Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor verbintenissenrecht en rechtsbetrekking samengevat

Verbintenissenrecht en rechtsbetrekking: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Image

Check summaries and supporting content in teasers:
Amercentrale - Arrest

Amercentrale - Arrest

Amercentrale (HR 13-06-1975, NJ 1975/509)

Rechtsartikelen

B.W. art. 1405; K. art. 283

Rechtsvragen

  1. Aansprakelijkheid op grond van art. 1405 BW
  2. Toepasselijkheid van art. 283 K. op aansprakelijkheidsverzekering

Casus

Op het terrein van de Amercentrale voor de opslag van stookolie bevond zich onder meer de onderhavige tank, cylinder- of trommelvormig met een diameter van circa 45 m, een hoogte van circa 12,5 m, een eigen gewicht (zonder de heaters) van circa 400 ton en een inhoud van circa 20 000 m3. Deze was aangesloten op een gedeeltelijk ondergronds lopend leidingnet en ter plaatse aangebracht. Het Hof is er kennelijk van uitgegaan, dat de tank is geconstrueerd door het aan elkaar lassen van metalen platen. Door op de grondslag hiervan te oordelen dat de tank moet worden aangemerkt als een gebouw in de zin van art. 1405 BW, heeft het Hof niet blijk gegeven van een onjuiste opvatting

.........Read more
Access: 
Public
Assoud/Nationale Sport Totalisator - Arrest

Assoud/Nationale Sport Totalisator - Arrest

Assoud/Nationale Sport Totalisator (HR 19-09-1997, NJ 1998, 6)

Casus

SNS is een organisator van de wekelijkse lotto. Voor deze lotto geldt dat alleen originele formulieren meedoen, de deelnemers krijgen een kopie, deze bepaling is in het reglement voor deelnemers aan de sportprijsvragen, de Lotto en het Cijferspel georganiseerd door de Stichting De Nationale Sporttotalisator (SNS) opgenomen.

SNS is alleen aansprakelijk voor gelde schade als de formulieren door grove schuld of nalatigheid van de SNS niet lijn verwerkt.

Assoud had een deelnemers formulier waar een prijs op viel, echter SNS heeft zijn formulier nooit ontvangen. Volgens Assoud is het reglement een vorm van algemene voorwaarden en hij wil vernietiging van dit reglement. Behalve voor artikelen die op het deelname formulier staan en anders vernietiging van de artikelen in het reglement mbt de inlevering en de gelden schade. Volgens SNS is het reglement geen vorm van algemene voorwaarden maar zijn

.........Read more
Access: 
Public
Azivo/GGD - Arrest

Azivo/GGD - Arrest

Azivo/GGD (HR 10-11-1989, NJ 1990, 700)

Kort

Als geen wettelijke contracteerplicht bestaat kan het in concrete omstandigheden onrechtmatig zijn om toch niet de prijs te betalen voor de dienst die beide partijen niet kunnen ‘ontwijken’.

Casus

Deze zaak betreft een geschil tussen een Ziekenfonds en een zorgaanbieder. Bedacht moet worden dat de feiten zich afspelen aan het begin van de jaren 1980, toen de wettelijke regeling en vorm van ons zorgverzekeringsstelsel er totaal anders uitzagen. Heel kort gezegd bepaalde de Ziekenfondswet in art. 44 dat de ziekenfondsen (vergelijkbaar met de tegenwoordige zorgverzekeraars) overeenkomsten moesten sluiten met bepaalde categorieën van zorgaanbieders. Dat betekende dus een contracteerverplichting voor ziekenfondsen die de contractvrijheid opzij zette. Echter, tot 1985 stonden aanbieders van ambulancediensten niet op die lijst van aanbieders waar de ziekenfondsen mee moesten contracteren. Er was dus ruimte voor onderhandeling over tarieven en dergelijke. Die onderhandelingen en de resulterende overeenkomsten werden

.........Read more
Access: 
Public
Baby Kelly (wrongful life) - Arrest

Baby Kelly (wrongful life) - Arrest

Baby Kelly (wrongful life) (HR 18-03-2005, ECLI:NL:HR:2005:AR5213)

Relevante artikelen

Art. 6:96, 6:107 jo. 6:106 BW.

Onderwerp

Wrongful birth & life, materiële en immateriële schade.

Casus

Ter begeleiding van haar zwangerschap is een moeder in behandeling bij een verloskundige, in dienst van een ziekenhuis. In het eerste gesprek dat de moeder met de verloskundige voert, brengt zij ter sprake dat de familie van de vader een geschiedenis van chromosomale afwijkingen kent en vraagt zij of zij in aanmerking komt voor een onderzoek. De verloskundige besluit dat een onderzoek of verwijzing niet nodig is. De moeder bevalt van een dochter, Kelly. Kelly is fysiek en geestelijk gehandicapt als gevolg van een chromosomale afwijking. De moeder zou tot abortus zijn overgegaan indien bij onderzoek tijdens de zwangerschap aan het licht zou zijn gekomen dat de vrucht waarvan zij zwanger was een chromosomale afwijking had. Vaststaat dat de verloskundige een beroepsfout heeft gemaakt.

.........Read more
Access: 
Public
Bardoel/Swinkels (Zeug Geel 113) - Arrest

Bardoel/Swinkels (Zeug Geel 113) - Arrest

Bardoel-Swinkels (Zeug Geel 113) (HR 24-02-1984, NJ 1984, 415)

Casus

Zeug Geel 1-13 was uit het bedrijf van Swinkels ontsnapt en terecht gekomen tussen de varkens van Bardoel. De zeug leed aan een besmettelijke ziekte. De hele veestapel van Bardoel raakte besmet met dezelfde ziekte. Bardoel eist van Swinkels een schadevergoeding.

Rechtsvraag

Is Swinkels aansprakelijk?

Hoge Raad

Indien een varken een besmettelijke ziekte overbrengt op een varken uit een naburige stal (en wel als gevolg van een gedraging), dan is de bezitter indien hij het besmettingsgevaar niet kende niet aansprakelijk, tenzij bijvoorbeeld de besmetting het gevolg is van letsel dat het besmette dier aan het andere heeft dier heeft toegebracht. Immers in het veronderstelde geval dat de bezitter van het varken de gedragingen daarvan in zijn macht heeft, mag hij het dier niet het andere dier laten bijten.

Het enkel in contact laten komen met andere varkens behoort

.........Read more
Access: 
Public
Baris/Riezenkamp - Arrest

Baris/Riezenkamp - Arrest

Baris/Riezenkamp (HR 15-11-1957, NJ 1958/67)

Onderwerp

De goede trouw tijdens de precontractuele fase en dwaling

Casus

Baris verkoopt aan Riezenkamp een partij onderdelen en motoren. Riezenkamp wilde daarmee de reeds gestarte productie voortzetten. Baris had gezegd dat de kostprijs, na een kostprijsberekening  per motor niet meer dan f. 135,- per stuk zou bedragen. Dit blijkt aanmerkelijk meer te zijn. In rechte tot betaling van de koopprijs aangesproken verweert Riezenkamp zich met een beroep op dwaling in de zelfstandigheid van de zaak.

Hof

De dwaling is verschoonbaar, omdat Riezenkamp is afgegaan op de door Baris genoemde kostprijs, waartoe deze volgens zijn zeggen, na een kostprijsberekening zou zijn gekomen.

Hoge Raad

Degene, die onder invloed van dwaling een overeenkomst heeft aangegaan, kan niet met vrucht een beroep doen op dit gebrek, wanneer hij daardoor in strijd zou handelen met de goede trouw. Indien de dwaling onverschoonbaar was kan onder omstandigheden

.........Read more
Access: 
Public
Blaauboer/Berlips - Arrest

Blaauboer/Berlips - Arrest

Blaauboer/Berlips (HR 03-03-1905, W 1905, 8191)

Casus

D. Blaauboer, een makelaar woonachtig in Amsterdam, kocht in 1881 een aantal percelen bouwterrein. Bij de koop had hij met de verkoper, de heer Berlips, afgesproken dat er een weg zou worden aangelegd op de daarvoor bedoelde strook land. Toen die weg na een aantal jaren nog niet was aangelegd, besloot D. Blaauboer de heer Berlips hierop aan te spreken. De heer Berlips gaf aan dat hij de bedoelde strook land een aantal jaren geleden al had verkocht, waardoor de afspraak was overgegaan naar de nieuwe eigenaar.

De Hoge Raad moest dus bepalen of de vordering ook daadwerkelijk mee over is gegaan naar de nieuwe eigenaar, waardoor D. Blaauboer de vordering kan verhalen bij de koper van de bedoelde strook land. De Hoge Raad oordeelde dat als er sprake is van een persoonlijke afspraak, alleen de actieve zijde van de vordering

.........Read more
Access: 
Public
Booy/Wisman - Arrest

Booy/Wisman - Arrest

Booy/Wisman (HR 21-01-1966, NJ 1966, 183)

Casus

Eiser tot cassatie, Booy, is door verweerder in cassatie, Wisman, gedagvaard voor de rechter. Wisman kocht in 1962 een mobiele kraan bij Booy. Wisman heeft bij de koop aangegeven dat de kraan wel in aanmerking moet komen voor een kentekenplaat, omdat de kraan zich via de openbare weg van de ene locatie naar de andere locatie zal moeten voortbewegen. De mobiele kraan is volgens Wisman bedoeld om schepen te lossen op verschillende locaties. Bij de koop heeft Booy aangegeven dat de kraan zeker zal worden voorzien van een kenteken, omdat deze aan de vereisten voor het kenteken voldoet. Mede dankzij deze mededeling besluit Wisman om de kraan te kopen, waarna er een koopovereenkomst wordt gesloten. Als Wisman vervolgens met de mobiele kraan naar het keurcentrum gaat, komt hij erachter dat de kraan, die hij zojuist bij Booy had gekocht, niet in

.........Read more
Access: 
Public
Bramer/Hofman - Arrest

Bramer/Hofman - Arrest

Bramer/Hofman (HR 14-06-2002, NJ 2003, 112)

Feiten

Hofman is in mei 1995 met Bramer overeengekomen dat Bramer aan haar een nog te bouwen panelenpers met in- en uitvoertransport zou leveren voor ƒ140000,- excl. BTW, conform Bramers opdrachtbevestiging van 23 mei 1995. Partijen zijn een betalingsregeling overeengekomen en de panelenpers is in juli 1996 geleverd.

Hofman heef de pers vervolgens verhuurd aan Colpro. Bramer heeft aan Hofman naast de overeengekomen ƒ140000,- excl. BTW nog op 7 en 24 december 1996 meerwerk in rekening gebracht voor een bedrag van ƒ26165, 65 onderscheidenlijk ƒ12328, 34. Tevens heeft Bramer Colpro enkele facturen toegestuurd. Colpro heeft op deze facturen ƒ37913, 64 onbetaald gelaten.

In een brief van 8 januari 1997 heeft Hofman aan Bramer een storingsmelding van 7 januari 1997 bevestigd en Bramer in gebreke gesteld en hem gesommeerd de storing te verhelpen. Bramer heeft zich bij brief van 10 januari 1997 beroepen

.........Read more
Access: 
Public
Brandstichting Frieslandhal - Arrest

Brandstichting Frieslandhal - Arrest

Brandstichting Frieslandhal (HR 25-04-2008, NJ 2008, 262)

Casus

Partijen worden ‘eiser’ en ‘de ouders’ genoemd. Er is brand ontstaan in het veemarktcomplex in de Frieslandhal. Deze brand ontstond door een klein brandje dat niet was geblust en was gesticht door minderjarige kinderen van de ouders. De kinderen zijn veroordeeld ter zake van medeplegen. Eiser had een horecaonderneming in de Frieslandhal en moest verder in een noodvoorziening. Na een half jaar kwam er geen nieuwe huurovereenkomst tot stand tussen de eiser en de Frieslandhal en is de onderneming van de eiser opgeheven. Eiser heeft de ouders als wettelijke vertegenwoordigers hiervoor aansprakelijk gesteld. Het gaat nu alleen nog om de hoogte van dit bedrag daar de verzekeraars van de ouders aansprakelijkheid hebben erkend. De rechtbank kwam uit op €174.150,62 en het hof op €83.887. Hierbij zijn verschillende periodes gebruikt, resp. tweeënhalf jaar en ruim één jaar. Het hof overweegt dat

.........Read more
Access: 
Public
Campina/Van Jole - Arrest

Campina/Van Jole - Arrest

Campina/Van Jole (HR 19-11-1993, NJ 1994, 156)

Rechtsvraag

Wanneer kan een wederpartij, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid, geen ongewijzigde instandhouding van een overeenkomst meer verwachten (onvoorziene omstandigheden)?

Feiten

Van Jole is als chauffeur van een melkwagen in dienst van Campina. In 1980 krijgt hij een brief van Campina waarin staat dat hij tot zijn pensioen hetzelfde werk kan blijven doen. Bij een reorganisatie in 1989 word Van Jole voor de keus geteld. Of een andere functie binnen het bedrijf, of als zelfstandig ondernemer voor Campina gaan rijden. Op grond van de brief uit 1980 vordert Van Jole een verklaring voor recht dat hij aanspraak kan maken op voortzetting van zijn oude baan. Campina verweert zich met een beroep op onvoorziene omstandigheden.

Kern

Een beroep op onvoorziene omstandigheden kan pas worden toegewezen indien:
a. de onvoorziene omstandigheden niet in de overeenkomst zijn verdisconteerd (ook niet stilzwijgend). (6:258

.........Read more
Access: 
Public
Catoochi - Arrest

Catoochi - Arrest

Catoochi (HR 07-09-1990, NJ 1991, 266)

Rechtsartikelen

B.W. artt. 1373 en 1825.

Feiten

Ruiz is exploitant van een loterij, genaamd Catoochi. Op een door Gomez gekocht Lot is een prijs gevallen. Dergelijke loterijen zijn echter bij wet op Aruba verboden. Gomez heeft terzake uitbetaling van de prijs te garanderen, beslag laten leggen op zaken van Ruiz. Ruiz is echter van mening dat, nu hier sprake is van een verboden handeling, hij tot niets gehouden is en vordert derhalve opheffing van het conservatoire beslag.

Procesverloop

Ruiz dagvaart Gomez tot opheffing van het gelegde conservatoire beslag voor het Gerecht in Eerste Aanleg, welke na beraadslaging weigert over te gaan tot opheffing. Hierop gaat Ruiz in hoger beroep bij het Gemeenschappelijk Hof, die het bestreden vonnis bekrachtigd. Ruiz tekent daarop cassatie aan bij de HR.

Rechtsregel

Het Gemeenschappelijk Hof heeft geconcludeerd, dat maatschappelijke ontwikkelingen in brede lagen van de Arubaanse

.........Read more
Access: 
Public
CBb 3 juli 2002 (CBR) - Arrest

CBb 3 juli 2002 (CBR) - Arrest

CBb 3 juli 2002 (CBR)

De vervulling van de taken die aan het CBR bij artikel 50 van het Reglement rijbewijzen zijn opgedragen, behelst niet de uitoefening van een economische activiteit, maar komt neer op de uitoefening van een overheidsprerogatief. Het onderzoek naar, en bij voldoening de afgifte van verklaringen van, de rijvaardigheid van gegadigden, waarmee het CBR is belast, betreffen taken die een wezenlijk en normaal onderdeel vormen van regelgeving ter bescherming van de verkeersveiligheid.

 

Access: 
Public
Centraal Bureau Bouwtoezicht BV/JPO Projecten BV - Arrest

Centraal Bureau Bouwtoezicht BV/JPO Projecten BV - Arrest

CBB/JPO Projecten (HR 12-08-2005, ECLI:NL:HR:2005:AT7337)

Feiten

JPO en CBB zijn in onderhandeling over de aankoop van een stuk grond door JPO van de gemeente Arnhem en de doorverkoop van een deel daarvan door JPO aan CBB. CBB en JPO onderhandelden vanaf mei 1999 over de ontwikkeling van een nieuw kantoorgebouw door JPO voor CBB. Om dit kantoorgebouw te kunnen bouwen, moest dus een terrein worden aangeschaft. De partijen voeren hierover geregeld gesprekken, maar alles duurt langer dan CBB zou willen, waardoor de sfeer er niet beter van wordt. Er komt dan een moment dat CBB laat weten dat zij de onderhandelingen zal afbreken als er niet op korte termijn een concrete opleveringsdatum komt. JPO laat weten nog bezig te zijn met de gesprekken met de gemeente m.b.t. het terrein. Hierna breekt CBB de onderhandelingen af.

Partijen hebben vervolgens vorderingen tegen elkaar ingesteld. JPO vordert schadevergoeding wegens het afbreken

.........Read more
Access: 
Public
Chan-a-Hung/Maalste - Arrest

Chan-a-Hung/Maalste - Arrest

Chan-a-Hung/Maalste (HR 04-05-2001, ECLI:NL:HR:2001:AB1426)

Casus

Een 16-jarige bromfietser komt tijdens slechte weersomstandigheden en in het donker op het fietspad in aanrijding met een 33-jarige fietser, waardoor de bromfietser blijvende letselschade oploopt. De fietser blijft ongedeerd. De fietser reed op hetzelfde fietspad tegen de toegestane rijrichting in. De bromfietser was niet verzekerd tegen de financiële gevolgen van een ongeval als het onderhavige, terwijl de fietser tegen wettelijke aansprakelijkheid was verzekerd. De bromfietser vordert in de onderhavige procedure te verklaren voor recht dat de fietser op grond van artikel 6:162 BW aansprakelijk is voor zijn schade. Hij meent dat de fietser een ernstige verkeersfout heeft gemaakt en dat hem geen enkele schuld treft. De fietser stelt dat de bromfietser wel een verwijt treft en concludeert dat

.........Read more
Access: 
Public
Citronas BV/Gemeente-Energiebedrijf Rotterdam - Arrest

Citronas BV/Gemeente-Energiebedrijf Rotterdam - Arrest

Citronas BV/Gemeente-Energiebedrijf Rotterdam (HR 28-10-1994, NJ 1995/629)

In deze casus ging het om het Rotterdams Energiebedrijf (GEB) dat elektriciteit leverde aan Citronas, een importeur van fruit. Citronas slaat het fruit in de koeling op. Door een rekenfout bij het berekenen van de verbruikte elektriciteit brengt GEB slechts een zesde van het werkelijke verbruik bij Citronas in rekening. De eis van het GEB is dat de elektriciteit die de afgelopen twee jaar niet in rekening is gebracht maar wel is verbruikt alsnog wordt betaald. Citronas verweert zich met de stelling dat zij er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat alle elektriciteit was betaald. Het Hof oordeelde dat GEB gelijk had en dat Citronas er niet zomaar op mocht vertrouwen dat de afrekening van het GEB definitief was. De Hoge Raad stelt Citronas echter in het gelijk. GEB mocht in beginsel ook betaling verlangen als niet alle elektriciteit in rekening was

.........Read more
Access: 
Public
Coca-Cola/Duchateau (Kelderluik) - Arrest

Coca-Cola/Duchateau (Kelderluik) - Arrest

Kelderluik (HR 05-11-1965, NJ 1966, 136)

Casus

Een bezoeker (Duchateau) van een café te Amsterdam tuimelt onverhoeds in de bierkelder, waarvan het luik was opengezet door personeel van de NV Coca-Cola. Voor het gat waren drie kistjes opgestapeld. Het slachtoffer spreekt de NV Coca-Cola, als werkgeefster, aan tot vergoeding van de schade. De rechtbank oordeelt dat men het gat had kunnen voorzien bij een normale voorzichtigheid.

Het Hof wijst de vordering voor de helft toe: slachtoffer had medeschuld aan het ongeval, hij had beter moeten opletten! Coca Cola had ook schuld, omdat deze meer rekening had moeten houden met de onoplettendheid van de bezoekers.

Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelde: “alleen in het licht van de omstandigheden van het gegeven geval kan worden beoordeeld, of en in hoeverre iemand die een voor onoplettende derden gevaarlijke situatie schept, rekening moet houden met de mogelijkheid, dat die derden de nodige

.........Read more
Access: 
Public
Commissie/UK, Ontwikkelingsrisico - Arrest

Commissie/UK, Ontwikkelingsrisico - Arrest

Commissie/UK, Ontwikkelingsrisico (HvJ EG 29-05-1997, ECLI:NL:XX:1997:AD4744, NJ 1998/522)

Feiten

I.c. ging het om een niet-nakomingsprocedure van de Europese Commissie tegen het Verenigd Koninkrijk. Centraal stond de vraag of het Verenigd Koninkrijk artikel 7, sub e, van de richtlijn 85/374/EEG, oftewel het ontwikkelingsrisico-verweer, correct had geïmplementeerd in de nationale wetgeving: ‘the Consumer Protection Act’.

De bepaling uit de richtlijn 85/374/EEG had als doel de wetgevingen van de lidstaten inzake de aansprakelijkheid voor producten met gebreken te harmoniseren. Artikel 7 onder (e) van de richtlijn staat de producent toe te bewijzen dat het op grond van de stand van de wetenschappelijke en technische kennis op het tijdstip dat het product in het verkeer werd gebracht, onmogelijk was het bestaan van het gebrek te ontdekken. Daarentegen vergt section 4 lid l onder (e) van de Britse Consumer Protection Act slechts dat de ontdekking van de producent in kwestie niet kon worden

.........Read more
Access: 
Public
De Beeldbrigade/Hulskamp - Arrest

De Beeldbrigade/Hulskamp - Arrest

De Beeldbrigade/Hulskamp (HR 27-04-2012, LJN BV1301)

Vormt een overeenkomst, waarbij de ene partij zich verbindt tot het ter beschikking stellen en installeren van computersoftware en de andere partij tot het betalen van een geldsom als tegenprestatie, een overeenkomst van koop/verkoop en kan bijgevolg titel 7.1 BW en daarmee de bijzondere verjaringsregeling in artikel 7:23 BW van toepassing zijn?

Hoge Raad

De toepasselijkheid van de kooptitel niet is beperkt tot de koop van zaken volgens de begripsomschrijving van artikel 3:2 BW. Uit artikel 7:47 BW, waarin is bepaald dat koop ook betrekking kan hebben op vermogensrechten, blijkt dat de wetgever de kooptitel van toepassing heeft geacht op alle goederen als bedoeld in artikel 3:1 BW, en dus aan die titel een ruim bereik heeft willen geven wat betreft het voorwerp van de koopovereenkomst. Een overeenkomst tot het aanschaffen van standaardcomputerprogrammatuur – op een gegevensdrager of via een download –

.........Read more
Access: 
Public
De Globe/Provincie Groningen - Arrest

De Globe/Provincie Groningen - Arrest

De Globe/Provincie Groningen (HR 31-01-1997, NJ 1998, 704)

Feiten

Van der Tuin, ambtenaar bij de provincie Groningen, sluit een reisovereenkomst met De Globe, welke voorheen bekend is onder de naam De Slingerij. Enkele dagen vlak voor vertrek annuleert hij deze reis echter. Is er sprake van  onbevoegd handelen en daardoor onrechtmatigheid aan de zijde van de Provincie?

De aansprakelijkheidsverzekeraar van de provincie Groningen, Aegon, stuurt in de loop van de afwikkeling van de schade een brief naar De Globe, waarin zij stelt de schade te vergoeden tot op het moment, dat 50% van de reis betaald diende te zijn.

Procesverloop

De Slingerij dagvaart de provincie Groningen voor de rechtbank Groningen, welke de vordering aan De Slingerij toewijst. Hierop gaat de provincie in hoger beroep bij het Hof Leeuwarden, welke het bestreden vonnis vernietigt. De Slingerij tekent vervolgens cassatie tegen dit vonnis aan.

Rechtsregel

Het onbevoegdelijk in naam handelen

.........Read more
Access: 
Public
De kantharos van Stevensweert - Arrest

De kantharos van Stevensweert - Arrest

De kantharos van Stevensweert

HR 19 juni 1959, NJ 1960, 59.

 

 

Casus

Bij de rivier de Maas ter hoogte van Stevensweert wordt een zilveren drinkbeker gevonden tijdens baggerwerkzaamheden. De beker komt in handen van edelsmid Brom: deze ziet niet veel bijzonders in de beker maar wil hem kopen voor een waarde die iets hoger ligt dan de waarde van het gewicht in zilver. Kort daarna blijkt dat de beker een kantharos betreft. Brom begint een studie van zilversmeed- en gietkunst in de oudheid en publiceert op basis daarvan over zijn kantharos als beker van uitzonderlijke kwaliteit en waarde. De persoon die de beker aan Brom heeft verkocht (de verkoper) komt dit te weten via een krant en vordert vernietiging van de koopovereenkomst wegens dwaling.

 

Hier was duidelijk sprake van wederzijdse dwaling, want zowel Brom als de verkoper waren aanvankelijk van de onjuiste veronderstelling uitgegaan dat

.........Read more
Access: 
Public
Deloitte belastingsadviseurs/H&H beheer - Arrest

Deloitte belastingsadviseurs/H&H beheer - Arrest

Deloitte Belastingadviseurs/H&H Beheer (HR 21-12-2012, ECLI:NL:HR:2012:BX7491)

Feiten

In deze zaak gaat het om de foutieve fiscale advisering en dan met name de vraag naar de aansprakelijkheid voor de beroepsfout van een belastingadviseur.

Een accountant had advies gevraagd over de fiscale gevolgen van zijn uittreden bij een maatschap van accountants. Hij wilde in het bijzonder weten over de fiscale mogelijkheden om de belastingdruk op de door hem ontvangen uittredingsvergoeding te beperken. De belastingadviseur adviseerde hem en ging in zijn advies uit van de mogelijkheid van “geruisloze inbreng” van de onderneming van de accountant in een nieuwe onderneming. Het verzoek hiertoe werd echter afgewezen door de belastingdienst. Het gevolg was dat de accountant 75.000 meer aan belasting moest betalen dan wat hem in de advisering was verteld.

In

.........Read more
Access: 
Public
De Rooij/Van Olphen - Arrest

De Rooij/Van Olphen - Arrest

HR 23-12-2005 RVDW 2006, 17 (De Rooij/Van Olphen)

Feiten

De Rooij van Van Olphen een onroerende zaak gekocht te Bloemendaal. De Rooij was van plan het woonhuis te laten slopen en het perceel in twee percelen te laten verkavelen en daar vervolgens  twee geschakelde woonhuizen te laten bouwen. Voorafgaande aan de levering van de onroerende zaak wordt het gebied waarin de onroerende zaak ligt aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Aanvragen voor een sloop- of bouwvergunning  worden vanaf dat moment aangehouden in afwachting van een nieuw bestemmingsplan.

De Rooij vordert  ontbinding van de koopovereenkomst stellende dat Van Olphen is tekortgeschoten in zijn uit die overeenkomst voortvloeiende verplichtingen, omdat de onroerende zaak niet voldeed aan hetgeen De Rooij op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Van Olphen heeft immers volgens De Rooij in art. 5.3 van de koopovereenkomst gegarandeerd dat het gekochte geschikt was voor gebruik als bouwperceel voor twee halfvrijstaande

.........Read more
Access: 
Public
De Rooyse Wissel/Hagens - Arrest

De Rooyse Wissel/Hagens - Arrest

De Rooyse Wissel/Hagens (HR 11-11-2011, ECLI:NL:HR:2011:BR5223)

Casus

In de uitoefening van zijn werkzaamheden op een gesloten afdeling van TBS-instelling De Rooyse Wissel is werknemer Hagens door een patiënt vastgepakt en onder meer op zijn hoofd meermalen met kracht geslagen. Ten gevolge hiervan is hij volledig arbeidsongeschikt geraakt. Hagens stelt De Rooyse Wissel aansprakelijk voor alle door hem geleden en nog te lijden (im)materiële schade; primair ex artikel 7:658 BW, subsidiair ex artikel 7:611 BW.

Hoge Raad

Heeft de werknemer schade geleden in de uitoefening van zijn werkzaamheden, dan is het aan de werkgever te stellen en zo nodig te bewijzen dat hij al die maatregelen heeft genomen en al die aanwijzingen heeft gegeven die redelijkerwijs nodig waren om

.........Read more
Access: 
Public
Des-dochters - Arrest

Des-dochters - Arrest

Des-dochters (HR 09-10-1992, AA 1993, 535)

Casus

Zes vrouwen zijn allen tijdens de zwangerschap van hun moeders blootgesteld aan de werking van Des doordat hun moeders deze stof toen hebben ingenomen. Des was vrij eenvoudig te produceren en patentvrij, waardoor diverse farmaceutische bedrijven dit middel op de markt hebben gebracht. Des werd aanbevolen omdat het miskramen en vroeggeboorten zou voorkomen, maar werd later verboden. De zes vrouwen, ook wel “Des-dochters” geheten, lijden alle aan bijzondere aandoeningen, waaronder een bijzondere vorm van kanker. Zij stellen de farmaceutische bedrijven die toen in Nederland Des in het verkeer hebben gebracht aansprakelijk uit onrechtmatige daad voor de gehele schade en vorderen vergoeding ervan. De farmaceutische bedrijven verweren zich onder meer met de stelling dat het niet mogelijk is

.........Read more
Access: 
Public
De Treek/Dexia - Arrest

De Treek/Dexia - Arrest

De Treek/Dexia (HR 05-06-2009, LJN BH2815)

De onderhavige zaak betreft een geschil over een effectenlease-overeenkomst.

Het hof heeft geoordeeld dat Dexia in het onderhavige geval op twee punten is tekort geschoten in de op haar rustende zorgplicht.

In de eerste plaats is, aldus het hof, Dexia in het onderhavige geval tekortgeschoten in haar verplichting om De Treek in duidelijke en niet mis te verstane bewoordingen te informeren over het aan de overeenkomst verbonden risico dat bij tussentijdse beëindiging De Treek naast de rentetermijnen, nog een aanzienlijk deel van de hoofdsom zou moeten betalen, omdat de opbrengst van de effecten mogelijk daartoe onvoldoende zou zijn.

Daarnaast is Dexia volgens het hof tekortgeschoten in haar verplichting om voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst inlichtingen in te winnen over de inkomens- en vermogenspositie van De Treek. Dexia had zich tenminste rekenschap behoren te geven van de vraag of haar potentiële

.........Read more
Access: 
Public
Dijkdoorbraak Wilnis (2010) - Arrest

Dijkdoorbraak Wilnis (2010) - Arrest

HR 17 december 2010, LJN BN6236; NJ 2012/155 (Dijkdoorbraak Wilnis)

m.nt. T. Hartlief

Relevante artikelen

Art. 6:174 lid 1 BW.

Rechtsregel

Bij de eisen als bedoeld in artikel 6:174 lid 1 BW gaat het om de eisen die men uit het oogpunt van veiligheid aan de desbetreffende opstal mag stellen. Daarbij spelen:

  • gedragsnormen,
  • veiligheidsvoorschriften en
  • de in het algemeen aan een bezitter of gebruiker van die zaak te stellen zorgvuldigheidsnormen een belangrijke rol.
    (de zogenaamde Kelderluik-factoren spelen dus in dit geval weldegelijk een rol.)

De omstandigheid dat een opstal in algemene zin voldoet aan geldende veiligheids-voorschriften, staat niet in de weg aan het oordeel dat de opstal (niettemin) niet aan bedoelde eisen voldoet en derhalve ‘gebrekkig’ is in de zin van artikel 6:174 lid 1 BW. Het antwoord op de vraag of sprake is van een gebrekkige toestand hangt immers af van verschillende omstandigheden, waaronder:

.........Read more
Access: 
Public
Doerga/Ymere - Arrest

Doerga/Ymere - Arrest

Doerga/Ymere (HR 18-06-2010, ECLI:NL:HR:2010:BM0893)

Casus

In dit arrest vorderde de verhuurder schadevergoeding op grond van verboden onderverhuur (art.6:74). Daarbij kwam de vraag hoe de schade vastgesteld moest worden aan de orde. De verhuurder had zijn schade begroot op de door de huurder met de illegale onderhuur van zijn woning behaalde winst.

Hoge Raad

Het oordeel van de Hoge Raad luidt als volgt: art. 6:104  geeft niet zonder meer een ‘vordering tot winstafdracht’ aan de verhuurder jegens wie wanprestatie is gepleegd. Als echter aannemelijk is dat de verhuurder schade heeft geleden door wanprestatie van de huurder en niet vastgesteld kan worden wat de omvang van de daadwerkelijke geleden schade is, komt art. 6:104 voor toepassing in aanmerking.

Access: 
Public
Duwbak Linda - Arrest

Duwbak Linda - Arrest

Duwbak Linda (HR 07-05-2004, ECLI:NL:PHR:2004:AO6012)

Casus

In de Maas ligt een baggerschip met duwbak aangemeerd. Op een nacht zijn het baggerschip en de duwbak gekapseisd, waarna het baggerschip en de duwbak beide zinken. Het gebeurde werd veroorzaakt door de slechte staat waarin de duwbak verkeerde: er was lekkage ontstaan als gevolg van corrosie van de bodemplaten. Een jaar voor dit ongeluk was de duwbak gecontroleerd door een deskundige, waarop de Staat een "Certificaat van onderzoek" afgaf dat 7 jaar geldig was. Het baggerbedrijf stelt de staat en de deskundige die het onderzoek verrichtte aansprakelijk omdat de duwbak in strijd met het geldende veiligheidsreglement is goedgekeurd. 

Rechtsvraag

Is hier voldaan aan het relativiteitsvereiste?

Rechtsregel

Bij de beantwoording van de vraag of voldaan is aan het in artikel 6:163 BW neergelegde vereiste dat de geschonden norm strekt tot bescherming tegen de schade zoals de benadeelde die heeft geleden, komt het aan op:

.........Read more
Access: 
Public
Eelman/Hin - Arrest

Eelman/Hin - Arrest

Eelman/Hin (HR 11-12-1959, NJ 1960, 230)

Casus

In dit arrest is voor het eerst de vertrouwensleer geformuleerd: wie in gerechtvaardigd vertrouwen is afgegaan op de verklaring van een ander, wordt onder een aantal voorwaarden wettelijk beschermd, als blijkt dat bij die ander wil en verklaring niet met elkaar overeenstemden.

In casu ging het om Eelman, die zijn boerderij verkocht aan Hin. Een aantal maanden later laat Eelman aan Hin weten niet tot levering bereid te zijn, omdat hij op het moment van verkoop leed aan een zeer ernstige geestesziekte (schizofrenie), zodat hij op dat moment niet besefte wat hij deed. Hij vordert bij de rechtbank vernietiging van de koopovereenkomst. Volgens een door de rechtbank ingeschakelde psychiater was Eelman ten tijde van de verkoop daadwerkelijk niet in staat geweest zijn wil te bepalen.

Rechtsvraag

Kon de koopovereenkomst worden vernietigd op grond van art. 3:34 BW of blijft deze in

.........Read more
Access: 
Public
Endlich/Bouwmachines - Arrest

Endlich/Bouwmachines - Arrest

Endlich/Bouwmachines (HR 22-10-2004, NJ 2006, 597)

Een ingebrekestelling heeft niet de functie om ‘het verzuim vast te stellen’, maar wel om de schuldenaar nog een laatste termijn voor nakoming te geven.

Voor zover vanwege spoedeisendheid van het herstel een schriftelijke ingebrekestelling met termijnstelling in overeenstemming met artikel 6:82 lid 1 BW niet mogelijk of niet zinvol is, de schuldeiser wel het in de betrokken situatie redelijkerwijs mogelijke zal moeten doen om de schuldenaar in de gelegenheid te stellen om het gebrek in de geleverde prestatie te herstellen. Echter, wanneer de schuldenaar door hem niet bereikt kan worden, of, bereikt zijnde, niet in staat is of zich niet bereid toont om met de noodzakelijke spoed afdoende maatregelen te nemen, brengen de maatstaven van redelijkheid en billijkheid mee dat het verzuim intreedt zonder dat een ingebrekestelling heeft plaatsgevonden. De schuldeiser zal de kosten van het langs een andere weg (doen)

.........Read more
Access: 
Public
Energie Delfland/Stoeterij De Kraal - Arrest

Energie Delfland/Stoeterij De Kraal - Arrest

Delfland/De Stoeterij (HR 21-12-001, AA 2002)

Relevant artikel

Art. 6:171 BW

Rechtsregel

Aansprakelijkheid voor onrechtmatig handelen van een niet ondergeschikte opdrachtnemer bestaat alleen indien het gaat om werkzaamheden die een opdrachtgever ter uitoefening van zijn bedrijf door die opdrachtnemer doet verrichten. Aansprakelijkheid kan niet worden aangenomen indien de benadeelde de dader en het bedrijf van diens opdrachtgever niet als een zekere eenheid kan beschouwen. De schade behoort dan niet tot de risicosfeer van de opdrachtgever. Artikel 6:171 BW moet aldus restrictief worden opgevat.         

De in artikel 6:171 BW voorkomende woorden ‘werkzaamheden ter uitoefening van diens bedrijf’ houden een belangrijke beperking in. Alleen het geval van degene die aan de bedrijfsuitoefening zelf van de opdrachtgever deelneemt, valt eronder. Het artikel berust op de gedachte dat de eenheid die een onderneming naar buiten vormt, behoort mee te brengen dat een buitenstaander die schade lijdt en voor wie niet is te

.........Read more
Access: 
Public
Esmilo/Mediq Apothekenbeheer - Arrest

Esmilo/Mediq Apothekenbeheer - Arrest

Esmilo/Mediq Apothekenbeheer (HR 01-06-2012, LJN BU5609)

De enkele omstandigheid dat een overeenkomst tot een door de wet verboden prestatie verplicht, brengt niet met zich mee dat zij een verboden strekking heeft en dus nietig is, ook niet als beide partijen zich bij het sluiten van de overeenkomst bewust waren van dat wettelijk verbod. Immers, er is een groot aantal wettelijke verboden, in het algemeen van publiekrechtelijke aard, bij het opstellen waarvan de wetgever niet de privaatrechtelijke gevolgen voor ogen had. Een overeenkomst die in strijd komt met een zodanig verbod hoeft niet strijdig te zijn met de openbare orde.

Indien een overeenkomst verplicht tot een door de wet verboden prestatie dient de rechter in zijn beoordeling of de overeenkomst op die grond in strijd is met de openbare orde in elk geval te betrekken

  • welke belangen door de geschonden regel worden beschermd,

  • of door

.........Read more
Access: 
Public
Ermes c.s./ Haviltex - Arrest

Ermes c.s./ Haviltex - Arrest

Haviltex (HR 13-03-1981, NJ 1981, 635)

Casus

Langerwerf & Ermes verkochten en leverden in februari 1976 aan Haviltex een machine voor het snijden van steekschuim voor bloemen, ad f 35.000,- waarvan f 20.000,- contant te betalen en de rest in termijnen, bestaande uit 10% van de winst die met de machine gemaakt zou worden. In de overeenkomst is o.a. bepaald dat Haviltex de machine tot eind 1976 mag teruggeven, met daarbij een terugbetalingsregeling. Haviltex gaat hiertoe in juni 1976 over, zonder opgaaf van reden. Ermes stelt dat de machine niet zomaar zonder gegronde reden kan worden teruggebracht. De vraag is hoe in een contract de verhouding van partijen is geregeld en of dit contract een leemte laat die moet worden aangevuld.

Rechtbank en het hof

De rechtbank geeft in eerste aanleg aan dat het contract puur taalkundig moet worden geïnterpreteerd. Dit houdt in dat de partijen die onderdeel

.........Read more
Access: 
Public
Erven Van Hese/Koninklijke Schelde - Arrest

Erven Van Hese/Koninklijke Schelde - Arrest

Erven Van Hese/Koninklijke Schelde (HR 28-04-2000, ECLI:NL:HR:2000:AA5635)

Casus

Een werknemer is van 16 maart 1959 tot en met 7 juni 1963 in dienst geweest bij zijn werkgever en is gedurende zijn werkzaamheden blootgesteld aan asbeststof. In 1996 (meer dan 30 jaar na de laatste blootstelling aan asbest) is bij de werknemer de asbestziekte mesothelioom vastgesteld, een vorm van kanker die alleen veroorzaakt kan worden door het inademen van asbest. Op 29 oktober 1996 heeft de werknemer de werkgever aansprakelijk gesteld op grond van art. 7a:1638x (oud) BW. In de onderhavige, door de erven van de inmiddels overleden werknemer jegens de werkgever aangespannen, procedure staat de vraag of de verjaringstermijn van dertig jaren van art. 3:310 lid 2 BW van toepassing is centraal.

Hoge Raad

Op grond van art. 68a lid 1 jo. 73 Ow NBW is art. 3:310 BW en dus de verjaringstermijn van toepassing. Deze termijn heeft

.........Read more
Access: 
Public
First Data BV/KPN Hotspots Schiphol BV - Arrest

First Data BV/KPN Hotspots Schiphol BV - Arrest

First Data BV/KPN Hotspots Schiphol BV (HR 11-02-2011, ECLI:NL:HR:2011:BO7108)

Kort

Dit arrest gaat over algemene voorwaarden. De gebruiker van algemene voorwaarden betoogt dat hij, hoewel hij de algemene voorwaarden niet ter hand heeft gesteld aan de wederpartij, toch aan zijn informatieplicht heeft voldaan, omdat de wederpartij door een zoekopdracht op internet van de algemene voorwaarden kennis heeft kunnen nemen. HR: Aan de wettelijke voorwaarden waaronder een redelijke mogelijkheid tot kennisneming langs elektronische weg kan worden geboden, is niet voldaan. Een redelijke en op de praktijk afgestemde uitleg van de wet brengt niet mee dat, indien de mogelijkheid tot kennisneming langs elektronische weg mag worden geboden, de gebruiker reeds aan zijn informatieplicht heeft voldaan indien de desbetreffende voorwaarden (door een zoekopdracht) op internet kunnen worden gevonden. Verder heeft het hof ten onrechte ook in reconventie de proceskosten gecompenseerd, nu de vordering in haar geheel is afgewezen.

Feiten

Attingo verschaft

.........Read more
Access: 
Public
Flatgebouw/VvE Parkeergarage - Arrest

Flatgebouw/VvE Parkeergarage - Arrest

Flatgebouw/VvE Parkeergarage

Feiten

I.c. gaat het om een zaak tussen de Vereniging van Eigenaars van een flatgebouw in Zandvoort tegen de Vereniging van Eigenaren Parkeergarage.

In 1966 is de parkeergarage Zandvoort gebouwd. Deze parkeergarage is voorzien van een buitentrap die wordt begrensd door een muur. In 1974 is het flatgebouw gebouwd. De muur vormde vanaf dat moment de begrenzing tussen enerzijds de buitentrap van de parkeergarage en anderzijds de parkeerplaats met een oprit van het flatgebouw. Nadat een bewoner van het flatgebouw in april 2015 constateerde dat de muur scheef stond, is

deze verlaagd. De parkeergarage heeft vervolgens het flatgebouw aansprakelijk gesteld voor haar schade als gevolg van de scheefstand van de muur. De oprit zou niet voldoen aan de eisen die daaraan in de gegeven omstandigheden mocht worden gesteld in de zin van art. 6:174 BW, omdat onder de oprit een grondkerende constructie ontbreekt. Volgens de parkeergarage

.........Read more
Access: 
Public
Fujitsu/Exel - Arrest

Fujitsu/Exel - Arrest

Fujitsu/Exel (HR 03-02-2012, NJ 2012/390)

Casus

De rechtsvoorganger van FTSI is een dochtervennootschap van Fujitsu. In 1993 heeft FTSI een overeenkomst gesloten met een rechtsvoorganger van Exel. Excel zou voor FTSI goederen opslaan en vervoeren. Later is deze overeenkomst aangevuld met een verplichting. Excel zou de CMR-vrachtbrieven gedurende minimaal 6 jaar bewaren. Medio 2000 is de samenwerking van beide partijen beëindigd.

Hierna heeft FTSI een naheffingsaanslag voor omzetbelasting ontvangen. Blijkbaar zou bij sommige transacties het nultarief toegepast zijn omdat hierbij buitenlandse afnemers betrokken zouden zijn geweest. De Belasting meent dat dit niet het geval was en dat hierdoor het nultarief onterecht is toegepast. Om te kunnen bewijzen dat er wel sprake was geweest van buitenlandse afnemers, had FTSI aan EFM (dochter van Exel) verzocht om de relevante CMR-vrachtbrieven te overleggen. EFM en Exel zijn niet op dit verzoek in gegaan. FTSI heeft toen een schikking met de Belastinginspecteur

.........Read more
Access: 
Public
Gegaste Uien - Arrest

Gegaste Uien - Arrest

Gegaste uien (HR 07-03-1969, NJ 1969, 249)

Onderwerp

Derdenwerking van exoneratiebedingen

Relevante feiten

NV Noordermeer geeft aan landbouwer De Klerk een fiat tot het gassing van uien. De Klerk geeft vervolgens aan een gemeentelijk bedrijf ("Roteb") de opdracht om de bij De Klerk opgeslagen uien welke door larven van een insect zijn aangetast door (ver)gassing te ontsmetten, welke opdracht is aanvaard en uitgevoerd. De Klerk handelt hierbij niet openlijk in naam van Noordermeer. De uien bestonden dus ten dele uit uien van De Klerk en ten dele uit uien van NV Noordermeer. Na de gassing moesten de uien echter vernietigd worden. Noordermeer eist van de Gemeente vergoeding van de daardoor geleden schade, omdat de gasbehandeling ondeskundig, onvoorzichtig en/of roekeloos zou zijn verricht. Noordermeer spreekt de gemeente aan primair op grond van wanprestatie, subsidiair op grond van onrechtmatige daad. De gemeente verweert zich door zich jegens Noordermeer te beroepen

.........Read more
Access: 
Public
Geurtzen/Kampstaal - Arrest

Geurtzen/Kampstaal - Arrest

Geurtzen/Kampstaal (HR 01-10-1999, NJ 2000, 207)

Rechtsartikelen

Art. 6:234 jo. 6:233 BW

Onderwerp

Ter beschikking stellen van de algemene voorwaarden

Feiten

Kampstaal (onderaannemer) beroept zich tegenover Geurtzen (aannemer) op de exoneratie van art. 13 der Metaalunievoorwaarden. Op de in april 1993 door Kampstaal uitgebrachte offerte staat vermeld dat op al haar overeenkomsten de Metaalunievoorwaarden van toepassing zijn, dat deze ter griffie van de rechtbank te Rotterdam zijn gedeponeerd en dat ze op verzoek zullen worden toegezonden. Geurtzen doet een vernietigings-beroep vervolgens gegrond op de stelling dat hem niet op de in de wet voorziene wijze de gelegenheid is geboden van de voorwaarden kennis te nemen.

Rechtsvraag

Is de wijze waarop in het op art. 6:233 onder b aansluitende 6:234 lid 1 BW is geregeld, hoe de gebruiker van algemene voorwaarden aan de wederpartij de mogelijkheid kan bieden om kennis te nemen van die voorwaarden, limitatief bedoeld?

Rechtsgang

Het

.........Read more
Access: 
Public
Gynaecoloog - Arrest

Gynaecoloog - Arrest

Gynaecoloog (HR 23-11-2012, NJ 2012, 669)

Casus

Deze zaak betreft de vraag naar de aansprakelijkheid van de gynaecoloog die op 16 december 1993 de leiding had bij de bevalling van de moeder van betrokkene 3 voor het hersenletsel dat betrokkene 3 rond haar geboorte heeft opgelopen. De volgende feiten hebben zich voorgedaan. Op 16 september 1993 uur is de moeder met weeën opgenomen in het Kennemer Gasthuis. Er is een CTG van de foetus gemaakt, dat geen bijzonderheden toonde. Daarna werd in verband met pijnklachten een infuus ingebracht, waarlangs epidurale anesthesie werd toegepast. Toen bleek dat de epiduraal niet werkte. Vervolgens braken de vliezen, waarbij bleek dat het vruchtwater vers meconium bevatte en vanaf dat moment heeft door middel van een schedelelektrode CTG- bewaking van de hartslag van de foetus plaatsgevonden. Uit de CTG bleek een extreem lage pH- waarde. Betrokkene 3 is door middel van een tangverlossing

.........Read more
Access: 
Public
Goudse Bouwmeester - Arrest

Goudse Bouwmeester - Arrest

Goudse bouwmeester (HR 12-03-1926, NJ 1927, 777)

Casus

Natuurlijke verbintenissen kunnen ontstaan ‘wanneer iemand jegens een ander een dringende morele verplichting heeft van zodanige aard dat naleving daarvan, ofschoon rechtens niet afdwingbaar, naar maatschappelijke opvattingen als voldoening van een aan die ander toekomende prestatie moet worden aangemerkt’, zie art. 6:3 lid 2 BW. Ten tijde van de werking van het oude vermogensrecht heeft de Hoge Raad dit arrest gewezen, waarin een dringende morele verplichting als bron van een natuurlijke verbintenis werd erkend zonder dat daarvoor toen een wetsbepaling bestond. Het ging in dit arrest om een aannemer die met een gemeente-architect had afgesproken dat hij aan hem F 35.0000 zou betalen, als de gemeente de aannemer de opdracht zou geven voor de bouw van een woningencomplex. De architect deed daaropvolgend alles wat in zijn macht stond om de gemeente ertoe te bewegen het project aan de aannemer te geven

.........Read more
Access: 
Public
Groentemarktcafé - Arrest

Groentemarktcafé - Arrest

Groentemarktcafé (HR 10-06-1932, NJ 1933, 5)

Onderwerp

toekomstige omstandigheid met betrekking tot dwaling. Art. 6:228 lid 2 BW

Casus

Brodero’s Bouwbedrijf verhuurt een café met bovenwoning, gelegen in Utrecht aan de Croeselaan, aan Driessen. Het café is gelegen in een vrijwel onbebouwde buurt. Maar de gemeente is voornemens een groentemarkt te vestigen nabij het café. Dit betekent dat veel verkeer van en naar de markt langs het café wordt geleid. Echter, nadat de huurovereenkomst is gesloten, wordt het raadsbesluit tot vestiging van de markt gewijzigd en een andere plaats voor de markt aangewezen.

Rechtbank

De rechtbank vernietigt de huurovereenkomst op grond van dwaling.

Hof

Het Hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank. Partijen hebben het raadsbesluit, een te vestigen groentemarkt, namelijk beschouwd als een wezenlijke eigenschap, in de nu nog vrijwel onbebouwde buurt. Het café zou dus aangewezen zijn op de bezoekers van de groentemarkt.

Hoge Raad

Partijen hebben echter niet gedwaald over de eigenschappen welke

.........Read more
Access: 
Public
Groot Kievitsdal - Arrest

Groot Kievitsdal - Arrest

Groot Kievitsdal (HR 09-11-2007, ECLI:NL:HR:2007:BA7557)

Relevante artikelen

Art. 170 lid 1 jo.162 BW

Onderwerp

Aansprakelijkheid voor ondergeschikten.

Casus

Tijdens een bedrijfsfeest wordt er in een van de zalen van partycentrum Groot Kievietsdal gebarbecued. In de zaal stonden vijf tafels met op elke tafel een olielamp gevuld met lampolie. Nadat de barbecue geëindigd was, gooiden twee werknemers lampolie op de nog hete barbecue, waardoor er vlammen werden veroorzaakt en er een grote brand ontstond. Door de brand is het restaurantgedeelte van het partycentrum volledig afgebrand.

De verzekeraars van Groot Kievietsdal hebben in totaal een bedrag van bijna 6 miljoen euro uitgekeerd. Dit

.........Read more
Access: 
Public
Hangmat - Arrest

Hangmat - Arrest

HR 8 oktober 2010, LJN BM6095; NJ 2011/465 (Hangmat)

m.nt. T. Hartlief

Casus     

Op 13 juli 2005 is A een ongeval overkomen. Op die dag hing zij in de tuin bij haar woning een hangmat op aan een gemetselde pilaar. Toen zij in de hangmat lag, is de pilaar afgebroken en over haar heen gevallen. A zal door het ongeval haar armen en benen nooit meer kunnen gebruiken en is voor de rest van haar leven volledig afhankelijk van de hulp van derden. A en B waren ten tijde van het ongeval gezamenlijk eigenaar van de woning waar het ongeval is gebeurd. Zij hadden een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afgesloten bij Achmea ten behoeve van hen beiden. A en B zijn op 24 augustus 2005 in het huwelijk getreden. A heeft Ben Achmea gedagvaard voor de rechtbank en gevorderd voor recht te verklaren dat B jegens haar

.........Read more
Access: 
Public
Hangmat II Dieren - Arrest

Hangmat II Dieren - Arrest

Hangmat II Dieren (HR 29-01-2016, ECLI:NL:HR:2016:162)

Dit vonnis staat in relatie tot de zaak van 8 oktober 2010, ECLI:NL:HR:2010:BM6095, NJ 2011/465:Hangmat I.

De volgende prejudiciële vragen staat in deze (Hangmat II) uitspraak centraal:

1. Vestigt art.6:179 BW uitsluitend een risicoaansprakelijkheid jegens derden, met andere woorden jegens personen die niet de hoedanigheid van (mede)bezitter van dat dier hebben?

2. Kan de toepasselijkheid van art.6:181 BW er toe leiden dat aansprakelijkheid wordt gevestigd jegens personen die de hoedanigheid hebben van (mede)bedrijfsmatig gebruiker van een dier?

Relevante feiten

Voordat deze vragen kunnen worden beantwoord, wordt er eerst naar gekeken naar de relevante feiten. Eiseres exploiteert samen met haar echtgenoot (hierna: A) een manage en zijn in gemeenschap van goederen gehuwd.

.........Read more
Access: 
Public
Gemeente Stein/Driessen - Arrest

Gemeente Stein/Driessen - Arrest

HR 12-12-1997, ECLI:NL:HR:1997:ZC2524, NJ 1998, 208 (Gemeente Stein/Driessen)

Feiten

Het ging in deze zaak om een kraan die werd verhuurd door de gemeente Stein aan zand en

grindhandel Driessen. De lastbegrenzer van de kraan was uitgeschakeld en de

wielenbeveiliging was verwijderd. De kraan viel om met schade tot gevolg. Driessen spreekt de gemeente aan. De Gemeente beroept zich dan op de exoneratieclausule.

De betrokken personen waren Van Mulken (die wethouder van Openbare Werken en

Volkshuisvesting van de gemeente Stein was en daarna locoburgemeester) en

Zeelenberg (directeur van het havenbedrijf). In de procedure werd duidelijk dat de wethouder wel een vermoeden had, dat het veiligheidsaspect onder druk kon komen te staan. Hij had echter nagelaten hier maatregelen tegen te nemen.

Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelde dat een beroep op een exoneratieclausule naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid als onaanvaardbaar geldt, als sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid,

.........Read more
Access: 
Public
G4/Hanzevast - Arrest

G4/Hanzevast - Arrest

G4/Hanzevast (HR 08-07-2011, ECLI:HR:2011:BQ1684)

Kort

De wederpartij van degene die een ontbindingsverklaring uitbrengt, kan bestrijden dat de ontbindingsverklaring gerechtvaardigd was, maar zich erbij neerleggen dat de overeenkomst niet meer wordt uitgevoerd. In dat geval geeft zij niet zonder meer haar rechten prijs op vergoeding van schade die het gevolg is van het niet (verder) uitvoeren van de overeenkomst, daaronder begrepen het positief contractsbelang.

Feiten

Ontwikkelingsmaatschappij G4 heeft het project Euroborg te Groningen ontwikkeld en gebouwd. Dit project bevat een multifunctioneel voetbalstadion en kantoren. Bij brief van 27 mei 2004 heeft Hanzevast aangeboden kantoorruimte te kopen onder de in de brief vermelde voorwaarden. Vanaf mei 2004 hebben partijen onderhandeld over de vormgeving en uitvoering van de kantoorruimte. In februari 2005 heeft G4 aan Hanzevast laten weten dat uitvoering van de kantoorruimte overeenkomstig de wensen van Hanzevast zou leiden tot ruim € 1,9 miljoen meerwerk. Bij brief van 29 juli

.........Read more
Access: 
Public
Haviltexcriterium - Arrest

Haviltexcriterium - Arrest

Haviltexcriterium (HR 13-11-2015, ECLI:NL:HR:2015:3303)

Casus

Partijen baseren op de tekst van een overeenkomst waarbij vermogensbestanddelen aan de echtgenoten worden toegescheiden haaks op elkaar staande bedoelingen en verwachtingen. Geen van beider interpretaties is aanstonds volstrekt onaannemelijk. Het hof overweegt dat het Haviltexcriterium hier geen uitkomst biedt en leidt vervolgens de betekenis van de desbetreffende passage af uit de tekst van de overeenkomst.

Hoge Raad

De Haviltexmaatstaf brengt mee dat ook indien bij de uitleg van een overeenkomst groot gewicht toekomt aan de taalkundige betekenis van de gekozen bewoordingen, de overige omstandigheden van het geval kunnen meebrengen dat een andere (dan de taalkundige) betekenis aan de bepalingen van de overeenkomst moet worden gehecht. Beslissend blijft immers de zin die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan deze bepalingen mochten toekennen en hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.

Anders dan het hof heeft overwogen,

.........Read more
Access: 
Public
Het Eilandgebied Curaçao/Erven Boyé - Arrest

Het Eilandgebied Curaçao/Erven Boyé - Arrest

Het Eilandgebied Curaçao/Erven Boyé (HR 17-05-1985, NJ 1986/760)

Casus

AR-CU N.V. had een stuk grond op Curaçao verworven en had daarbij zich jegens de erven Boyé contractueel verplicht om voor bepaalde grondstoffen, indien uit de grond gewonnen, een vergoeding te betalen en bij doorverkoop van de grond dezelfde verplichting op te leggen aan haar koper en tevens te bedingen dat deze koper ditzelfde beding weer aan een latere koper zou opleggen (een zgn. ‘kettingbeding’). AR-CU N.V. verkocht vervolgens de grond aan het Eilandgebied Curaçao, zonder dit beding op te leggen en pleegde daarmee wanprestatie jegens de erven Boyé; Curaçao trok daarvan profijt.             

In de onderhavige zaak heeft Curaçao een verklaring voor recht gevorderd dat het niet eerbiedigen bedoelde beding rechtmatig is. 

Hoge Raad

Volgens de Hoge Raad heeft het hof ten onrecht geoordeeld dat Curaçao onrechtmatig heeft gehandeld door te profiteren van de wanprestatie van AR-CU

.........Read more
Access: 
Public
Heesakkers/Voets - Arrest

Heesakkers/Voets - Arrest

Heesakkers/Voets (HR 13-09-2013, ECLI:NL:HR:2013:691)

Casus

Het gaat in deze zaak om de vraag of de appelrechter, gelet op Richtlijn 93/13/EEG (oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten; hierna: de richtlijn), ambtshalve gehouden is om buiten de grieven maar binnen de grenzen van rechtsstrijd te toetsen of een beding oneerlijk is.

Hoge Raad

De appelrechter is gehouden ambtshalve na te gaan of een beding uit het oogpunt van de in de richtlijn gegeven criteria oneerlijk is, ook indien hij daarbij buiten het door de grieven ontsloten gebied moet treden. Volgens het Nederlands appelprocesrecht behoort de rechter immers recht van openbare orde in beginsel ook toe te passen buiten het door de grieven ontsloten gebied, met dien verstande dat hij de grenzen van de rechtsstrijd van partijen dient te respecteren. Hij is dus niet tot dit onderzoek gehouden als tegen de toe- of afwijzing van de desbetreffende vordering in hoger beroep niet is

.........Read more
Access: 
Public
HIJSM/Morré - Arrest

HIJSM/Morré - Arrest

HR 4 februari 1916, NJ 1916, 450 (HIJSM/Morré)

Wat waren de feiten?

J.F. Morré was door een spoortrein van HIJSM geraakt, belande met zijn arm onder de wielen van de trein en raakte daardoor zodanig verwond dat zijn linkerarm moest worden afgezet. Dit gebeurde toen hij overstak over een stuk van het spoor waarlangs geen afsluitingen waren in Amsterdam door een trein die aan het rangeren was, dus een kleine afstand maakte op lage snelheid zonder passagiers. 

Wat was het oordeel van de rechtbank?

Volgens de rechtbank kon de schuld van het personeel van HIJSM niet worden bewezen en daarom werd Morré niet ontvankelijk verklaard in zijn vordering. Hierop ging Morré in hoger beroep. 

Wat was het oordeel van het Hof?

Het Hof had gesteld dat Morré zelf had verzuimd in het controleren of hij kon oversteken of niet, en dat hij daardoor eigen schuld in zijn ongeluk had gehad.

.........Read more
Access: 
Public
Hofland/Hennis - Arrest

Hofland/Hennis - Arrest

Hofland/Hennis (HR 10-04-1981, NJ 1981, 532)

Casus

Eiser tot cassatie, Hofland, heeft zijn huis te koop aangeboden in een woninggids. Hierbij heeft hij tevens de vraagprijs geplaatst. Verweerder in cassatie, Hennis, zag dit aanbod en aanvaardde het. Eiser tot cassatie, Hofland, trok zijn aanbod, na de aanvaarding van Hennis, echter in, waardoor Hennis niet de nieuwe eigenaar van het huis zou worden. Hennis gaf echter aan dat Hofland niet zomaar zijn aanbod kon intrekken, omdat er door de aanvaarding al een koopovereenkomst tot stand was gekomen. Hofland gaf echter aan dat er nooit sprake is geweest van een koopovereenkomst, omdat een advertentie, waarbij een vraagprijs staat beschreven, is bedoeld als een uitnodiging om in onderhandeling te treden.

Het hof gaf in hoger beroep aan dat de advertentie slechts een aanbod tot verkoop vormt. Hieruit blijkt dat de koper niet direct een overeenkomst heeft met de verkoper, als deze

.........Read more
Access: 
Public
ING Bank/BERA Holding - Arrest

ING Bank/BERA Holding - Arrest

ING Bank/BERA Holding (HR 19-02-2010, NJ 2010, 115)

Relevante wetgeving

Artikel 3:61 BW.

Rechtsvraag

Mocht ING erop vertrouwen dat een volmacht was verleend tot het geven van betalingsopdrachten?

Feiten

BERA Holding is gevestigd in Suriname en in 1998 opgericht door A en B. A houdt sinds 1999 alle aandelen en is als enige bevoegd om BERA te vertegenwoordigen. In april 2003 heeft A een bankrekening geopend en daarvoor onder meer een handtekeningenkaart voor ING ondertekend. De bankafschriften worden echter telkens verzonden naar een vennootschap in Nederland, waar B zeggenschap heeft.

ING heeft van oktober 2003 tot maart 2004 een aantal bedragen afgeschreven van de rekening van BERA, in opdracht van B en ten behoeve van zijn vennootschap in Nederland. A meldt in 2004 aan ING dat er wat mis zou zijn met bepaalde overboekingen en laat de afschriften naar Suriname sturen.

Alle contacten werden onderhouden door B, waardoor

.........Read more
Access: 
Public
Johanna Kruidhof - Arrest

Johanna Kruidhof - Arrest

HR 28 mei 1999, LJN ZC2912, NJ 1999, 564 (Johanna Kruidhof)

Feiten

Op 17 mei 1990 had de 11 jarige Johanna Kruidhof, op basisschool de Imenhof met haar klasgenote Marieke koffie- en theedienst verricht. Zij moesten dan voor de pauze in de keuken koffie en thee zetten voor de leerkrachten. Dit werd zonder toezicht van volwassenen gedaan. Een van de meisjes heeft een waterketel op het vuur gezet, en wel op de voorste gaspit. Toen Johanna vervolgens theezakjes uit het kastje boven het gaststel wilde pakken, vatte haar kleding vlam. Hierdoor liep zij over ongeveer 23% van haar lichaam brandwonden op. Hierdoor moest zijn maandenlang worden behandeld in het Brandwondencentrum. De ouders van Johanna moesten hiervoor veel vrije tijd en vakantiedagen opofferen voor de verpleging, bezoek aan artsen etc.

De ouders van Johanna hebben toen vergoeding van de door Johanna geleden schade geëist van de gemeente. Deze is

.........Read more
Access: 
Public
Kinheim/Pelders - Arrest

Kinheim/Pelders - Arrest

Kinheim/Pelders (HR 04-02-2000, NJ 2000, 258)

Casus

Kinheim heeft aan Pelders opdracht gegeven voor het produceren van schroefelementen. Pelders heeft deze opdracht aangenomen. Per brief deelt Pelders mee dat zij geen aansprakelijkheid aanvaardt voor maatafwijkingen op de vertandingen. In deze brief wordt ook de vervolgschade uitgesloten. Kinheim heeft op deze brief niet gereageerd. Kinheim krijgt van klanten echter veel klachten over de elementen. Hij meldt dit aan Pelders, maar deze verandert niets aan de situatie. Bij brief ontbindt Kinheim de overeenkomst tussen partijen op grond van een beweerde toerekenbare tekortkoming van de kant van Pelders. Vervolgens stelt Kinheim een vordering tot schadevergoeding in.

Rechtbank/Hof

De rechtbank heeft de vordering afgewezen op de grond dat, aangezien Pelders door Kinheim niet in gebreke is gesteld, Pelders niet in verzuim is geraakt en zij dus niet gehouden is tot vergoeding van de beweerde schade. Het Hof bekrachtigt het vonnis van de

.........Read more
Access: 
Public
Kribbebijter - Arrest

Kribbebijter - Arrest

Kribbebijter (HR 11-03-1977, NJ 1997/521)

Onderwerp

Een vertegenwoordiger die in eigen naam ten behoeve van een opdrachtgever is opgetreden, kan zelf van de wederpartij schadevergoeding vorderen door wanprestatie jegens de opdrachtgever.

Casus

In 1972 verkocht Stolte aan de Duitser paardenhandelaar Lörsch, een negenjarig ruin met de garantie 'goed, eerlijk en braaf, en vrij van enig kwaad' en dus zonder verborgen gebreken. Echter na de levering bleek door 2 dierenartsen te zijn vastgesteld, dat het paard niet aan de garantie voldeed. Het paard bleek namelijk al bij de koop een 'kribbebijter' of 'kribbenslijper' te zijn. Stolte werd daarom aangesproken tot ontbinding van koopovereenkomst en tot vergoeding van schade. De vordering werd ingesteld door Schiphoff die stelde het paard gekocht te hebben. Lörsch zou in opdracht van Schiphoff hebben gehandeld. Stolte voerde echter aan dat Lörsch de koper was en niet Schiphoff.

De Rechtbank en hof

De rechtbank wijst de

.........Read more
Access: 
Public
Lansink/Ritsma - Arrest

Lansink/Ritsma - Arrest

HR 07-06-2013, ECLI:NL:HR:2013:BZ1721, NJ 2014/99 (Lansink/Ritsma)

Feiten

Ritsma was in 1976 in dienst getreden bij Lansink als (onderhouds)schilder. Daarvoor had hij gewerkt als vrachtwagenchauffeur en (vanaf 1968) als schilder bij twee andere bedrijven. Per april 2000 is Ritsma arbeidsongeschikt geraakt voor zijn werk bij Lansink. Begin 2000 was namelijk een kwaadaardige tumor ontdekt in de nierbekken en een tumor in zijn longen. Nadien is hij overleden. Door de nabestaanden van Ritsma wordt een procedure gestart tegen Lansink. De nabestaanden van Ritsma betogen dat hij gedurende zijn dienstverband bij Lansink heeft gewerkt met producten die aromatische amines bevatten die in verband zijn gebracht met kanker. De werkgever zou aansprakelijk zijn omdat het geen toereikende bescherming heeft geboden. De kantonrechter heeft de vorderingen afgewezen en in hoger beroep zijn de vorderingen alsnog toegewezen.

In deze zaak staat de vraag centraal of de ziekte van de schilder is veroorzaakt door blootstelling

.........Read more
Access: 
Public
Leeuwarden/Los - Arrest

Leeuwarden/Los - Arrest

Leeuwarden/Los (HR 07-12-2001, NJ 2002, 576)

Kort

Indien zich na een schadeveroorzakende gebeurtenis waarvoor iemand aansprakelijk is jegens de benadeelde, een latere gebeurtenis voordoet die dezelfde schade zou hebben veroorzaakt als die schade niet reeds was ontstaan, doet dit niet af aan de reeds gevestigde verplichting tot schadevergoeding van de voor de eerste gebeurtenis aansprakelijke. Behalve in gevallen waarin de latere gebeurtenis voor risico van de benadeelde komt, bestaat er geen grond daarover anders te oordelen indien het gaat om voortdurende schade. Dit geldt ook in gevallen waarin de schade voor het vervolg niet slechts hypothetisch maar in werkelijkheid veroorzaakt is door de handeling van de derde.

Feiten

Een huurder vordert van zijn voormalige verhuurder schadevergoeding, bestaande uit gederfde winst, wegens beëindiging van de huurovereenkomst. De verhuurder voert aan dat de huurovereenkomst ten gevolge van een brand, die zich later heeft voorgedaan, op grond van artikel 7A:1589 BW

.........Read more
Access: 
Public
Lindenbaum/Cohen - Arrest

Lindenbaum/Cohen - Arrest

Lindenbaum/Cohen (HR 31-01-1919 , NJ 1919 161)

Casus

In 1915 laat Cohen een bediende bij de concurrent Lindenbaum spioneren om op deze wijze te achterhalen wat de bedragen van diens offertes zijn. Zelf kan hij dan onder die prijs gaan zitten en de opdrachten van de klanten binnenhalen. Beide drukkerijen concurreerden sterk met elkaar. Als Lindenbaum de spionage ontdekt, daagt hij Cohen voor de rechtbank en vordert een schadevergoeding op grond van onrechtmatige daad

Rechtbank & het hof

Is er hier sprake van een onrechtmatige daad? En wat wordt er bedoeld met 'rechtvaardigheid'? In 1915 staat er over de onrechtmatige daad niet veel in de wet. Men handelt alleen onrechtmatig als hij of zij handelt in strijd met een rechtsplicht. Dit betekent bijvoorbeeld dat als iemand iets nalaat te doen, terwijl dit eigenlijk wel gedaan had moeten worden.

Cohen heeft iets gedaan wat niet maatschappelijk te verantwoorden valt,

.........Read more
Access: 
Public
Maatzorg/Van der Graaf - Arrest

Maatzorg/Van der Graaf - Arrest

HR 12-12-2008, ECLI:NL:HR:2008:BD3129, NJ 2009/332 (Maatzorg, Van der Graaf)

Feiten

Van der Graaf werkte sinds 2002 bij Maatzorg. Als verzorgingshulp kwam zij bij hulpbehoevende cliënten en verplaatste zich per fiets van huis naar huis om cliënten te bezoeken. Begin 2003 is zij onder werktijd bij het fietsen van de ene hulpbehoevende naar de andere hulpbehoevende gevallen, als gevolg van gladheid op de openbare weg. Hierdoor heeft zij een ernstige scheenbeenfractuur opgelopen. Zij was zelf niet verzekerd. Van der Graaf heeft Maatzorg toen aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van het ongeluk en de schade die daaruit is ontstaan. Zij voert aan dat Maatzorg op grond van art. 7:658 BW, dan wel art. 7:611 BW, voor de schade aansprakelijk is.

De kantonrechter en het hof wijzen de vorderingen toe. Het hof overweegt dat, hoewel het fietsen plaatsvond in de uitoefening van de werkzaamheden, dit niet binnen het gezagsgebied van de

.........Read more
Access: 
Public
Matatag/De Schelde - Arrest

Matatag/De Schelde - Arrest

Matatag/De Schelde (HR 31-12-1993, NJ 1995, 389)

Casus

Een Filippijnse scheepsrederij, Matatag, geeft in april 1988 aan De Schelde opdracht om bepaalde reparatiewerkzaamheden uit te voeren. In deze rechtsverhouding zijn de Cebosinevoorwaarden van toepassing. De werkzaamheden, die door De Schelde worden uitbesteed aan SKS Piping,  worden echter niet goed uitgevoerd. Een van de gebreken die later worden ontdekt is o.m. lekkage bij de flens, dat is veroorzaakt doordat de leidingen (ter controle) na de reparatie zelf niet waren afgeperst. In ieder geval is hierdoor schade aan de lading ontstaan waarvan Matatag nu vergoeding vordert.

Rechtsvraag

De Schelde beroept zich op de Cebosinevoorwaarden, waardoor zij niet aansprakelijk zou zijn voor "gevolgschade", veroorzaakt door wegens haar aangestelde onderaannemers. Matatag acht dit beroep in strijd met de goede trouw. Is dit terecht?

Hoge Raad

De Hoge Raad acht het beroep van De Schelde op de Cebosinevoorwaarden

.........Read more
Access: 
Public
Mexx/Lundiform - Arrest

Mexx/Lundiform - Arrest

Mexx/Lundiform (HR 05-04-2013, LJN BY8101)

Casus

Het gaat i.c. om de uitleg van een tussen modehuis Mexx en interieurleverancier Lundiform gesloten (Engelstalig) contract betreffende de afname door Mexx van “hardware” voor de inrichting van Mexx-winkels, geproduceerd door Lundiform. Tussen partijen is een geschil ontstaan over de uitleg van de overeenkomst.

Volgens Lundiform heeft Mexx gehandeld in strijd met een in het contract opgenomen garantie. Volgens die garantie zou Mexx minimaal een bepaald aantal goederen afnemen. In dit verband heeft Lundiform zich o.a. beroepen op e-mails uit de periode voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst. Lundiform beroept zich op de afnamegarantie en stelt dat Mexx in dat kader ook toezeggingen heeft gedaan.
Het Hof gaat mee met de verweren van Mexx en neemt de taalkundige betekenis van de overeenkomst tot uitgangspunt. Volgens het Hof gaat het om een commerciële overeenkomst, gesloten tussen professioneel opererende partijen die over

.........Read more
Access: 
Public
Misverstand: Bunde/Erckens - Arrest

Misverstand: Bunde/Erckens - Arrest

Gemeente Bunde/Erckens (HR 17-12-1976, NJ 1977, 241)

Casus

Echtelieden Erckens verkochten een aantal percelen grond aan de gemeente Bunde. In de overeenkomst stond letterlijk dat: ‘de belastingschade, vallende op de bedrijfsschadevergoeding, welke laatste geacht wordt in de overeengekomen koopprijs mede te zijn begrepen, door de gemeente aan Erckens zal worden vergoed. De gemeente had onder de term belastingschade echter een meer beperkte betekenis toegekend (F 2.000,--) dan Erckens (meer dan F 50.000,-, want Erckens dacht ook dat de inkomstenbelasting onder het begrip viel). Erckens dachten dat al hun belastingschade onder het begrip viel, de gemeente rekende alleen op een zeer beperkte schadevergoeding.

Rechtsvraag

Valt de inkomstenbelasting in casu ook onder de te vergoeden belastingschade door de gemeente?

Hoge Raad

De Hoge Raad geeft in haar overweging een algemeen criterium om vast te stellen of er al dan niet ene overeenkomst tot stand is gekomen, als er sprake is

.........Read more
Access: 
Public
Mol c.s./Meijer Beheer - Arrest

Mol c.s./Meijer Beheer - Arrest

Mol c.s./Meijer Beheer (HR 04-02-2000, NJ 2000, 562)

Kort

Bij de uitleg van de garantiebepalingen moet Haviltex-criterium worden toegepast. Indien zich niet het geval voordoet dat wegens de bijzondere aard of geringe betekenis van de tekortkoming ontbinding ongerechtvaardigd is, staat het de schuldeiser vrij te kiezen voor ontbinding ook wanneer aan hem een voor de schuldenaar minder bezwaarlijke mogelijkheid van redres ter beschikking staat; voor de werking van de redelijkheid en billijkheid is te dezer zake derhalve slechts een beperkte ruimte opengelaten. Op een onjuiste rechtsopvatting berust het betoog dat ontbinding na uitvoering van de overeenkomst niet of slechts onder bijzondere omstandigheden gerechtvaardigd is.

Feiten

Koper neemt alle aandelen over van aardappelverwerkende vennootschap. De verkopers delen niet aan de koper mede dat de vennootschap enige tijd een illegale bron heeft geëxploiteerd en illegaal afvalwater heeft geloosd. In het koopcontract hebben de verkopers een aantal garanties gegeven, waaronder garanties

.........Read more
Access: 
Public
Multi Vastgoed/Nethou - Arrest

Multi Vastgoed/Nethou - Arrest

Multi Vastgoed/Nethou (HR 05-01-2001, NJ 2001, 79)

Rechtsvraag

Bij een tekortkoming bestaande in aflevering van een ondeugdelijke zaak, heeft de crediteur de keuze tussen nakoming (voor zover dit nog mogelijk is) en schadevergoeding in enigerlei vorm. Maar is de crediteur helemaal vrij te bepalen waarvoor hij kiest en in welke vorm eventuele schadevergoeding geschiedt?

Feiten

Enige tijd na de oplevering van het Rotterdams Plaza-gebouw, was er corrosie aan gevelplaten van het gebouw geconstateerd.
De opdrachtgever en eigenaar Nethou eist van de aannemer Multi Vastgoed, met een beroep op de garantie, dat de gehele gevelbeplating van het gebouw vervangen wordt. Dat gaat ruim 6 miljoen gulden kosten. Multi Vastgoed ziet ook een oplossing in de vervanging van enkele gevelplaten die zich in het zicht bevinden, en daarnaast aangepast onderhoud. Na een uitspraak van de Rechtbank ten gunste van Nethou, gaat Multi Vastgoed in hoger beroep bij het

.........Read more
Access: 
Public
NBM/Securicor - Arrest

NBM/Securicor - Arrest

NBM/Securicor (HR 18-11-1994, NJ 1995, 170)

Kern

Een moedermaatschappij wekt gerechtvaardigd vertrouwen bij wederpartij van dochtermaatschappij dat crediteuren van de dochter goed behandeld zullen worden. Afgaande op deze geruststellende verklaringen gaat wederpartij in zee met dochter. Het is onrechtmatig van de moeder om door de mededelingen het vertrouwen te wekken én dit vertrouwen vervolgens te beschamen.

Casus

Het beveiligingsbedrijf Securicor krijgt op 23 november 1989 opdracht van Van Luijk Moerdijk BV om het bedrijfspand van Van Luijk te beveiligen. Het bedrijfspand was even daarvoor door brandstichting ernstig beschadigd en Van Luijk werd daardoor in haar bestaan bedreigd. De moedermaatschappij Nederlandse Benzol Maatschappij B.V. (NBM), die op dat moment enig aandeelhoudster en bestuurder van Van Luijk Moerdijk BV was, had op 22 november 1989 besloten dat de activiteiten van Van Luijk definitief beëindigd zouden worden. Bij de eerdere besprekingen die tot het latere contract leidden, is een zekere Kikkert

.........Read more
Access: 
Public
M/V Communicatie, Van de Brink - Arrest

M/V Communicatie, Van de Brink - Arrest

HR 17/04/2009, ECLI:NL:HR:2009:BH1996, AA 2009, 646 (M/V Communicatie, Van de Brink)

Feiten

Een 47-jarige werkneemster overkomt op vrijdagmiddag (op haar vrije dag) een skateongeval tijdens een rollerskate-workshop gehouden in de hal van het bedrijfspand van

haar werkgever. Het ging hier om een (niet verplichte) personeelsactiviteit georganiseerd

door haar werkgever. Voor de organisatie van de activiteit was een evenementenbureau ingeschakeld. Nog voor de activiteit begint valt de werkneemster ongelukkig. Hierdoor breekt zij haar pols en loopt ernstig letsel op (posttraumatische dystrofie). Zij stelt hiervoor haar

werkgever aansprakelijk, op grond van het tekortschieten in de op hem rustende zorgplicht (artikel 7:658 BW) en subsidiair op grond van het tekortschieten in zijn verplichtingen als goed werkgever (artikel 7:611 BW).

De kantonrechter wijst beide vorderingen af. Het hof oordeelt dat de schade niet is opgelopen in de uitoefening van de werkzaamheden en dat de primaire vordering daarom niet kan worden toegewezen. Het

.........Read more
Access: 
Public
Nefalit/Erven Karamus - Arrest

Nefalit/Erven Karamus - Arrest

Nefalit/Erven Karamus (HR 31-03-2006, NJ 2011/250)

Casus

Eiseres tot cassatie, Nefalit B.V. beschikt over een fabriek in de gemeente Hof van Twente. Hier heeft jarenlang een werknemer, genaamd Karamus, gewerkt. Gedurende de jarenlange dienst van Karamus, werd hij veelvuldig blootgesteld aan asbest, wat een gevaarlijke stof is, als men hiermee in aanraking komt. Asbest kan namelijk de luchtwegen van de mens beschadigen. Ongeveer twee decennia nadat Karamus gestopt was met werken bij Nefalit B.V. werd er longkanker geconstateerd bij Karamus. Na een aantal jaren bleek echter dat Karamus niet was opgewassen tegen deze ziekte, waardoor hij het leven liet. De familie van Karamus dacht dat deze ziekte was veroorzaakt door de jarenlange blootstelling aan asbest, waardoor ze Nefalit B.V. aansprakelijk stellen. Nefalit B.V. geeft weliswaar aan dat Karamus jarenlang is blootgesteld aan deze stof, maar geeft als tegenargument dat Karamus voor een periode van 28 jaar heeft gerookt.

.........Read more
Access: 
Public
Oerlemans/Driessen - Arrest

Oerlemans/Driessen - Arrest

Oerlemans/ Driessen (HR 27-04-2001, RvdW 2001, 96)

Casus

Driessen exploiteert een rozenkwekerij. Hij heeft van Oerlemans een meststof gekocht en geleverd gekregen. Dit heeft hij toegediend aan zijn rozenplanten waarna de groei van de planten sterk terugliep. Vervolgens heeft Driessen een vordering tegen Oerlemans ingesteld, met de grondslag dat Oerlemans jegens haar wanprestatie dan wel een onrechtmatige daad gepleegd heeft door een meststof te leveren die herbicide bevatte waardoor ernstige schade is ontstaan.

Hoge Raad

Als uitgangspunt geldt dat de meststof niet aan de overeenkomst beantwoordde. Er is dus sprake van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst, die op grond van art. 6:74 BW tot schadevergoeding verplicht, tenzij de tekortkoming niet aan de schuldenaar kan worden toegerekend. Oerlemans heeft het product niet zelf geproduceerd, het gaat om een gebrek dat geheel buiten haar toedoen is ontstaan en dat zij kende noch behoorde te kennen.

De tekortkoming

.........Read more
Access: 
Public
Offringa/Vinck - Arrest

Offringa/Vinck - Arrest

Offringa/Vinck (HR 10-04-1998, RvdW 1998, 84C)

Casus

Offringa heeft een huis gekocht op Curaçao. Voor de koop heeft hij het huis bezichtigd en daarbij (weliswaar gerepareerde) scheuren in de woning geconstateerd. Na de koop is ernstige scheurvorming opgetreden van structurele aard, waarvan de permanente oplossing zeer kostbaar is.

Deze verkopers waren hiervan op de hoogte maar hebben verzuimd het aan de koper mee te delen.

Rechtsvraag

Had de verkoper een mededelingsplicht of had de koper een onderzoeksplicht?

Hoge Raad

"Bij de beoordeling van het middel moet worden vooropgesteld dat, wanneer een partij voor de totstandkoming van een overeenkomst aan de wederpartij bepaalde inlichtingen had behoren te geven teneinde te voorkomen dat de wederpartij zich omtrent de betreffende punten een onjuiste voorstelling zou maken, de goede trouw zich in het algemeen er tegen zal verzetten dat eerstgenoemde partij ter afwering van een beroep op dwaling aanvoert dat de wederpartij

.........Read more
Access: 
Public
Oldtimer - Arrest

Oldtimer - Arrest

Oldtimer (HR 15-04-1994, NJ 1995, 614)

Kort

Dit arrest gaat over de koop van een tweedehands auto (DS old timer) en de eigenschappen die de koper op grond van de overeenkomst mag verwachten. De vraag staat centraal of dwaling voor rekening van de koper dient te blijven.

Feiten

A en B zijn Citroën DS oldtimer enthousiasten. A verkoopt aan B 22 jaar oude, door hem uit Frankrijk gehaalde, DS die door deskundigen in voor zijn leeftijd uitstekende staat wordt beoordeeld. Jaar later blijkt reeds eerder bestaande, op geraffineerde wijze gecamoufleerde, slechte staat kokerbalken.

Uitspraak

Wanneer een (tweedehands) auto wordt gekocht om daarmee aan het verkeer deel te nemen, beantwoordt de auto niet aan de overeenkomst, indien als gevolg van een eraan klevend gebrek dat niet op eenvoudige wijze kan worden ontdekt en hersteld, zodanig gebruik van de auto gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren. Niet uitgesloten is dat

.........Read more
Access: 
Public
Ontslagname - Arrest

Ontslagname - Arrest

Ontslagname (HR 15-11-2002, NJ 2003, 60)

Casus

Deze casus gaat over de ontslagname van een werknemer die geestelijk gestoord is. De werknemer en zijn gemachtigde beweren dat het ontslag vernietigbaar is, omdat de werknemer wegens een psychiatrische stoornis niet in staat was zijn wil te bepalen. De werkgever in kwestie heeft de arbeidsovereenkomst opgezegd, verkerende in het vertrouwen dat de werknemer zijn ontslag heeft gewild. De werknemer beroept zich op art. 3:34 BW, in de veronderstelling dat er verband bestaat tussen de stoornis en het ontslag. De werkgever beroept zich op art. 3:35 BW, in de veronderstelling dat hij erop kon vertrouwen dat zijn werknemer ook werkelijk zijn ontslag gewild heeft, en daardoor de arbeidsovereenkomst inderdaad vernietigd is en er geen verdere betaling plaats hoeft te vinden. De feitelijke instanties moeten beoordelen of de werkgever op grond van art. 3:35 BW er vanuit mocht gaan dat de werknemer

.........Read more
Access: 
Public
Pensioenfonds DSM/Fox - Arrest

Pensioenfonds DSM/Fox - Arrest

Pensioenfonds DSM/Fox (HR 20-02-2004, NJ 2005, 493)

Casus

Het gaat in deze zaak om de uitleg van een pensioenreglementsbepaling in de relatie tussen de werknemer en het pensioenfonds. Op de bewoordingen waarin het reglement is gesteld heeft de werknemer geen invloed gehad; de overwegingen die ten grondslag hebben gelegen aan de wijze waarop deze bepaling is geredigeerd, zijn voor hem niet kenbaar. In cassatie wordt betoogd dat de rechtbank heeft miskend dat zij niet alleen op de bewoordingen van de betrokken bepaling diende te letten, maar tevens aandacht moest besteden aan alle omstandigheden van het geval (de ratio van de regeling, de redelijkheid van (de uitkomst van) de uitleg die het pensioenfonds voorstaat en de mate waarin die uitleg past binnen het systeem van het pensioenreglement als geheel, met uitzondering van de niet-kenbare bedoeling van degenen die de betrokken bepaling hebben geredigeerd).

Hoge Raad

De vraag hoe in

.........Read more
Access: 
Public
Pénzügyi Lízing/Schneider - Arrest

Pénzügyi Lízing/Schneider - Arrest

HvJ EU 9 november 2010, C-137/08; NJ 2011, 41 (Pénzügyi Lízing/Schneider)

Casus

Het verzoek om een prejudiciële beslissing betreft de uitleg van Richtlijn 93/13/EEG (oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten; hierna: de richtlijn).

Hof van Justitie van de Europese Unie

Het Hof is ex artikel 267 VWEU bevoegd, bij wijze van prejudiciële beslissing, een uitspraak te doen over de uitleg van het begrip ‘oneerlijk beding’ als bedoeld in artikel 3 lid 1 van de richtlijn en in de bijlage daarbij, alsmede de criteria die de nationale rechter kan of moet toepassen wanneer hij een contractueel beding toetst aan die richtlijn, met dien verstande dat het aan die rechter staat om, rekening houdend met die criteria, zich in het licht van de omstandigheden van het betrokken geval uit te spreken over de concrete kwalificatie van een bepaald contractueel beding.

De nationale rechter is verplicht om ambtshalve ‘maatregelen van instructie’ te nemen

.........Read more
Access: 
Public
Plas/Valburg - Arrest

Plas/Valburg - Arrest

Plas/Valburg (HR 18-06-1982, NJ 1983, 723)

Onderwerp

Drie stadia waarin onderhandelingen kunnen verkeren en de schadevergoedingsplicht hierin.

Relevante feiten

Op verzoek van de gemeentesecretaris van de gemeente Valburg, dient Plas Bouwonderneming BV een offerte in voor de bouw van een overdekt zwembad. De offerte wordt door een raadscommissaris naast die van drie andere aannemers onderzocht. Op verzoek van de gemeente maar op eigen kosten wint Plas vervolgens adviezen in van een constructeur, van geluids-, verwarmings-, en elektriciteitsadviseurs en van een architect. Wederom op verzoek van de gemeente dient Plas daarna een aangepaste offerte in.
In de vergadering van de raad komt echter een plan op tafel van een aannemer, die zich pas veel later heeft aangemeld. Omdat zijn plan anderhalve ton goedkoper is dan dat van Plas, wordt het door de raad aanvaard.

Rechtsvraag

Algemene rechtsvraag: Zijn er regels op te stellen voor de vrijheid die partijen

.........Read more
Access: 
Public
Ploum/Smeets en Geelen II - Arrest

Ploum/Smeets en Geelen II - Arrest

Ploum/Smeets en Geelen II (HR 25-03-211, LJN BP8991)

Casus

In deze zaak was de vraag aan de orde of de eiseres tot cassatie door de verweerster in cassatie, aan wie zij een perceel grond met daarop een tankstation heeft verkocht en geleverd, aansprakelijk kan worden gehouden voor de schade die de verweerster lijdt doordat de grond verontreinigd blijkt te zijn.

Het Hof

De Hoge Raad heeft bij zijn arrest van 23 november 2007 het arrest van het hof Den Bosch vernietigd en naar het hof Arnhem terugverwezen. Dat hof heeft het vonnis van de rechtbank onder verbetering van gronden bekrachtigd.

Het hof Arnhem stelde dat de eiseres aansprakelijk was voor de schade die de verweerster had geleden doordat de grond verontreinigd bleek te zijn. Het hof oordeelde ten eerste dat het ervoor moet worden gehouden dat de eiseres tijdens de verkoop niet op de hoogte was van de

.........Read more
Access: 
Public
Pollemans/Hoondert - Arrest

Pollemans/Hoondert - Arrest

Pollemans/Hoondert (HR 20-09-1996, NJ 1997, 198)

Onderwerp

Bewijs bewuste roekeloosheid bij een arbeidsongeval.

Casus

Pollemans is timmerman bij Hoondert. Tijdens werkzaamheden is Pollemans door een dak van golfplaten gezakt en heeft hierbij ernstig letsel opgelopen. Pollemans vordert vergoeding van de door hem geleden schade. Hoondert stelt echter dat Pollemans zich in strijd met haar instructies op het golfplaten dak heeft begeven.

Rechtsvraag

Hoe dient bewuste roekeloosheid bij een arbeidsongeval bewezen te worden?

Hoge Raad

Voor de vraag of er sprake is van bewuste roekeloosheid bij de werknemer, dient bewezen te worden dat de werknemer zich tijdens het verrichten van zijn onmiddellijk aan het ongeval voorafgaande gedraging van het roekeloos karakter van die gedraging daadwerkelijk bewust was. Hierbij moet in aanmerking worden genomen dat het dagelijks verkeren in een bepaalde werksituatie leidt tot een vermindering van de voorzichtigheid. Ook moet het ongeval in belangrijke mate aan bewuste roekeloosheid of

.........Read more
Access: 
Public
Pos/van den Bosch - Arrest

Pos/van den Bosch - Arrest

Pos/van den Bosch (HR 17-11-1967, NJ 1968, 42)

Casus

Vaak is de titel een overeenkomst. Het kan ook echter zijn dat de wet noopt tot overdracht van een goed, en dat de wet dus de titel is. Van den Bosch pacht een stuk weiland van Brouwer. In de overeenkomst is een clausule opgenomen die regelt dat als Brouwer en al zijn zussen overlijden, Van den Bosch het exclusieve recht heeft om de grond en de boerderij te kopen. Brouwer en zijn zussen overlijden, op een zus na, Neeltje. Neeltje heeft een achterneef, Pos, die haar vermogen beheert. Neeltje schenkt de boerderij aan Pos, die de schenking aanvaard, terwijl hij weet dat Van den Bosch het exclusieve recht heeft om de grond en de boerderij te kopen. Als Neeltje overlijdt, wil Van den Bosch de grond en de boerderij kopen. Hij komt er echter achter dat Pos het huis

.........Read more
Access: 
Public
Provincie Noord-Holland c.s./Gemeente Amsterdam - Arrest

Provincie Noord-Holland c.s./Gemeente Amsterdam - Arrest

Provincie Noord-Holland c.s./Gemeente Amsterdam (HR 15-04-2016, ECLI:NL:HR:2016:660, NJ 2016, 236)

Feiten

Zes Gooise gemeenten en de provincie Noord-Holland hebben in 1932 de Stichting Gooisch Natuurreservaat (GNR) opgericht, om het natuurschoon in het Gooi “ten eeuwigen dage ongeschonden als natuurreservaat te behouden” (art. 2 van de statuten). In 1992 hebben de oprichters een overeenkomst gesloten waarin een verdeelsleutel met betrekking tot de bijdragen is vastgelegd ('de participantenovereenkomst'). De participantenovereenkomst is een duurovereenkomst voor onbepaalde tijd en heeft geen opzeggingsmogelijkheid.

De Gemeente Amsterdam heeft in 2011 (vanwege een beleidswijziging) de participantenovereenkomst schriftelijk opgezegd om zo niet meer gehouden te zijn aan de betalingen. De Gemeente Amsterdam vordert vervolgens een verklaring voor recht dat zij de participantenovereenkomst rechtsgeldig heeft opgezegd en dat zij geen schadevergoeding verschuldigd is. Het hof oordeelt dat de participantenovereenkomst in beginsel opzegbaar is en dat de gemeente Amsterdam de overeenkomst rechtsgeldig heeft opgezegd. De provincie, de Gooise

.........Read more
Access: 
Public
Pseudovogelpest - Arrest

Pseudovogelpest - Arrest

Pseudovogelpest (HR 20-02-1976, NJ 1976/486)

Casus

Top BV verkocht zieke hennen aan van der Laan, met het gevolg dat in diens pluimvee-bedrijf duizenden kippen werden besmet en stierven. Top BV beriep zich op een beding dat zijn aansprakelijkheid beperkte tot het bedrag van de koopsom.

Hoge Raad

De HR overwoog in dit arrest als volgt:

  • 'dat immers, blijkens art. 1542 BW, de verkoper die goederen heeft geleverd waarvan het hem voor of bij de levering bekend was dat zij gebreken hadden die de koper niet behoefde te verwachten, niet met succes een beroep kan doen op een contractueel beding tot beperking of uitsluiting van zijn aansprakelijkheid voor de schade die als een voorzienbaar gevolg van de aanwezigheid van deze gebreken aan de koper wordt toegebracht; dat in het algemeen bekendheid met de gebreken bij degene die de verkoper in zijn bedrijf belast heeft met de leiding

.........Read more
Access: 
Public
Quelle AG/Bundesverband (Case C-404/06) - Arrest

Quelle AG/Bundesverband (Case C-404/06) - Arrest

Quelle AG/Bundesverband (HvJ EG 17-04-2008, zaak C-404/06)

Feiten

In de zomer van 2002 heeft het postorderbedrijf Quelle AG een fornuis geleverd aan een Duitse consument. Begin 2004 heeft zij vastgesteld dat het toestel een defect toonde. Aan de binnenzijde van de oven was namelijk de emaillaag losgekomen. Omdat het fornuis niet kon worden gerepareerd heeft zij het teruggestuurd naar Quelle, die het heeft vervangen door een nieuw toestel. Quelle eiste echter van de consument € 67,97 als vergoeding van de voordelen dat zij uit het gebruik van het aanvankelijk geleverde toestel had gehad. De Duitse consumentenorganisatie ‘Bundesverband’, vorderde namens de consument dat die vergoeding aan haar zou worden terugbetaald. Ook vorderde het dat Quelle AG ertoe veroordeeld moest worden om, in geval van vervanging van een defect goed, geen bedragen meer in rekening te brengen voor het gebruik van dat goed.

Het Bundesgerichtshof (BGH) had geconcludeerd dat volgens

.........Read more
Access: 
Public
Quint/Te Poel - Arrest

Quint/Te Poel - Arrest

Quint/Te Poel (HR 30-01-1959, NJ 1959, 548)

Casus

Hubertus te Poel huurt van zijn broer Heinrich een pand. Hubertus vraagt aannemer Quint het pand te slopen en op dezelfde plaats 2 winkelpanden met bovenwoningen te bouwen voor F 80.035, te betalen in 4 termijnen. Als de huizen gebouwd zijn en Hubertus de 4e termijn dient te voldoen, blijft hij in gebreke. Quint komt er op dat moment pas achter dat Hubertus niet tot betaling in staat is en dat Heinrich de eigenaar is van het perceel grond waarop Quint de winkelhuizen heeft gebouwd. Heinrich is door natrekking (art. 3:4 lid 2 BW) ook eigenaar van de huizen. Door de werkzaamheden is Heinrich er in zijn vermogen op vooruit gegaan, terwijl hij heen tegenprestatie heeft geleverd.

Rechtsvraag

Kon Quint de schade die hij had geleden, terugvorderen van Quint?

Uit onrechtmatige daad kon Heinrich niet worden aangesproken, want Heinrich had

.........Read more
Access: 
Public
Renteneurose - Arrest

Renteneurose - Arrest

Renteneurose (HR 08-02-1985, NJ 1986,137)

Relevant artikel

6:162 BW (causaal verband bij onrechtmatige daad)

Casus

Gibbs is werkzaam bij het politiekorps op de Nederlandse Antillen en slaat op 17 februari 1980, zonder enige aanleiding, Henderson met een wapenstok. Henderson vindt hier tot op heden zowel fysiek als psychisch nadeel van.

Henderson vordert van Gibbs schadevergoeding. Gibbs stelt zich echter op het standpunt dat de door Henderson geleden schade gedeeltelijk het gevolg is van zijn neurose tot voldoening van de schade en predispositie omtrent de schade en daarom volledig herstel bij Henderson uitblijft.

Rechtsvraag

In hoeverre kan de schade die een ander als gevolg van letsel toebrengende gedraging lijdt, aan de veroorzaker worden toegerekend?

Hoge Raad

De HR oordeelt dat de predispositie bij een onrechtmatige daad die bestaat uit het toebrengen van letsel toerekenbaar is aan de veroorzaker van de onrechtmatige daad. Dit is eveneens het geval als deze

.........Read more
Access: 
Public
Royal & Sun Alliance/Universal Pictures - Arrest

Royal & Sun Alliance/Universal Pictures - Arrest

Royal & Sun/Universal Pictures (HR 17-02-2006, ECLI:NL:HR:2006:AU9717)

Kort

Het arrest gaat over de uitleg van een verzekeringsovereenkomst, de maatstaf bij toepasselijkheid van Nederlands recht en het bewijsaanbod. Verder komt het beroep op vervalbeding aan bod, de derogerende werking redelijkheid en billijkheid en schadebegroting op grond van art. 6:97 BW.

Feiten

Verweerster in cassatie heeft een video uitgebracht met een voor een derde beledigende inhoud. Nadat de derde haar tot schadevergoeding had aangesproken, heeft zij hem bij wijze van schikking daarvoor ten dele schadeloos gesteld. Voor dit deel heeft verweerster van haar verzekeraar, thans eiseressen tot cassatie, uitbetaling gevorderd. Het hof heeft geoordeeld dat in casu sprake is van een ‘accident’ in de zin van art. 1.1 van de verzekeringspolis. De stelling van eiseressen dat nu de verzekering is totstandgekomen op de Londense assurantiemarkt, de opvattingen op die markt beslissend zijn voor de uitleg van het begrip ‘accident’, heeft

.........Read more
Access: 
Public
Saladin/HBU - Arrest

Saladin/HBU - Arrest

Saladin/HBU (HR 19-05-1967, NJ 1967, 261)

Casus

De HBU had Saladin een buitenkansje in het vooruitzicht gesteld, indien deze via de bank bepaalde aandelen zou kopen. Saladin laat zich overhalen en geeft opdracht tot de aankoop van maar liefst 6000 van die aandelen. In de door Saladin voor akkoord getekende orderbevestiging had de bank de clausule opgenomen dat zij voor de transactie geen enkele aansprakelijkheid aanvaardde. Het loopt natuurlijk slecht af. de transactie resulteert in een aanmerkelijk verlies. Saladin spreekt de bank aan tot schadevergoeding, maar krijgt genoemd exoneratie clausule tegengeworpen.

Rechtbank & hof

De rechtbank en het hof achten beroep op de clausule niet in strijd met de goede trouw en wijzen dus de vordering van Saladin af. Niet wordt bewezen of de bank onrechtmatig heeft gehandeld.

Hoge Raad

Uitleg is een feitelijke kwestie, de beslissing is dus niet aantastbaar (van Dunné merkt hierover op dat de

.........Read more
Access: 
Public
Schriftelijkheidsvereiste - Arrest

Schriftelijkheidsvereiste - Arrest

Schriftelijkheidsvereiste (HR 09-12-2011, ECLI:NL:HR:2011:BU7412)

Kort

Ook de verkoper mag zich erop beroepen dat aan de mondelinge overeenstemming geen rechtsgevolg toekomt, mits hij een particulier is. Onder zeer bijzondere omstandigheden kan een beroep op het ontbreken van een schriftelijke vastlegging van de wilsovereenstemming naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn. In dat geval kan de weigerende partij niet worden veroordeeld tot medewerking aan schriftelijke vastlegging, maar slechts tot schadevergoeding.

Feiten

V heeft door tussenkomst van een makelaar zijn woonhuis te koop aangeboden. Op 20 juli 2006 heeft V een door K uitgebracht bod aanvaard. Vervolgens heeft de makelaar van V beide partijen een concept van de koopovereenkomst toegezonden ter ondertekening. Op 27 juli 2006 heeft V laten weten het concept niet te zullen ondertekenen, omdat hij niet in staat is de financiering van een ander huis rond te krijgen. In dit geding heeft K ontbinding van de koopovereenkomst

.........Read more
Access: 
Public
Securicor - Arrest

Securicor - Arrest

Securicor (HR 12-01-1979, NJ 1979, 362)

Rechtsvraag

Heeft een exoneratiebeding derdenwerking?

Feiten

Een Utrechtse bank heeft opdracht gekregen om de kas van de Makro dagelijks op te halen. De Bank schakelt hierop het bedrijf Securicor in. Securicor wordt vervolgens overvallen. De Makro is hiervoor verzekerd en de Makro ontvangt van de verzekering een geldbedrag. De verzekering wil zich vervolgens verhalen op Securicor. Deze weigert en beroept zich op een bepaling in de overeenkomst tussen de bank en Securicor. Het Hof wijst dit af.

Kern

De omstandigheden brengen mee dat Makro de bepaling ook tegen zich moet laten gelden, ook al zijn zij een derde partij. Dit zou slechts anders zijn als de aansprakelijkheidsbeperking van dien aard was dat Makro met het bestaan van een dergelijk beding geen rekening had behoeven te houden, namelijk als zij erop mocht vertrouwen dat het beding tegen haar niet zou werken. De aard

.........Read more
Access: 
Public
Spruijt/Tigchelaar - Arrest

Spruijt/Tigchelaar - Arrest

Spruijt/Tigchelaar (HR 24-10-1997, NJ 1998, 69)

Feiten

Spruijt heeft een auto gehuurd van Tigchelaar Autoverhuur BV. Deze kon zij echter niet op de afgesproken tijd retourneren, omdat de auto tijdens het verhuur is gestolen. Spruijt had in goede trouw de sleutels aan een bekende van haar gegeven, ene G. Deze heeft zich vervolgens de auto toegeëigend, tegen de wil van Spruijt in. De auto van Spruijt is dus gestolen, waardoor zij hem niet heeft kunnen inleveren bij Tigchelaar Autoverhuur BV, op het afgesproken moment.

Procedure en uitspraak

In de procedure staat de vraag centraal of er sprake is geweest van overmacht aan de kant van Spruijt (art. 6:75 BW). In eerste aanleg wordt overmacht aangenomen door de rechtbank. Hierop ging Tigchelaar in Hoger Beroep en kreeg ook gelijk. Spruijt is vervolgens in cassatie gegaan en krijgt bij de Hoge Raad alsnog gelijk: er was sprake van overmacht in

.........Read more
Access: 
Public
Staat/Shell - Arrest

Staat/Shell - Arrest

HR 30 september 1994, NJ 1996/196 m.nt. C.J.H. Brunner (Staat/Shell)     

Rechtsvraag

Is er in strijd met ongeschreven zorgvuldigheidsnormen gehandeld?

Rechtsregel 

De beantwoording van de vraag of er in strijd met ongeschreven zorgvuldigheidsnormen gehandeld is, hangt – in abstracto – ervan af of de dader anders heeft gehandeld dan hij had moeten doen teneinde geen schade toe te brengen aan een bepaald belang van een ander dat hij had behoren te ontzien, waartoe dan ook mede is vereist dat hij dat belang kende of had behoren te kennen.          

Dergelijke normen strekken aldus uitsluitend ter bescherming van belangen van anderen waarop de dader bedacht moest zijn. Schendt hij een belang van een ander waarop hij niet bedacht behoefde te zijn, dan is niet voldaan aan het relativiteitsvereiste, zodat het mogelijk is te zeggen dat de dader niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens die ander. Men kan dan evenwel even goed, zo

.........Read more
Access: 
Public
Staat/Vermaat - Arrest

Staat/Vermaat - Arrest

Staat/Vermaat (HR 02-02-1990, NJ 1991/292)

Feiten

Deze zaak gaat over het al dan niet doorbreken van de causaliteit. I.c. was ambtenaar Van Ruijven betrokken geweest bij een verkeersongeval. Het ongeval was te wijten aan de schuld van Vermaat. Hierdoor raakte Van Ruijven volledig arbeidsongeschikt. De Staat hanteerde jegens Vermaat sinds 1985 een regresactie voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die vanaf 1979 aan Van Ruijven waren toegekend.

Enkele jaren later kreeg Van Ruijven een hartinfarct maar er werd vastgesteld dat dit niet te maken had met het letsel dat hij had opgelopen tijdens het verkeersongeluk. Als hij het verkeersongeval niet zou hebben gehad, dan was hij als gevolg van dit infarct ook definitief arbeidsongeschikt geworden. Vermaat meende daarom vanaf 1983 niet langer tot vergoeding gehouden te zijn, nu Van Ruijven in dat jaar het hartinfarct had gekregen die hem vanaf dat moment ook arbeidsongeschikt zou hebben gemaakt.

Sinds het hartinfarct werd de

.........Read more
Access: 
Public
Stierkalf - Arrest

Stierkalf - Arrest

Stierkalf/ HR 7 maart 1980, NJ 1980, 353

Relevante artikelen

Art. 1404 BW (Oud) (vgl. art. 6:179 BW (Nieuw))

Onderwerp

Aansprakelijkheid voor dieren

Casus

In 1971 is Van de Witte aangevallen door een aantal stierkalven van Bosch terwijl hij (al gebruikmakend van zijn recht van overpad) door het weiland van Bosch liep. Van de Witte vordert vervolgens schadevergoeding op grond van art. 1404 BW (oud). 

Rechtsvraag

Welke rol speelt schuld in de aansprakelijkheid van de eigenaar van een dier?

Rechtsgang

De Rechtbank Leeuwarden oordeelt dat Bosch alle redelijkerwijs van hem te verwachten maatregelen heeft getroffen. Omdat hem daarom geen schuld treft, wordt de vordering van Van de Witte afgewezen. Het vermoeden van schuld dat in art. 1404 BW (oud) wordt genoemd, wordt hiermee immers weersproken. Dit vonnis wordt vervolgens door het Hof Leeuwarden bekrachtigd. De HR oordeelt echter dat er ten aanzien van dieren een stelsel van risico-aansprakelijkheid heerst en niet van schuldaanspraakelijkheid, waardoor geen

.........Read more
Access: 
Public
Tandarts - Arrest

Tandarts - Arrest

Tandarts (HR 17-01-1958, NJ 1961, 568)

Onderwerp

  • Relativiteitsbeginsel & correctie Langemeijer

  • 1401 BW 6:163 NBW

Casus

In de wet wordt een vergunning verplicht gesteld voor tandartsen. Het is niet zo dat andere tandartsen een tandarts zonder vergunning aansprakelijk kan stellen. De vergunningplicht bestaat namelijk om de patiënt te beschermen tegen onbekwame tandartsen. Het is niet bedoeld om de broodwinning van concurrerende tandartsen te beschermen. Dhr. Dorenbos is meermalen strafrechtelijk veroordeeld wegens het onbevoegd uitoefenen van de tandheelkunde (op grond van art. 436 Sr). Dorenbos trekt zich echter van die veroordelingen weinig aan. Daarom besluit een groep tandartsen uit Tilburg (waar Dorenboos de overtredingen pleegt) Dorenbos civielrechtelijk aan te spreken. Ze eisen een verbod van uitoefening van de tandheelkunde, met een dwangsom van ƒ10.000,- per overtreding, en een schadevergoeding van één gulden. De rechtbank heeft de vordering toegewezen. In hoger beroep vernietigt het

.........Read more
Access: 
Public
Taxibus - Arrest

Taxibus - Arrest

Taxibus (HR 22-02-2002, LJN AD5356; NJ 2002/240)

Casus

De vijfjarige dochter van de eiseres in cassatie is aangereden door een taxibusje. Daarbij liep het kindje dermate ernstig letsel aan haar hoofd op, dat haar hersenen uit haar schedel zijn gevallen. De eiseres in cassatie heeft haar dochter in deze toestand op het wegdek aangetroffen. Deze omstandigheden hebben geleid tot ernstig geestelijk letsel van de moeder. Dit letsel bestond uit een constant herleven van de afschuwelijke beelden van haar dochtertje (posttraumatische stressstoornis). De moeder heeft hiervoor gedurende een aantal jaren zeer intensieve behandeling genoten, echter zonder resultaat. De moeder vordert van de WAM verzekeraar van de chauffeur zowel een materiële schadevergoeding (therapiekosten, kosten van medische expertise en buitengerechtelijke rechtsbijstand) als een bedrag wegens immateriële schade die zij heeft geleden als gevolg van het onrechtmatig handelen van de bestuurder. Ze stelt de bestuurder aansprakelijk voor het geestelijk letsel dat de

.........Read more
Access: 
Public
Van Dalfsen/Gemeente Kampen - Arrest

Van Dalfsen/Gemeente Kampen - Arrest

HR 14 november 2008, LJN: BF0407 (Van Dalfsen/Gemeente Kampen)

Casus

Van Dalfsen exploiteerde een restaurant en was voornemens het restaurant te verplaatsen. In het najaar van 2001 zijn Van Dalfsen en de gemeente Kampen (gemeente) derhalve in overleg getreden over de aankoop van een aan de gemeente toebehorend pand. Dit pand dateerde uit het jaar 1500 en had de status van rijksmonument. Na de renovatie (in 1991) was het pand bij de gemeente in gebruik als kantoorruimte. Vestiging van een restaurant in het pand zou een wijziging in het planologisch regiem en technische aanpassingen van het gebouw met zich meebrengen.

Er was bij de eerdere renovatie (in 1991) reeds een statistische berekening gemaakt welke in het bezit was van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het bouwdossier omtrent het pand. Van Dalfsen wist tijdens de onderhandelingen niet van het bestaan van deze berekeningen. De gemeente vroeg aanvankelijk een

.........Read more
Access: 
Public
Van den Bos/Provincial - Arrest

Van den Bos/Provincial - Arrest

Van den Bos/Provincial (HR 29-09-1995, NJ 1996, 89)

Onderwerp

Rechtsverwerking

Casus

Van den Bos is in 1972 betrokken geraakt bij een verkeersongeval en hier gewond geraakt. In 1976 dagvaart hij Provincial (zijn verzekering) omdat zij uitbetaling weigerden. De zaak loopt nog als van den Bos in 1977 failliet raakt, de curator neemt de lopende zaak met Provincial niet over. Nadat het faillissement is opgeheven wordt, nadat de zaak lange tijd stil heeft gelegen, in 1986 het verval hiervan uitgeroepen. Van den Bos laat hierop lange tijd niks van zich horen totdat hij in 1989 Provincial opnieuw dagvaardt op basis van dezelfde gronden als in 1976.

Provincial beroept zich op rechtsverwerking. rechtsverwerking houdt in dat iemand een recht wordt ontzegd,vanwege zijn houding ten opzichte van de wederpartij. Dit kan alleen doordat iemand zich gedraagt op een wijze die naar redelijkheid en billijkheid onverenigbaar is met het betrokken recht.

Hoge

.........Read more
Access: 
Public
Van der Heijden/Holland - Arrest

Van der Heijden/Holland - Arrest

Van der Heijden/Holland (HR 08-04-1983, NJ 1984, 717)

Kort

Dit arrest gaat over de psychosomatische verschijnselen bij een moeder na dood van een kind. Art. 1406 BW brengt mee dat aansprakelijkheid voor de onderhavige psychosomatische schade, als veroorzaakt door de dood van het kind is uitgesloten. Beoordeling van de vordering op de grondslag van art. 14O7 zou tot gevolg hebben dat eiseres als moeder van het overleden kind aanspraak zou hebben op vergoeding van andere schade dan waarvoor art. 1406 aan de daar bedoelde nabestaanden vergoeding toekent.

Feiten

Eiseres heeft geen succes gehad met haar vordering tot betaling van ƒ 9000 als vergoeding van immateriële schade die zij stelt te hebben geleden als gevolg van een aanrijding. De aanrijding vond plaats tussen een door haar bestuurde auto en een andere auto waarbij zij zelf lichte lichamelijke letsels opliep maar haar toen bijna 2-jarig dochtertje, dat achterin de auto

.........Read more
Access: 
Public
Van de Steeg/Rabobank - Arrest

Van de Steeg/Rabobank - Arrest

Van de Steeg/Rabobank (HR 08-02-2013, NJ 2014/497)

Feiten

Eisers hadden vanaf het najaar 1997 tot de herfst 2002 via Rabobank belegd in aandelen en gehandeld in opties. Zij hebben in die periode vrij vaak (soms dagelijks, soms wekelijks) transacties door Rabobank laten uitvoeren. Tussen Rabobank en de eisers bestond een beleggingsadviesrelatie. In de genoemde periode hebben eisers grote verliezen geleden.

Eisers vorderen in deze procedure schadevergoeding wegens het tekortschieten van Rabobank in de nakoming van haar zorgplicht jegens eisers, in het bijzonder doordat zij bij het aangaan van de relatie eisers onvoldoende heeft geïnformeerd over de risico's verbonden aan het beleggen (in opties) en zij zich ook niet een goed beeld heeft gevormd omtrent de kennis, ervaring en doelstellingen van eisers. Bij de uitvoering heeft Rabobank onjuiste adviezen verstrekt, heeft zij niet gewaarschuwd voor de gevolgen van bepaalde transacties en heeft zij evenmin actief ingegrepen op momenten dat

.........Read more
Access: 
Public
Van der Tuuk Adriani/Batelaan - Arrest

Van der Tuuk Adriani/Batelaan - Arrest

Van der Tuuk Adriani/Batelaan (HR 15-03-1996, NJ 1997, 3)

Rechtsartikelen

Ongerechtvaardigde verrijking (huidige 6:212)

Rechtsvraag

Is een vergoedingsplicht wegens ongerechtvaardigde verrijking mogelijk? (Ten tijde van dit arrest en het oude BW bestond dit nog niet.)

Feiten

Batelaan is apotheekhoudend huisarts. Adriani wil zich in die plaats vestigen als apotheker. Krachtens de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WG) wordt de vergunning van de huisarts dan ingetrokken. De WG rept niet over een vergoeding voor de huisarts, maar de beroepsorganisaties achten deze op zijn plaats en hebben enkele richtlijnen hierover uitgevaardigd. A. doet B. een aanbod van vergoeding, maar B. slaat dit af. Vervolgens wordt de vergunning van B. ingetrokken. Alsnog wil B. dan het aanbod van A. aanvaarden, maar deze stelt dat dit is komen te vervallen. Vervolgens stelt A. een actie uit ongerechtvaardigde verrijking in.

Kern

Past vordering B in het Nederlandse rechtsstelsel? Er bestaan publiekrechtelijke wetten (o.a. Wet

.........Read more
Access: 
Public
Vano Vastgoed/Foreburghstaete Investments I - Arrest

Vano Vastgoed/Foreburghstaete Investments I - Arrest

Vano Vastgoed/Foreburghstaete Investments (HR 11-10-2013, ECLI:NL:HR:2013:CA3765)

Onderwerp

De vernietiging van de overeenkomst brengt mee dat de enkele omstandigheid dat de verkoper (de vernietiging weggedacht) is tekortgeschoten in de nakoming van de overeenkomst, niet de verwijzing van partijen naar de schadestaat rechtvaardigt. Voor schadeplichtigheid van de wederpartij van de dwalende dient een specifieke rechtsgrond aanwezig te zijn.

Rechtbank en het hof

In 2007 heeft Vano een verhuurd bedrijfspand verkocht aan Foreburghstaete. Het koopcontract bevat garantiebepalingen, onder meer van de strekking dat Vano garandeert dat er geen huurachterstanden zijn. De rechtbank heeft de op ontbinding en dwaling gebaseerde vorderingen afgewezen, maar wel Vano veroordeeld tot schadevergoeding wegens waardevermindering van het bedrijfspand. Het Hof heeft geoordeeld dat Vano is tekortgeschoten in de nakoming van de garantiebepalingen en dat ook het beroep op dwaling slaagt. De vordering tot vernietiging van de koopovereenkomst is toewijsbaar, evenals de vordering tot terugbetaling van de koopsom

.........Read more
Access: 
Public
Van Geest/Nederlof - Arrest

Van Geest/Nederlof - Arrest

Van Geest/Nederlof (HR 21-12-1990, NJ 1991, 251) Rechtsartikel 6:228 BW (dwaling)

Casus

Mevrouw Van Geest koopt een tweedehands auto. Zij is ondeskundig op het gebied van auto’s. Na de koop wordt een ANWB-keuring uitgevoerd en daaruit blijkt dat de auto betrokken is geweest bij een botsing waarvan de gevolgen slecht zijn hersteld. De auto bevindt zich in slechte staat. De verkoper Nederlof was hiervan op de hoogte, maar heeft hier niets tegen Van Geest over gezegd. Van Geest doet een beroep op de vernietigingsgrond dwaling (6:228 BW). Meer specifiek betoogt zij dat Nederlof zijn mededelingsplicht in de zin van art. 6:228 lid 1 sub b BW heeft geschonden. Ter verweer voert Nederlof aan dat Van Geest haar onderzoeksplicht heeft geschonden. Voor een succesvol beroep op art. 6:228 lid 1 sub b BW en dus een spreekplicht voor de wederpartij, gelden de volgende vier vereisten: a. De betrokkene is

.........Read more
Access: 
Public
Van Venrooij/Ameva - Arrest

Van Venrooij/Ameva - Arrest

Van Venrooij/Ameva (HR 05-02-1999, NJ 1999, 652)

Feiten

Van Venrooij is sinds oktober 1990 in dienst bij Ameva als chef montage. Drie jaar later, in november 1993, tekent Van Venrooij een verklaring waarbij hij akkoord gaat met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Hij was bij de directeur geroepen zonder enige aankondiging en/of waarschuwing over het te bespreken thema en tekende toen de verklaring. Na een paar dagen komt Van Venrooij hierop terug. Ameva richt zich dan tot de rechter en vordert ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Van Venrooij stelt dat hij niet aan zijn verklaring kan worden gehouden omdat er sprake is geweest van misbruik van omstandigheden door de werkgever en hij niet in alle vrijheid zijn wil heeft kunnen bepalen.

Hoge Raad

De Hoge Raad geeft aan dat Van Venrooij op kantoor werd geroepen, onvoorbereid, zonder onderhandelaar, en zonder kennis van het ontslagrecht. Ameva had een aanzienlijke overwichtspositie

.........Read more
Access: 
Public
Vechtscheiding, onrechtmatige daad bij geestelijke of lichamelijke tekortkoming - Arrest

Vechtscheiding, onrechtmatige daad bij geestelijke of lichamelijke tekortkoming - Arrest

Hof - datum - vindplaats

Hoge Raad (HR) 29/01/2016, ECLI:NL:HR:2016:147, RvdW 2016/221 (Vechtscheiding)

Casus

Partijen zijn gewezen echtgenoten. De man vordert veroordeling van de vrouw tot schadevergoeding omdat zij zowel de totstandkoming van het bindend advies over de afwikkeling van de huwelijk, waaronder de verkoop van de voormalige echtelijke woning, als de uitvoering daarvan langdurig heeft gefrustreerd, als gevolg waarvan de man schade heeft geleden, bestaande in extra (proces)kosten en een verminderde opbrengst van de woning. De vrouw verweert zich door te stellen dat zij, doordat de man tijdens hun huwelijk met een tractor op haar is ingereden, waarvoor hij strafrechtelijk is veroordeeld en zij onder behandeling is geweest, dan wel door de daarop volgende “vechtscheiding”, niet in staat was haar belangen te behartigen. De rechtbank heeft de vordering afgewezen. Het hof heeft de vordering grotendeels toegewezen. In cassatie klaagt de vrouw dat het hof heeft miskend dat

.........Read more
Access: 
Public
Veedfald/Arhus Amtskommune (Case C-203/99) - Arrest

Veedfald/Arhus Amtskommune (Case C-203/99) - Arrest

Veedfald/Arhus Amtskommune (HvJ EG 10-05-2001, zaak C-203/99)

Casus

Veedfald diende een niertransplantatie te ondergaan. Nadat de nier bij de donor was verwijderd werd zij met het oog op de transplantatie gespoeld met een daarvoor bestemde infusievloeistof. De vloeistof vertoonde gebreken, zodat een van de bloedvaten van de nier bij de spoeling verstopt raakte en de nier ongeschikt werd voor transplantatie.

De vloeistof is bereid in het laboratorium van de apotheek van een ander ziekenhuis, het Arhus Ambtskommune. Met een beroep op art. 371 vordert Veedfald schadevergoeding van de Ambtskommune. Deze wijst elke aansprakelijkheid af en wijst erop dat zij het product niet in het verkeer heeft gebracht.

Relevante artikelen

Art. 6:185 jo art. 6:190 BW

Hof

Dat een producent het product niet in het verkeer heeft gebracht ziet met name op gevallen waarin een ander dan de producent het product uit het productieproces wegneemt of indien het product

.........Read more
Access: 
Public
Verbouwing - Arrest

Verbouwing - Arrest

Verbouwing (HR 05-09-2008, NJ 2008, 481)

Relevant artikel

Art. 6:212 BW

Onderwerp

Ongerechtvaardigde verrijking

Casus

Een man en een vrouw hebben een relatie gehad. Gedurende deze relatie verbouwt de man de woning/winkel van de vrouw. Als de relatie uit is, vordert hij de hiertoe gedane uitgave van zijn vrouw terug. Aan deze vordering legt hij ongerechtvaardigde verrijking ten grondslag.

Rechtsvraag

Is voor rechtvaardige verrijking vereist dat de ene partij zich verrijkt ten koste van de wederpartij (die dus verarmt)?

Rechtsgang

Het Hof wijst de vordering af. Niet duidelijk is immers geworden dat de woning in waarde is toegenomen door de verbouwingen. Ook is niet gebleken dat de vrouw door de werkzaamheden en uitgaven van de man verrijkt is. Ten slotte is niet gebleken dat deze eventuele verrijking ten koste gegaan is van de man (de man is niet verarmd).

De A-G concludeert tot cassatie, welk oordeel door de

.........Read more
Access: 
Public
Verhuizende zusjes Jansen - Arrest

Verhuizende zusjes Jansen - Arrest

Verhuizende zusjes Jansen (HR 12-05-2000, LJN AA5784; NJ 2001/300)

Casus       

Eiseres tot cassatie, Wendy Jansen, wordt door haar zus en tevens verweerster in cassatie, Monique Jansen, geholpen bij de verhuizing. Wendy gaat in een bovenwoning wonen, waardoor ze twee kasten naar boven moet tillen; hierbij helpt haar zus Monique haar. Wanneer ze de tweede kast naar boven willen brengen, glipt de kast bijna uit de handen van Wendy. Monique die de kast van onderen naar boven duwt, probeert de kast niet te laten vallen, waardoor ze een horizontale beweging maakt en de kast vervolgens naar boven duwt, zodat Wendy deze weer kan pakken. De kast komt echter verkeerd terecht en botst tegen de arm van Wendy aan. Haar arm zit bekneld tussen de kast, waardoor deze geamputeerd moet worden. Wendy spreekt Monique hier later op aan op grond van de onrechtmatige daad, omdat Monique volgens haar onrechtmatig

.........Read more
Access: 
Public
Vermeulen/Lekkerkerker - Arrest

Vermeulen/Lekkerkerker - Arrest

Vermeulen/Lekkerkerker (HR 10-03-1972, NJ 1972, 278)

Relevante artikelen

Art(t). 6:162 BW

Rechtsregel

Handelen krachtens een overheidsvergunning vrijwaart niet tegen aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad.

Casus

Doordat Vermeulen een plas met stadsvuilnis dumpte, waarvoor hij een vergunning had gekregen, werden zeer veel vogels aangetrokken. Hierdoor werd lonende exploitatie van de nabijgelegen boomgaard van Lekkerkerker onmogelijk. Deze vorderde een schadevergoeding o.g.v. onrechtmatige daad.

Hoge Raad

De vraag of hinder een onrechtmatige daad is hangt af van de ernst van de hinder en de omstandigheden waaronder die plaatsvindt. Dit in aanmerking genomen kan worden vastgesteld dat de activiteiten van Vermeulen een onaanvaardbare inbreuk vormden op het eigendomsrecht van Lekkerkerker Ook al was Vermeulen in het bezit van een Hinderwetvergunning, kon hem een verwijt worden gemaakt.

De regeling van de Hinderwet brengt niet mee dat men schade en hinder die men in het algemeen niet hoeft te dulden, wel zou moeten dulden van

.........Read more
Access: 
Public
Westhoff/Spronsen - Arrest

Westhoff/Spronsen - Arrest

Westhoff/Spronsen (HR 12-09-1986, NJ 1987, 267)

Rechtsvraag

Heeft hier gewilde ontslagneming plaatsgevonden?

Rechtsartikelen

art. 3:33, 3:34, 3:35, 6:2, 6:248 lid 2 BW

Feiten

Werknemer Westhoff, een vrachtwagenchauffeur, meende dat was afgesproken dat hij bij aankomst na een lange reis per auto opgehaald zou worden. Toen dit niet gebeurde, zei hij: "Ik pak mijn zooitje, je bekijkt het maar en ik kom niet terug". Hij nam zijn bezittingen die hij normaal niet meenam uit zijn vrachtwagen en vertrok. Vervolgens is hij de komende twee werkdagen niet komen opdagen. Westhoff vordert doorbetaling van zijn salaris, omdat hij niet werkelijk gewild had ontslag te nemen.

Rechtbank

De kantonrechter wijst zijn vordering af en de rechtbank bekrachtigt dit vonnis. In cassatie wordt aangevoerd dat de werkgever Spronsen had behoren te onderzoeken of Westhoff de bedoeling had ontslag te nemen en vervolgens dat, wanneer hij dit mocht aannemen, zij Westhoff alleen daaraan mocht

.........Read more
Access: 
Public
Woningstichting Eigen Haard - Arrest

Woningstichting Eigen Haard - Arrest

Woningstichting Eigen Haard (HR 28-09-2018, ECLI:NL:HR:2018:1810)

Casus

Woningcorporatie Eigen Haard verhuurt aan X een sociale huurwoning. Het is in de huurovereenkomst bepaald dat X de woning niet mag onderverhuren of aan derden in gebruik mag geven, tenzij Eigen Haard hiervoor vooraf schriftelijk toestemming voor geeft. X heeft gedurende 6 maanden toch onderdak geboden aan een gezin, dat anders op straat kwam te staan. Het was volgens X de bedoeling dat dit slechts voor een korte periode was. Eigen Haard stelt dat X zodanig tekort is geschoten in de nakoming van zijn verplichtingen (namelijk de niet-naleving van het verbod) dat ontbinding van de huurovereenkomst gerechtvaardigd is. X stelt echter dat de tekortkoming de ontbinding niet rechvaardigt, vanwege de uitzonderlijke omstandigheden van het geval.

Rechtsvraag

In deze zaak worden er twee prejudiciële vragen aan de Hoge Raad gesteld:

  1. Dient artikel 6:265 lid 1 BW letterlijk te worden uitgelegd, in
.........Read more
Access: 
Public
Woudsend/V (Kindertaxi/Shockschade) - Arrest

Woudsend/V (Kindertaxi/Shockschade) - Arrest

Woudsend/V (Kindertaxi/Shockschade) (HR 22-02-2002, LJN AD5356)

Feiten

Op 9 april 1992 is een 5 jarig meisje bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Zij reed op haar fietsje op het woonerf en is aangereden door een achteruit rijdende taxibusje. Dit taxibusje is met een van de achterwielen over haar hoofd gereden. Daardoor is haar schedel ernstig beschadigd en kwam de schedelinhoud naast haar hoofd op het wegdek terecht.

Meteen na het ongeval waarschuwde de buurvrouw de moeder van het meisje. Zij rende naar buiten en zag toen op de plaats van het ongeval haar dochter levenloos liggen. Zij zag de schedelinhoud aan voor braaksel. Zij heeft toen een ambulance gebeld en is terug gerend naar haar dochter die op haar buik, met haar gezicht naar beneden lag. Zij heeft geprobeerd met haar hand het hoofd van haar dochter om te draaien. Daarbij heeft zij tot haar ontzetting ervaren

.........Read more
Access: 
Public
Wrongful birth - Arrest

Wrongful birth - Arrest

Wrongful Birth (HR 21-02-1997, NJ 1999, 145)

Casus

Een gynaecoloog vergeet na een operatie een spiraaltje bij een vrouw terug te plaatsen. Hij stelt haar daarvan niet op de hoogte. De vrouw raakt ongewenst zwanger (“doorkruising gezinsplanning”), maar brengt het kind gezond ter wereld. Zij vordert vergoeding van (1) de kosten van verzorging en opvoeding van het kind tot zijn achttiende jaar, (2) inkomensderving en (3) immateriële schade.

Hoge Raad

Ad (1) In verband met artikel 6:74 (toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de behandelingsovereenkomst), 6:96 en 6:98 BW, in onderlinge samenhang gelezen, is de arts aansprakelijk is voor alle vermogensschade die in zodanig verband met zijn fout staat dat zij hem naar de maatstaf van artikel 6:98

.........Read more
Access: 
Public
X/Y en Delta Lloyd Schadeverzekeringen (Paard imagine) - Arrest

X/Y en Delta Lloyd Schadeverzekeringen (Paard imagine) - Arrest

X/Y en Delta Lloyd (HR 29-01-2016, RvdW 2016, 222)

Casus

In HR 8 oktober 2010, ECLI:NL:HR:2010:BM6095; NJ 2011, 465 (Hangmat) heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de medebezitter van een gebrekkige opstal uit hoofde van artikel 6:174 BW (ook) aansprakelijk is voor de schade die een andere medebezitter als gevolg van dat gebrek lijdt, met dien verstande dat de benadeelde medebezitter zelf dat gedeelte van de door hem geleden schade draagt dat overeenkomt met zijn aandeel in de opstal. Is deze “hangmatjurisprudentie” ook van toepassing tussen medebezitters van dieren (artikel 6:179 BW) en/of bedrijfsmatige medegebruikers van dieren (artikel 6:181 BW)?

Hoge Raad

Artikel 6:179 BW vestigt geen risicoaansprakelijkheid jegens personen die de hoedanigheid van medebezitter van een dier hebben.

Artikel 6:181 BW vestigt geen aansprakelijkheid jegens personen die de hoedanigheid hebben van bedrijfsmatige medegebruikers van een dier.

 

Access: 
Public
Zutphense Waterleiding - Arrest

Zutphense Waterleiding - Arrest

Zutphense Waterleiding (HR 10-06-1910, W 1910, 9038)

Casus

Nijhof, een handelaar in lederwaren, gebruikte voor de opslag van zijn waren de begane grond van een pakhuis. Op een nacht sprong de waterleiding en Nijhof kon de hoofdkraan niet afsluiten omdat deze zich boven in het pakhuis, in een woonhuis, bevond. De bewoonster weigerde het verzoek om de kraan dicht te draaien. Toen de politie erbij werd geroepen om de bewoonster te overreden om de kraan dicht te draaien, was het al te laat: de lederwaren waren onherstelbaar beschadigd.

Nijhof stelde vervolgens tegen de bewoonster een vordering tot schadevergoeding in o.g.v. art. 1401 en 1402 BW. Art. 1402 BW luidde: ‘een ieder is verantwoordelijk, niet alleen voor de schade, welke hij door zijen daad, maar ook voor die welke hij door zijne nalatigheid of onvoorzichtigheid veroorzaakt heeft.’

Rechtsvraag

Was de bewoonster nalatig in de zin van art. 1402 BW?

.........Read more
Access: 
Public
Inbev/Van der Valk - Arrest

Inbev/Van der Valk - Arrest

HR 27-11-2015, ECLI:NL:HR:2015:3424 RvdW 2016/3 (Inbev/Van der Valk)

Feiten

Inbev Nederland N.V. (de eiseres tot cassatie) is huurder van een bedrijfsruimte. De huurovereenkomst bepaalt dat het gehuurde alleen als horecabedrijfsruimte mag worden gebruikt. Inbev heeft een gedeelte van het gehuurde aan een derde onderverhuurd. De verweerder in cassatie heeft de huurovereenkomst van de derde overgenomen en is in zijn plaats getreden. Hij wilde een Italiaans restaurant in het gehuurde exploiteren. Later blijkt dat, kort gezegd, het Italiaanse restaurant niet paste in het bestemmingsplan.

De verweerder in cassatie heeft Inbev toen aansprakelijk gesteld voor de schade. Inbev heeft de huurder gedagvaard en gevorderd hem tot betaling van o.a. de achterstallige huur te veroordelen. De huurder stelde echter dat hij de overeenkomst had gesloten onder invloed van dwaling, en dat de verhuurder hem over de bestemming van het pand had moeten informeren.

Het gerechtshof gaf de huurder gelijk. Verhuurder Inbev

.........Read more
Access: 
Public
Verbintenissenrecht & Rechtsbetrekking: Uitgelichte samenvattingen en studiehulp - Bundel
Access: 
Public

Image

This content refers to .....
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
Recht en bestuur - Thema

Recht en bestuur - Thema

Image
Leren, studeren en kennis delen op het gebied van juridische zaken en bestuur Artikelen, oefenmateriaal, samenvattingen, buitenlandse stages en studiehulp, voor rechten, bestuurskunde, politicologie en internationale studies
Click & Go to more related summaries or chapters:

Samenvattingen: startpagina voor privaatrecht en burgerlijk recht

Join WorldSupporter!
This content is related to:
Samenvattingen: de beste studieboeken voor overeenkomstenrecht en contractenrecht samengevat
Samenvattingen: de beste studieboeken voor privaatrecht: burgerlijk, goederen- tot vermogensrecht samengevat
Samenvattingen: startpagina voor arresten en jurisprudentie bij recht en bestuur

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Submenu: Summaries & Activities
Follow the author: Law Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
2335 1
Search a summary, study help or student organization