslagen of dat zijn arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden wordt ontbonden; niet de ontslagroute die de werkgever heeft gekozen, maar de ontslagreden is daarvoor bepalend.

Voor de vraag of er een dringende reden voor ontslag is, moet een materiële beoordeling worden gemaakt. Daarbij zijn artikel 7:678 en 7:677 BW van belang. Met het oog op de rechtszekerheid ligt het in de rede om aan deze artikelen in het kader van de WW geen andere toepassing

.........Read more
Access: 
Public
Onverwijlde opzegging door wn, vergoedingen - Arrest

Onverwijlde opzegging door wn, vergoedingen - Arrest

Onverwijlde opzegging door wn, vergoedingen (Ktr. Dordrecht 10-01-2018, AR 2018-0092)

Feiten

I.c. gaat het om een zaak tussen een werknemer en het bedrijf waar hij voor werkt.

Aan de vordering tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ligt ten grondslag dat, ondanks herhaaldelijke verzoeken, het loon niet of niet tijdig is voldaan door de werkgever. Het niet voldoen van de loonbetalingsverplichting levert een dringende reden op als bedoeld in artikel 7:677 lid 1 BW. Dit kan dan gelden als een rechtvaardiging voor ontslag.

Rechtbank

I.c. is sprake van een dringende reden en daarom heeft de werknemer direct laten weten zijn overeenkomst op te willen zeggen. Aan hem is een vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding is gelijk aan het bedrag dat aan loon verschuldigd zou zijn in het geval van een regelmatige opzegging.

In de dringende reden, op grond waarvan de werknemer niet kan worden verlangd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren, ligt

.........Read more
Access: 
Public
P./Hema - Arrest

P./Hema - Arrest

P./Hema (HR 21-01-2000)

Feiten

Tussen P. en Hema is overeengekomen dat de dienstbetrekking van P. zal eindigen per 30 september 1995. P. zal per 1 oktober van zijn werkgever een aanvulling op zijn sociale zekerheidsuitkering ontvangen. Op 29 juli 1995 ontdekt men twee flessen motorolie in de auto van P., die onbetaald bij Hema zijn meegenomen. Hierop ontslaat Hema P. op staande voet en stelt dat zijn niet langer gebonden is aan de overeengekomen regeling.

Rechtsvraag

Is hier sprake van opgaaf van een dringende reden?

Hoge Raad

Een dringende reden voor de werkgever bestaat voor de werkgever in daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer die ten gevolge hebben dat van de werkgever niet gevergd kan worden de dienstbetrekking te laten voortduren. Hiertoe moeten de omstandigheden van het geval in aanmerking genomen worden, zo ook de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

De Rechtbank had bij haar oordeel de

.........Read more
Access: 
Public
Passend werk voor beveiligingsmedewerker - Arrest

Passend werk voor beveiligingsmedewerker - Arrest

Passend werk voor beveiligingsmedewerker (CRvB 09-03-2005, LJN AT2749)

Casus

Appellante is voltijds werkzaam geweest als beveiligingsbeambte bij een asielzoekerscentrum. Omdat dat centrum werd gesloten en appellante werkzaam was op projectbasis eindigde haar baan daarna. Werkgever heeft met appellante de mogelijkheid besproken om voor 19 uur per week bij de mobiele surveillancedienst van werkgever te komen werken. Appellante heeft het UWV verzocht een WW-uitkering toe te kennen. Deze is haar blijvend gedeeltelijk geweigerd over 19 uur per week: zij heeft een haar passend werkaanbod niet aanvaard, terwijl dit wel van haar verlangd had mogen worden. Een terechte weigering?

Centrale Raad van Beroep

Er is sprake van een (voldoende) concreet aanbod van passende arbeid: de werkgever achtte haar in beginsel geschikt voor deze functie; hij was bereid appellante de opleiding hiertoe te laten volgen en deze te betalen; het salaris lag op hetzelfde niveau; de geboden reiskostenvergoeding was wellicht niet

.........Read more
Access: 
Public
Pensioenfonds DSM/Fox - Arrest

Pensioenfonds DSM/Fox - Arrest

Pensioenfonds DSM/Fox (HR 20-02-2004, NJ 2005, 493)

Casus

Het gaat in deze zaak om de uitleg van een pensioenreglementsbepaling in de relatie tussen de werknemer en het pensioenfonds. Op de bewoordingen waarin het reglement is gesteld heeft de werknemer geen invloed gehad; de overwegingen die ten grondslag hebben gelegen aan de wijze waarop deze bepaling is geredigeerd, zijn voor hem niet kenbaar. In cassatie wordt betoogd dat de rechtbank heeft miskend dat zij niet alleen op de bewoordingen van de betrokken bepaling diende te letten, maar tevens aandacht moest besteden aan alle omstandigheden van het geval (de ratio van de regeling, de redelijkheid van (de uitkomst van) de uitleg die het pensioenfonds voorstaat en de mate waarin die uitleg past binnen het systeem van het pensioenreglement als geheel, met uitzondering van de niet-kenbare bedoeling van degenen die de betrokken bepaling hebben geredigeerd).

Hoge Raad

De vraag hoe in

.........Read more
Access: 
Public
Philips Lighting - Arrest

Philips Lighting - Arrest

Philips Lightning (Gerechtshof Amsterdam 16-03-2000, JOR 2000/122)

Onderwerp

de adviesprocedure van de ondernemingsraad: kennelijk onredelijk besluit door het niet-betrekken van de achterliggende strategie.

Casus

Philips Lighting heeft in september 1998 besloten een deel van de productie van Terneuzen naar Polen over te plaatsen. Dit besluit heeft hij voorgelegd aan de Ondernemingsraad. Deze heeft een negatief advies gegeven omdat het besluit grotendeels werd gedragen door het Decision Document. Dit document, dat door de ondernemer niet is betrokken in de adviesprocedure, bevat een blauwdruk van de toekomstige concentratie van de volledige productie van CFL-burners in Polen. Op 27 december 1999 nam de ondernemer, ondanks het negatieve advies van de Ondernemingsraad, besluit tot de overplaatsing. De ondernemer zegde toe niet vóór 3 maart met de daadwerkelijke verplaatsing te starten.

De Groepsondernemingsraad en de Ondernemingsraad eisen dat Philips Lighting B.V haar besluit tot overplaatsing van een deel van de productie van Terneuzen

.........Read more
Access: 
Public
Philips/Oostendorp - Arrest

Philips/Oostendorp - Arrest

Philips/Oostendorp (HR 28-03-2008, LJN BC0384; NJ 2008, 503)

Casus

Werknemer Philips ondertekent een brief waarin hij zich akkoord verklaard met de bijgevoegde arbeidsvoorwaarden. In de arbeidsvoorwaarden waarnaar wordt verwezen is een concurrentiebeding opgenomen. Wordt voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:653 BW?

Hoge Raad

Aan het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:653 lid 1 BW is in ieder geval voldaan indien de werknemer een arbeidsovereenkomst waarin een concurrentiebeding is opgenomen of enig ander geschrift waarin een concurrentiebeding als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden voorkomt, heeft ondertekend. De werknemer brengt daarmee tot uitdrukking dat hij heeft kennisgenomen van het concurrentiebeding zoals dat in schriftelijke vorm aan hem ter hand is gesteld en dat hij daarmee instemt.

Wordt in een arbeidsovereenkomst of in een brief verwezen naar bijgevoegde arbeidsvoorwaarden waarin een concurrentiebeding voorkomt en verklaart de werknemer zich door ondertekening van die arbeidsovereenkomst of die brief akkoord met die arbeidsvoorwaarden, dan is eveneens

.........Read more
Access: 
Public
Sietses/Sneek - Arrest

Sietses/Sneek - Arrest

Sietses/Sneek (HR 15-11-2002, JAR 2002/295)

Casus

Deze zaak betreft een ontslagname door een geestelijk gestoorde. In cassatie is ten eerste aan de orde of moet worden aangenomen dat tussen de stoornis en het ontslag causaal verband bestaat (artikel 3:34 BW), ten tweede of de werkgever zich met succes erop kon beroepen dat hij in het gerechtvaardigd vertrouwen verkeerde dat de werknemer zijn ontslag heeft gewild (artikel 3:35 BW) en ten derde of de rechtbank ten onrechte is voorbijgegaan aan het beroep van de werkgever op matiging van de loonvordering.

Hoge Raad

De rechtbank heeft, in cassatie onbestreden, geoordeeld dat de ontslagname nadelig was voor de werknemer. Met de toevoeging ‘tenzij het nadeel op het tijdstip van de rechtshandeling redelijkerwijs niet was te voorzien’ in de tweede zin van artikel 3:34 lid 1 BW, is gedoeld op naar objectieve maatstaven redelijkerwijs niet voorzienbaar nadeel. In het kader van artikel

.........Read more
Access: 
Public
Simpson/Greenpeace - Arrest

Simpson/Greenpeace - Arrest

Simpson/Greenpeace (HR 29-06-2007, LJN BA2504; NJ 2007, 355)

Casus

Simpson heeft vier arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd gesloten met Greenpeace. De eerste ervan vangt aan op 1 april 1999. Partijen spreken af dat Simpson begin juli 2001 uit dienst treedt (vierde arbeidsovereenkomst) en na langer dan drie maanden opnieuw in dienst treedt bij Greenpeace. Op 19 november 2001 vordert Simpson een verklaring voor recht dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd geldt tussen hem en Greenpeace.

Hoge Raad

Van een ongeoorloofde ontduiking of uitholling van artikel 7:668a BW is niet reeds sprake door het enkele feit dat werkgever en werknemer overeenkomen dat de werknemer na het verstrijken van een tussenpoos van meer dan drie maanden weer in dienst van de werkgever zal treden. Daarvoor zijn bijkomende omstandigheden vereist.

Access: 
Public
Stoof/Mammoet - Arrest

Stoof/Mammoet - Arrest

Stoof/Mammoet (HR 11-07-2008, ECLI:NL:HR:2008:BD1847)

Onderwerp

Verplichting werknemer om functiewijziging te accepteren, artt. 7:611 en 7:613 BW.

Casus

Werknemer is na de verkoop van zijn aandelen bij werkgever aangebleven. Een deel van de koopsom van zijn aandelen was afhankelijk gesteld van de nakoming van zijn verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst. Vervolgens wordt het bedrijf gereorganiseerd. De werknemer was voorheen technisch directeur en aandeelhouder van Mammoet BV. Toen dit bedrijf werd verkocht werd hem een nieuwe functie aangeboden, namelijk de functie van adviseur van de vicepresident. De werknemer stemde hier niet mee in en schortte zijn werkzaamheden op. Als reactie hierop staakte Mammoet BV de loonbetaling.

Rechtsvraag

Is een goed werknemer gehouden in te gaan op het voorstel van werkgever tot wijziging van zijn functie?

Hoge Raad

Allereerst dient te worden onderzocht of de werkgever, als goed werkgever aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van

.........Read more
Access: 
Public
Suk/Brittannia - Arrest

Suk/Brittannia - Arrest

Suk/Britannia (HR 07-06-1957, NJ 1957, 527)

Onderwerp

Reikwijdte art. 14 Wet CAO.

Casus

Suk is een werknemer van Britannia. Wanneer hij arbeidsongeschikt wordt, brengt Britannia de ongevallenrente die Suk ontvangt in mindering op zijn loon. In de CAO was echter bepaald dat werknemers het volledige loon dienden te ontvangen bij arbeidsongeschiktheid. Brittania is echter van mening dat Suk zich niet kan beroepen op de CAO omdat hij niet aangesloten was bij een van de vakbonden waarmee Brittania de CAO overeengekomen was.

Rechtsvraag

Kan een werknemer die niet gebonden is aan een CAO hier toch rechten aan ontlenen?

Hoge Raad

De Hoge Raad overweegt dat een werkgever op grond van art. 14 Wet CAO, de in de CAO voorkomende bepalingen omtrent arbeidsvoorwaarden gelijkelijk moet toepassen op gebonden en ongebonden werknemers. Deze regel is ingesteld om te zorgen dat een werkgever niet expres werknemers aanneemt die niet bij een vakbond

.........Read more
Access: 
Public
Tjoapack - Arrest

Tjoapack - Arrest

Tjoapack (Hof Amsterdam 18-06-2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2662)

Feiten

E. Tjoa is enig aandeelhouder en bestuurder van Tjoapack Emmen en van Tjoapack Etten-Leur. De Tjoapack Groep is sinds 1989 actief als loonverpakker in opdracht van farmaceutische bedrijven van geneesmiddelen.

Het bedrijf Tjoapack heeft dus twee productielocaties: namelijk in Emmen en in Etten-Leur, met elk een ondernemingsraad. Op voorstel van de bestuurder is in oktober 2014 een centrale ondernemingsraad (COR) geïnstalleerd. Vijf OR-leden hebben zitting genomen in de COR (waarvan twee uit Emmen en drie uit Etten-Leur). Een dag na vaststelling van de groep, heeft de ondernemer bij de COR een adviesaanvraag ingediend over het sluiten van de vestiging in Emmen. De COR heeft hiermee ingestemd met twee stemmen tegen en drie stemmen vóór.

De OR van de vestiging Emmen gaat in beroep tegen dit besluit. Zij menen dat het besluit tot sluiting van Emmen aan hen had moeten worden voorgelegd en

.........Read more
Access: 
Public
Twente Milieu/X (Onvoldragen d-grond is geen g-grond) - Arrest

Twente Milieu/X (Onvoldragen d-grond is geen g-grond) - Arrest

Twente Milieu/X (Rechtbank Overijssel, 15-03-2016, ECLI:NL:RBOVE:2016:891)

Casus

Werknemer in deze zaak is op 28 januari 1985 in dienst getreden bij de werkgever. De laatste functie die de werknemer vervulde, is die van Adviseur Relatiebeheer & Advies, met een salaris van €3.735,56 bruto per maand exclusief vakantietoeslag en overige emolumenten, waaronder een persoonlijke toeslag. De werkgever is actief op het gebied van afval en milieumanagementbeheer ten behoeve van diverse gemeenten. Op 27 februari 2012 heeft de werknemer zich ziek gemeld. Medio 2012 heeft werknemer een niertransplantatie ondergaan. In de zomer van 2013 was hij weer volledig in het bedrijf geïntegreerd. In overleg is zijn 32-urige werkweek verspreid over vijf werkdagen, zodat hij minder belastbaar hoeft te werken. Werknemer, in casu verweerder, geeft aan dat hij niet altijd als proactief wordt ervaren en niet altijd het juiste gevoel heeft bij de wensen van de gemeente, dat het draagvlak intern niet

.........Read more
Access: 
Public
Vage klachten aanslagregelaar - Arrest

Vage klachten aanslagregelaar - Arrest

Vage klachten aanslagregelaar (CRvB 10-04-2001, LJN AB1847)

Casus

Het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) heeft de uitkering in kader van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) van de gedaagde ingetrokken. De reden hiervoor was dat de gedaagde niet aan een zodanige ziekte leidt dat hij zijn werkzaamheden niet zou kunnen uitvoeren. Gedaagde was werkzaam als aanslagregelaar bij de Belastingdienst. Deze functie is gecompliceerd en brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee gezien de zeer ingewikkelde fiscale problematiek. Gedaagde had last van aangezichtspijn door ontstekingen in de kaakholte. In casu waren tegenstrijdige verklaringen van medisch deskundigen over de oorzaak van het onvermogen het werk te verrichten. De medisch deskundigen waren in casu de verzekeringsarts en twee verschillende psychiaters. Is er sprake van arbeidsongeschiktheid van de gedaagde? Hoe moeten de tegenstrijdige oordelen van de medisch deskundigen worden behandeld?

Centrale Raad van Beroep

Van arbeidsongeschiktheid in de zin van artikel 18 WAO

.........Read more
Access: 
Public
Van der Gulik/Vissers - Arrest

Van der Gulik/Vissers - Arrest

Van der Gulik/Vissers (HR 21-03-2003, ECLI:NL:HR:2003:AF3057)

Onderwerp

Loondoorbetaling bij op non-actief stelling, art 7:628, lid 1 BW.

Casus

Tussen V&P en Van der Gulik bestond een arbeidsovereenkomst, op grond waarvan Van der Gulik werd aangesteld als directeur van V&P's "Hypotheekcentrum West- Brabant".

Nadat er tussen partijen enige problemen waren ontstaan, als gevolg van ernstige misdraging van Van der Gulik, heeft V&P Van der Gulik per 28 maart 1996 op non-actief gesteld. Op diezelfde dag is Van der Gulik door zijn huisarts arbeidsongeschikt verklaard en heeft zich dan ook met ingang van deze dag ziek gemeld. Hij is van 29 maart 1996 tot en met 5 maart 1997 arbeidsongeschikt geweest en met ingang van 5 maart 1997 is hij hersteld verklaard.

Een jaar na de op non-actief stelling wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden. Van de Gulik vordert nu betaling van loon vanaf het moment van de op non-actief stelling.

Rechtsvraag

.........Read more
Access: 
Public
Van der Lely/Taxi Hofman - Arrest

Van der Lely/Taxi Hofman - Arrest

Van der Lely/Taxi Hofman (HR 26-06-1998, ECLI:NL:HR:1998:ZC2688)

Onderwerp

Goed werknemerschap, 7:611 BW.

Casus

Van der Lely, in dienst bij Taxi Hofman als taxichauffeur en centralist, is na een periode van arbeidsongeschiktheid gedeeltelijk andere werkzaamheden gaan verrichten (administratief medewerker en centralist). Na een nieuwe periode van arbeidsongeschiktheid is hij hersteld verklaard en werd hij in staat geacht ook zijn arbeid als taxichauffeur weer te verrichten. Kort daarvoor had Taxi Hofman hem meegedeeld dat hij niet kon terugkeren op de administratie en aangeboden dat hij op de taxi zou gaan rijden en daarnaast centraledienst zou blijven verrichten. Van der Lely heeft dit aanbod afgewezen en is niet meer aan het werk gegaan. Daarop heeft Taxi Hofman de loondoorbetaling gestaakt. Is de werkgever onder omstandigheden gerechtigd eenzijdig de overeengekomen werkzaamheden aan te passen en de werknemer, op straffe van verlies van zijn aanspraak op loon, gehouden daaraan mee te werken?

Hoge

.........Read more
Access: 
Public
Van Zijl/Koppen - Arrest

Van Zijl/Koppen - Arrest

Van Zijl/Koppen (HR 24-05-1996, NJ 1996/685)

Onderwerp

Arbeidsovereenkomst onder ontbindende voorwaarde. Gesloten stelsel van het ontslagrecht;

(art.7:662 BW en verder, art 7:667 BW)

Rechtsvraag

Kan een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst geldig zijn?

Feiten

Van Koppen is gedurende 32 jaar in loondienst bij Van Zijl werkzaam geweest, laatstelijk in de functie van tuinbouwmedewerker. Van Zijl heeft in september 1994 zijn bedrijf verkocht en zijn bedrijfsactiviteiten gestaakt: daarmee zijn de werkzaamheden van Van Koppen komen te vervallen. In oktober 1994 heeft Van Zijl een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend. 

Op grond van de bedrijfsbeëindiging heeft de Kantonrechter het voornemen aan partijen kenbaar gemaakt om het verzoek toe te wijzen onder toekenning van een vergoeding aan Van Koppen van f.85000 bruto. Hierop heeft Van Zijl het verzoek tot ontbinding ingetrokken. Van Koppen vorderde vervolgens ook de ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat er voor hem geen werk meer zou

.........Read more
Access: 
Public
Verzekeringspositie prostituees - Arrest

Verzekeringspositie prostituees - Arrest

Verzekeringspositie prostituees (CRvB 05-01-2006, LJN AV1414)

Casus

In verhuurde kamers van vestigingen van appellant worden bedrijfsmatig diensten verleend door prostituees. UWV heeft van hen verplichte verzekering aangenomen uit hoofde van een privaatrechtelijke dienstbetrekking (artikel 3 ZW, WW en WAO). Is sprake van een privaatrechtelijke dienstbetrekking en verzekeringsplicht of zijn deze prostituees zelfstandig ondernemers?

Centrale Raad van Beroep

Er is sprake is van een min of meer geordende geïntegreerde organisatie tussen appellant en betrokken prostituees om enerzijds eerstgenoemde in staat te stellen zijn vestigingen met kamerverhuur optimaal op basis van werkplanning en toegespitst op snel specifiek gebruik te exploiteren en anderzijds betrokkenen de gelegenheid te bieden hun diensten tegen betaling voor de klanten zo adequaat mogelijk met de nodige sturing en onder toezicht te verlenen (algemene omgangs- en huisregels; algemene tariefstellingen voor onderscheidene diensten; regulering door inhoudelijke inroostering met werktijden; gelegaliseerd vergunningsstelsel met toezicht op naleving van de APV

.........Read more
Access: 
Public
Wielemaker/De Schelde - Arrest

Wielemaker/De Schelde - Arrest

Wielemaker/De Schelde (HR 07-05-1976, NJ 1977, 55)

Onderwerp

Recht op loondoorbetaling werkwilligen bij staking, art. 7:627 en 7:628 BW.

Casus

Een werkgeversorganisatie en een werknemersorganisatie proberen een akkoord te bereiken over een nieuwe CAO voor de metaalindustrie. Deze onderhandelingen mislukken doordat een industriebond een afwijzend standpunt inneemt en stakingsacties aankondigt om het door hem beoogde doel alsnog te bereiken. Deze stakingsacties worden in kort geding verboden aan de industriebond.

De werknemers bij De Schelde zijn het niet eens met dit vonnis. De arbeidsonrust in het bedrijf neemt toe en dit leidt tot een zogenaamde ‘wilde’ staking. Wielemaker, een werknemer bij De Schelde, kon door de staking zijn werkzaamheden niet verrichten. Hij stelt dat hij bereid was zijn werk te verrichten en dat De Schelde daarvan op de hoogte was.

Rechtsvraag

Heeft een werkwillige werknemer bij een staking recht op loondoorbetaling?

Hoge Raad

In beginsel zijn werkgevers niet verplicht

.........Read more
Access: 
Public
X/PostNL - Arrest

X/PostNL - Arrest

X/PostNL (Rechtbank Midden Nederland, 06-01-2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:85)

Casus

Koninklijke PostNL B.V. is sinds 1 april 2009 de aangewezen verlener van universele postdienst in Nederland. Verzoeker in deze zaak drijft sinds 5 november 2006 een eenmanszaak. Als activiteit houdt zij zich bezig met de distributie van goederen. Op 5 augustus 2011 hebben PostNL en verzoeker een vervoersovereenkomst gesloten, ingaande op 8 augustus 2011. In de overeenkomst is vermeld dat de vervoerder een zelfstandige zonder personeel is, hetgeen betekent dat hij met één bus rijdt en geen werknemers in dienst heeft. Tevens voert de vervoerder vervoersopdrachten uit in opdracht van PostNL, waarbij nadere (technische) eisen gesteld kunnen worden aan de voertuigen van de vervoerder, in verband met de processen van PostNL en eisen ten aanzien van duurzaamheid. Verzoeker geeft aan dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst en wenst de arbeidsovereenkomst op te zeggen.

Rechtbank

Het toetsingskader voor de beoordeling van

.........Read more
Access: 
Public
Access: 
Public

Image

This content refers to .....
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
Law and public administration - Theme

Law and public administration - Theme

Image
Summaries, internships, tips and tools for study and work in law and public administration Definitions, Jurisprudence, Stories, Subjects, Study assistance,
Click & Go to more related summaries or chapters:

Samenvattingen: startpagina voor privaatrecht en burgerlijk recht

Join WorldSupporter!
This content is related to:
Samenvattingen: de beste studieboeken voor arbeidsrecht en sociaal recht samengevat
Samenvattingen: de beste wetenschappelijke artikelen voor juridische aspecten van bedrijfskunde en bedrijfsvoering samengevat
Samenvattingen: startpagina voor arresten en jurisprudentie bij recht en bestuur
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Law Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1790 1