Samenvattingen: startpagina voor arresten en jurisprudentie bij recht en bestuur

Samenvattingen van arresten en studiehulp bij het gebruik van jurisprudentie

Waar gaat de pagina over

  • Inhoud: informatie en assortimentwijzers voor samenvattingen van 800+ arresten en jurisprudentie
  • Studiegebieden: o.a. arbeidsrecht en sociaal recht, Belastingrecht en fiscaal recht, Bestuursrecht, Europees recht en de Europese Unie, Handelsrecht, Familierecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht, Insolventierecht en Faillissementsrecht,  Internationaal privaatrecht, Internationaal publiekrecht, Medische ethiek en gezondheidsrecht, Ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht, Overeenkomstenrecht en contractenrecht, Privaatrecht: burgerlijk, goederen- tot vermogensrecht, Rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis, Staatsrecht en constitutioneel recht, Strafrecht en criminologie
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvattingen en studiehul
  • klik op de titel  van het arrest of rechtsgebied van je interesse

Image

Check summaries and supporting content in full:
Arresten en jurisprudentie: hoe lees je ze en bestudeer je ze? - Bundel

Arresten en jurisprudentie: hoe lees je ze en bestudeer je ze? - Bundel

Hoe lees en bestudeer je bestuursrechtelijke arresten en uitspraken?

Hoe lees en bestudeer je bestuursrechtelijke arresten en uitspraken?

Image

[toc bestuursrechtelijken uitspraken en arresten]

Wat regelt het bestuursrecht?

  • Het bestuursrecht regelt de verhouding tussen overheid en burger (natuurlijke of rechtspersoon) en tussen overheidsorganen onderling.
  • Het bestuursrecht bepaalt met name de voorwaarden waaraan besluiten (overheidsbeslissingen van algemene strekking) en beschikkingen (besluiten gericht tegen één persoon) moeten voldoen.
  • Het algemeen deel van het bestuursrecht is te vinden in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het bestuursrecht is vertakt over vele deelgebieden: sociaal zekerheidsrecht, belastingrecht, ruimtelijke ordeningsrecht, ambtenarenrecht, vreemdelingenrecht etc. Deze deelgebieden staan in afzonderlijke wetten.

Wanneer start je de bezwaarschriftprocedure en ga je naar de bestuursrechter?

  • De bestuursrechtprocedures vinden plaats bij de bestuursrechter (een gespecialiseerde rechter bij de rechtbank) en in hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak bij de Raad van State (ABRvS), de Centrale Raad van Beroep (CRvB, ambtenarenrecht of sociaal verzekeringsrecht) of het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb, inzake handelingen en besluiten van publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties).
  • Maar aan deze eigenlijke beroepsprocedure gaat vooraf de bezwaarschriftprocedure. In deze voorfase kan iemand (eiser of andere belanghebbende(n)) die het niet eens is/ zijn met een beslissing van een bestuursorgaan bezwaar indienen bij dit orgaan. Is een partij het vervolgens niet eens met de beslissing op bezwaar, dan stelt hij beroep in bij de bestuursrechter.
  • Als de bestuursrechter (of hogere instantie) het beroep gegrond verklaart, verwijst hij in beginsel de zaak terug naar het orgaan. Na een nieuw besluit, kan opnieuw bezwaar worden ingesteld, enzovoort. Anders dan de (lijdelijke) civiele rechter stelt de bestuursrechter zich actief op bij het onderzoek naar de feiten en bij de te hanteren rechtsgronden.
  • Let op het begrip ‘belanghebbende’ in het bestuursrecht: dit omvat niet alleen de direct door een overheidsbesluit getroffen partij, maar ook anderen die door dit besluit in hun belangen zijn getroffen. Voor een rechtspersoon vallen onder deze belangen ook de belangen die deze persoon collectief behartigt (bijv. bij een stichting).
 
Hoe lees en bestudeer je civiel en privaatrechtelijke arresten en uitspraken?

Hoe lees en bestudeer je civiel en privaatrechtelijke arresten en uitspraken?

Image

Wat is de opbouw van een civiel of privaatrechtelijk arrest?

De Hoge Raad heeft sinds 1982 een vast patroon in zijn civielrechtelijke arresten. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen vier onderdelen:
  1. Het geding in feitelijke instanties: de rol van partijen en beslissingen van lagere rechters in de voorgaande procedure worden hierin samengevat.
  2. Het geding in cassatie: hierin wordt kort aangegeven wat er tot nu toe in de cassatieprocedure is gebeurd.
  3. Beoordeling van het middel: dit gedeelte bevat de rechtsoverwegingen waarin de Hoge Raad het cassatiemiddel beoordeelt. De essentiële onderdelen van de uitspraken van de lagere rechters worden vermeld. Vervolgens komt het standpunt van de Hoge Raad over de rechtsvraag naar voren. Tot slot komt de Hoge Raad tot zijn conclusie ten aanzien van het cassatiemiddel: het middel faalt of treft doel.
  4. Beslissing: hierin doet de Hoge Raad uitspraak (het dictum). De Hoge Raad verwerpt het beroep of vernietigd de bestreden uitspraak. In het laatste geval doet de Hoge Raad de zaak zelf af ten principale of verwijst de zaak naar een lagere feitenrechter. Ook de beslissing over de proceskosten is hierbij te vinden.

Wat vormt een civiel of privaatrechtelijk arrest?

De bovenstaande onderdelen vormen het eigenlijke arrest van de Hoge Raad. Aan de arresten in de verschillende jurisprudentietijdschriften worden onderdelen toegevoegd. Bij uitspraken die niet bewerkt zijn, is ten minste de conclusie van de procureur-generaal of advocaat-generaal toegevoegd. Bij uitspraken die bewerkt zijn, zijn meestal samenvattingen, trefwoorden, wetsartikelen en noten toegevoegd.
 

Hoe bestudeer je civiel of privaatrechtelijke arresten

In een civiele procedure oordeelt de rechter in een geschil tussen twee burgerlijke partijen over een norm van privaatrecht. Als partijen kunnen optreden natuurlijke of rechtspersonen (bijv. een stichting, vereniging of BV). Let op: ook de overheid kan als burgerlijke partij optreden, bijvoorbeeld bij het aanbesteden van een bouwproject aan een aannemer. In kleine zaken oordeelt de sector kanton van de rechtbank. Het gaat dan om vorderingen tot 5.000 Euro of huur- en arbeidszaken.

De civiele procedure kent twee vormen: de dagvaardingsprocedure (over geschillen) en de verzoekschriftprocedure (over administratieve zaken als aanwijzing van een voogd). Een dagvaardingsprocedure speelt zich af tussen eiser en gedaagde en eindigt in een vonnis. Een dagvaarding bevat een vordering (petitum) en de grondslag ervoor (fundamentum petendi). Bij een verzoekschriftprocedure zijn een verzoeker (of rekwestrant) en verweerder (of gerekwestreerde) betrokken. De procedure eindigt in een beschikking.

Een civiele procedure kan tot verschillende uitkomsten leiden: de rechter kan zich onbevoegd verklaren, de eiser niet ontvankelijk vanwege redenen die buiten het eigenlijke geschil zijn gelegen als verloop van een termijn, de vordering afwijzen danwel geheel of gedeeltelijk toewijzen.

Hoe lees en bestudeer je strafrechtelijke arresten en uitspraken?

Hoe lees en bestudeer je strafrechtelijke arresten en uitspraken?

Image

Welke partijen zijn betrokken bij een strafrechtelijke arrest of uitspraak?

  • In de strafrechtelijke procedure staan als partijen tegenover elkaar enerzijds een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie (OM) en anderzijds de verdachte (meestal vertegenwoordigd door een raadsman).
  • Het OM heeft een parket bij iedere rechterlijke instantie. Op het niveau van de Rechtbank gaat het om een officier van justitie (OvJ) Bij het Hof om Advocaten-Generaal onder leiding van de Procureur-Generaal, bij de HR eveneens om Advocaten-Generaal onder leiding van de Procureur-Generaal bij de HR. Let op: het parket bij de HR heeft deels andere taken dan dat bij Hof en Rechtbank. Dit heeft gevolgen voor de rechtspositie van de leden van het parket bij de HR.

Hoe verloopt de strafrechtelijke procedure en de uitspraak?

  • De strafrechtelijke procedure vangt aan met de dagvaarding uitgebracht door de Officie van Justitie
  • Deze dagvaarding bevat de de verdachte tenlastegelegde feiten.
  • Tijdens de rechtszitting beantwoordt de rechter de formele vragen van art. 348 Sv en de materiële vragen van art. 350 Sv.
  • De formele vragen betreffen de geldigheid van de dagvaarding, bevoegdheid van de rechter, ontvankelijkheid van de OvJ en mogelijke redenen voor schorsing van de vervolging.
  • De materiële vragen hebben betrekking op het bewijs van de feiten (niet bewezen, dan vrijspraak), de strafbaarheid van de feiten (indien niet, dan ontslag van rechtsvervolging), de strafbaarheid van de verdachte (indien niet omdat er schulduitsluitingsgronden van toepassing zijn, dan volgt eveneens ontslag van rechtsvervolgin een tnslotte op de straf of maatregel.
  • Daarnaast behandelt de rechter andere relevante strafrechtelijke wetsartikelen.
Wat is een arrest, wat is jurisprudentie, hoe lees je arresten en hoe gebruikt je een samenvatting?

Wat is een arrest, wat is jurisprudentie, hoe lees je arresten en hoe gebruikt je een samenvatting?

Image

Wat is een arrest?

  • Een arrest is een uitspraak van een gerechtshof of de Hoge Raad in een civiele dagvaardingsprocedure of van een strafzaak.
  • Ieder (Nederlands) arrest heeft een Landelijk Jurisprudentie Nummer (LJN), dit nummer is een uniek zoeknummer voor arresten.

Wat is  jurisprudentie ?

  • De uitspraken van rechters zijn een belangrijke rechtsbron.
  • Als de rechter een uitspraak doet, is hij gebonden aan de wet én houdt hij rekening met de uitspraken van andere rechters.
  • Uitspraken die eerder door rechters zijn gedaan, heten jurisprudentie.
  • Naast jurisprudentie zijn er ook nog andere bronnen van recht: wetten, gewoonten en gebruiken, de Grondwet en internationale verdragen.

Hoe worden arresten gepubliceerd?

  • Jurisprudentie wordt op twee manieren gepubliceerd: ten eerste als ‘kale’ uitspraken (zonder toevoegingen, de uitspraak die u aantreft op rechtspraak.nl) of in de vorm van bewerkte uitspraken (met toevoegingen, de uitspraak in jurisprudentietijdschriften van uitgeverijen).

  • Publicatie in een jurisprudentietijdschrift betekent dat de uitspraak wordt bewerkt voordat deze in het tijdschrift wordt opgenomen. In eerste instantie wordt door de redactie van het tijdschrift bepaald welke uitspraken worden opgenomen.

  • Daarna worden, afhankelijk van het tijdschrift, de uitspraken voorzien van een samenvatting, trefwoorden, relevante wetsartikelen en een annotatie. Bij belangrijke uitspraken van de Hoge Raad kunnen annotaties gevonden worden. Een ervaren jurist is annotator bij een jurisprudentietijdschrift van een uitgever. Het belang van een noot is dat de feiten voorafgaande aan de uitspraak worden samengevat, de rechtsvraag wordt besproken, dat verwijzingen naar literatuur en andere uitspraken worden opgenomen en het belang van het arrest voor de rechtsontwikkeling wordt aangegeven.

  • De annotator geeft in zijn commentaar het belang van het arrest aan. In een annotatie wordt er ook vak kritiek op de overwegingen van de Hoge Raad gegeven. Een uitspraak wordt meestal op de volgende manier geciteerd: HR 16 september 2011, NJ 2012, 155

Hoe en waar is jurisprudentie te vinden?

  • Jurisprudentie is vanouds verzameld in jurisprudentiebundels (over een bepaald rechtsgebied). De bundels zijn echter niet up-to-date. Jurisprudentietijdschriften van uitgeverijen zijn dit wel. Het is altijd de redactie die bepaalt welke uitspraken belangrijk zijn. De tijdschriften zijn op papier en digitaal te raadplegen.

  • Een jurisprudentietijdschrift kan gericht zijn op een bepaald rechtsgebied of op uitspraken van een bepaalde gerechtelijke instantie.

Waar vind je papieren uitgaves van jurisprudentietijdschriften?

  • Deze zijn te vinden in bibliotheken van universiteiten, hogescholen en in de openbare bibliotheken. Via online catalogi valt te achterhalen of de bibliotheek het gezochte tijdschrift in bezit heeft. Wanneer de bibliotheek niet over het jurisprudentietijdschrift beschikt, wordt PiCarta gebruikt. Het voordeel van deze catalogus is dat per gevonden jurisprudentietijdschrift wordt aangegeven waar het zich bevindt en of het uitleenbaar is.

  • Sinds 1913 worden in het tijdschrift 'de Nederlandse Jurisprudentie (NJ)' alle belangrijke uitspraken in burgerlijke en strafzaken gepubliceerd. Er zijn ook nog andere jurisprudentietijdschriften waarin uitspraken worden gepubliceerd.

Waar vind je digitale versies van jurisprudentietijdschriften?

  • Via de portalen van de bibliotheek of mediatheek van de hogeschool of universiteit zijn de digitale versies te vinden. Voorwaarde is wel dat de onderwijsinstelling een abonnement heeft op deze digitale bronnen.

  • Via de zoekmachines van grote uitgeverijen als Kluwer en Sdu, maar ook van kleinere uitgeverijen als Boom, Den Hollander en Paris, zijn vervolgens uitspraken te vinden.

  • Verder zijn de volgende sites belangrijk bij het digitaal raadplegen van jurisprudentie:

    • rechtspraak.nl: geeft gratis toegang tot uitspraken vanaf december 1999 van alle rechtbanken, gerechtshoven, de Hoge Raad, de Centrale Raad van Beroep en het College van beroep voor het bedrijfsleven. Er zijn uitspraken geselecteerd en gepubliceerd die juridisch of publicitair belangrijk zijn. Aan alle uitspraken wordt een landelijk jurisprudentienummer toegekend (LJN). Een uitspraak op Rechtspraak.nl wordt op de volgende manier geciteerd: Rb. Utrecht 21 April 2010, LJN BM1744.

    • Eur-Lex it is de databank voor jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie, het Gerecht van Eerste Aanleg en het Gerecht van ambtenarenzaken.

Zijn er meer bronnen voor jurisprudentie?

  • Overige bronnen zijn te vinden bij de (juridische) organisatie zelf waarbij onderzoek gedaan wordt.

  • Het kan hierbij gaan om dossiers, aanvraagformulieren (voor vergunningen, bijstand, enzovoort), verslagen van vergaderingen, financiële gegevens (boekhouding, grootboekkaarten), bezwaar- en beroepsschriften, aktes van oprichting of statuten van een vereniging op stichting, jaarplannen, jaarverslagen, enzovoort.

  • Soms zijn deze bronnen gepubliceerd op de site van de organisatie, maar vaak zijn de medewerkers van het bedrijf nodig om de bronnen te verkrijgen (uit de kast), of moet in het archief van de organisatie gedoken worden.

Waar kan je JoHo samenvattingen van en over arresten, rechtsregels en juridische interpretaties vinden?

Waar te beginnen met het lezen van een arrest van de HR?

  • Het lezen van een arrest van de Hoge Raad is wat moeilijker dan het lezen van een vonnis van een rechtbank. Dit komt o.a doordat de zaak bij de Hoge Raad wordt aangebracht als er al een procedure bij de lagere rechter is gevoerd. Ook oordeelt de Hoge Raad alleen over de juiste toepassing van het recht en de uitleg van het recht. Hij oordeelt niet over de feiten.

  • Bij het lezen van een arrest van de Hoge Raad moet de volgende volgorde worden aangehouden:

1- Samenvatting:

  • Begin met het lezen van de essentie of de samenvatting. Hierdoor wordt de eerste indruk verkregen over waar het arrest precies over gaat.

2- Het eigenlijke arrest van de Hoge Raad

  • Lees het eigenlijke arrest van de Hoge Raad. Het eigenlijke arrest bestaat uit de hiervoor genoemde vier onderdelen. Begin met het geding in feitelijke instanties. Hierdoor krijgt men inzicht in de rol van de partijen in de verschillende procedures: eerste aanleg, hoger beroep en cassatie.

3- Conclusie van de P-G of A-G en de noot onder het arrest:

  • Llees de conclusie en/of de noot om een beter begrip te krijgen van de uitspraak.

  • De conclusie bestaat uit een overzicht van de zaak, de feiten en het procesverloop.

  • Aan het einde van de conclusie staat het advies van de P-G of de A-G aan de Hoge Raad. Het advies van de P-G of de A-G luidt meestal: de conclusie strekt tot verwerping van het beroep of de conclusie strekt tot vernietiging van het bestreden arrest of de conclusie strekt tot vernietiging en verwijzing

Meer lezen

Begrippenlijst Juridische methoden, casusoplossen, jurisprudentie-analyse en argumenteren

Begrippenlijst Juridische methoden, casusoplossen, jurisprudentie-analyse en argumenteren

Hoofdstuk 1: Juridische vaardigheden

  • Vaardigheden (juridische): instrumenten die nodig zijn voor het op systematische wijze oplossen van casus.

 

Hoofdstuk 2: Hantering van de wettenbundels en juridische internetsites

  • Bestuursprocesrecht: de rechtsregels die de handhaving betreffen van de regels van het bestuursrecht.

  • Bestuursrecht: de rechtsregels die de verhouding tussen overheid en burger betreffen.

  • Burgerlijk recht: de rechtsregels die de betrekkingen tussen burgers onderling regelen.

  • Burgerlijke rechtsvordering: het burgerlijke procesrecht.

  • Procesrecht: de rechtsregels die de handhaving regelen van de regels van materieel recht.

  • Staatsrecht: de rechtsregels die de organisatie en inrichting van de staat betreffen.

  • Strafprocesrecht: de rechtsregels die de handhaving van het materiële strafrecht bepalen.

  • Strafrecht: de rechtsregels die bepaalde handelingen strafbaar stellen en daaraan een sanctie verbinden.

  • Verdrag: overeenkomst tussen staten.

 

Hoofdstuk 3: Analyse van rechtsregels

  • Alternatieve voorwaarden: de rechtsregel bevat meerdere voorwaarden voor het intreden van het rechtsgevolg waarbij geldt dat een geval slechts aan één voorwaarde hoeft te voldoen.

  • Constructie: een rechtsregel waarin de wetgever uiteenlopende verschijnselen onder één noemer vat.

  • Cumulatieve voorwaarden: de rechtsregel bevat meerdere voorwaarden voor het intreden van het rechtsgevolg waarbij geldt dat een geval moet voldoen aan alle voorwaarden.

  • Enuntiatieve of niet-limitatieve opsomming van voorwaarden: een rechtsregel bevat meerdere alternatieve voorwaarden voor het intreden van het rechtsgevolg, waarbij geldt dat een geval ook aan andere dan de genoemde alternatieve voorwaarden kan voldoen.

  • Fictie: een rechtsregel die een situatie behandelt alsof hij een ander soort situatie is.

  • Kwalificatieregels of definitiebepalingen: een rechtsregel die een omschrijving omvat van begrippen.

  • Limitatieve opsomming van voorwaarden: een rechtsregel bevat meerdere alternatieve voorwaarden voor het intreden van het rechtsgevolg, waarbij geldt dat een geval slechts aan één van deze genoemde alternatieve voorwaarden behoeft te voldoen.

  • Normatieve rechtsregels: rechtsregels die zich richten op het sturen of beoordelen van gedrag.

  • Rechtsregel: een algemeen verbindend voorschrift.

  • Verwijzingsregels of schakelbepalingen: deze rechtsregels verklaren een rechtsregel van toepassing buiten de wettelijke regeling waarvan zij deel uitmaken.

 

Hoofdstuk 4: Argumenteren.....read more

Access: 
Public
Samenvatting bij Juridische methoden, casusoplossen, jurisprudentie-analyse en argumenteren - Kloosterhuis - 2e druk

Samenvatting bij Juridische methoden, casusoplossen, jurisprudentie-analyse en argumenteren - Kloosterhuis - 2e druk

Wat zijn juridische vaardigheden? - Chapter 1

Dit boek bespreekt de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het beantwoorden van een juridische vraag. Deze vaardigheden zijn van belang om te voorkomen dat feiten verkeerd worden weergegeven, de juridische selectie van de feiten onjuist is, de rechtsvraag onjuist is geformuleerd of de rechtsregel verkeerd is geïnterpreteerd. Andere fouten kunnen de weergave van de argumenten van de wederpartij betreffen of de structuur van het juridisch betoog. Het boek sluit aan op de theoretische visie die is uiteengezet in Recht in Context. Kernvisie van dat boek is dat men het recht moet beschouwen in zijn context. Men moet niet alleen de rechtsbronnen kennen, maar ook letten op de wijze waarop juristen er onder invloed van de omstandigheden van een geval mee omgaan bij het argumenteren en het schrijven van vonnissen.

Het boek bespreekt de volgende vaardigheden als instrumenten voor het oplossen van casus. Hoofdstuk 2 richt zich op het opzoeken van de relevante wetsartikelen in wettenbundels en juridische internetsites. De analyse van rechtsregels komt aan de orde in hoofdstuk 3. Inzicht in de structuur van een rechtsregel vergemakkelijkt het opzetten van een betoog en bevordert een juiste inschatting van de argumentatie van de wederpartij. Hoofdstuk 4 richt zich op de opzet van een argumentatie en het inspelen op de argumentatie van de wederpartij. In hoofdstuk 5 tot en met 7 komt de analyse van rechterlijke uitspraken aan bod. Het gaat daarbij om vonnissen, arresten van het Gerechtshof en van de Hoge Raad. Daaraan vooraf gaat een inleiding op het juridische proces met aandacht voor de procespartijen, de rechterlijke instanties en enige belangrijke wettelijke bepalingen. De bespreking richt zich op de civielrechtelijke, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke uitspraken. Bij de bespreking van het bestuursrecht wordt ook aandacht gegeven aan het belangrijke begrip ‘belanghebbende.’

De wijzen waarop een rechtsregel kan worden uitgelegd (geïnterpreteerd) komt aan de orde in hoofdstuk 8. Hoofdstuk 9 tenslotte richt zich op het argumenteren en het schrijven van een betoog.

Waar vind je de relevante wetsartikelen? - Chapter 2

Voor het oplossen van casusposities gaan juristen te rade bij rechtsbronnen, de vindplaatsen van het recht. Deze zijn: internationale

.....read more
Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor arbeidsrecht en sociaal recht samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor arbeidsrecht en sociaal recht samengevat

Arbeidsrecht en sociaal recht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor bestuursrecht en administratief recht samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor bestuursrecht en administratief recht samengevat

Bestuursrecht en administratief recht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

 

Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor Europees recht en recht van de Europese Unie samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor Europees recht en recht van de Europese Unie samengevat

Europees recht en recht van de Europese Unie: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Cassis de Dijon - HvJ EU - 1979 - Arrest

Cassis de Dijon - HvJ EU - 1979 - Arrest

Casus

Rewe Zentral verzoekt aan de Duitse overheid om Cassis de Dijon te mogen importeren. De invoervergunning wordt geweigerd, omdat Cassis de Dijon een te laag alcoholpercentage heeft (15-20%) om het als een likeur op de markt te brengen. De Duitse wetgeving hanteert een minimum alcoholpercentage van 25%. Rewe vindt dit een maatregel van gelijke werking. De rechter stelt prejudiciële vragen aan het Hof.

Rechtsvraag

Gaat het bij de Duitse regeling om een verboden kwantitatieve invoerbeperking?

HvJ

Wanneer nog geen gemeenschappelijke Europese regeling inzake de handel in alcohol tot stand is gekomen, staat het de lidstaten vrij om regelingen te treffen ten aanzien van de productie en handel in alcohol. Belemmeringen van het tussenstaats handelsverkeer ten gevolge van deze verschillende nationale regelingen moeten worden aanvaard voor zover dringende behoeften die noodzakelijk maken en die verband houden met de doeltreffendheid van fiscale controles, de bescherming van de volksgezondheid, de eerlijkheid van de handelingstransacties en de bescherming van de consument. De bescherming van de volksgezondheid en de consument als rechtvaardiging voor de Duitse regeling kan niet geaccepteerd worden.

De regeling is derhalve een kwantitatieve beperking in de zin van art. 30 EG. Immers, de regeling is niet gericht op de verwezenlijking van een doel van algemeen belang, maar is een middel om likeuren met een laag alcoholpercentage buiten de grenzen te houden.

Access: 
Public
Costa/ENEL - HvJ EU - 1964 - Arrest

Costa/ENEL - HvJ EU - 1964 - Arrest

Casus

Italië heeft in 1962 de particuliere ondernemingen die elektriciteit produceren en distribueren bij wet genationaliseerd (verplichte overdracht aan de Staat). Een aandeelhouder van één van die genationaliseerde ondernemingen vecht in een procedure voor een Italiaanse rechter de rechtmatigheid van die nationalisatie aan, onder andere met een beroep op het EEG-verdrag. De Italiaanse rechter verzoekt het Hof van Justitie van de EEG om het EG-oprichtingsverdrag op dit punt uit te leggen. Het Hof doet dit in een zogenaamde prejudiciële beslissing (art. 177 EG-oprichtingsverdrag, inmiddels art. 267 VWEU).

HvJ

Het Hof overweegt dat het EEG-verdrag voorrang heeft boven het nationale recht van de lidstaten. Het EEG-verdrag heeft een eigen rechtsorde in het leven geroepen, die bij haar inwerkingtreding van rechtswege (automatisch) in de rechtsordes van de lidstaten is opgenomen. Hierin onderscheidt het EEG-verdrag zich van gewone internationale verdragen. De eigen rechtsorde heeft tot gevolg dat lidstaten niet tegen Europese wetgeving in kunnen gaan met een later, eenzijdig afgekondigd, wettelijk voorschrift. Nationale wetten die onverenigbaar zijn met het EEG-verdrag dient de nationale rechter buiten toepassing te laten. Het EEG-verdrag heeft dus voorrang boven het nationale recht.

Indien een nationale bepaling en een Europese bepaling tegenstrijdig zijn, heeft de Europese bepaling voorrang ten aanzien van de nationale bepaling. Dat is nodig omdat het Europees recht vereist dat de regels in alle lidstaten op dezelfde wijze moeten worden toegepast, omdat anders haar doelstellingen in gevaar zouden komen. Dit geldt in zowel monistische als dualistische lidstaten. Vandaar dat het Europees recht een eigen autonome rechtsorde in het leven heeft geroepen.

Access: 
Public
Spaanse aardbeien - HvJ EU - 1997 - Arrest

Spaanse aardbeien - HvJ EU - 1997 - Arrest

Casus

De interne markt ligt zeer gevoelig in de Franse landbouwsector. In de jaren '90 braken er geregeld protesten uit, waarbij boze Franse boeren geweld en intimidaties niet schuwden. Zo werden Spaanse trucks tegengehouden, chauffeurs mishandeld en producten vernield. De Europese Commissie was van mening dat de Franse autoriteiten te weinig deden om deze acties tegen te gaan. Dit zou schending van het EG-recht betekenen.

Rechtsvraag

Heeft Frankrijk nagelaten om te voldoen aan art. 30 EG jo art. 5 EG en de gemeenschappelijke marktordeningen voor landbouwproducten?

HvJ

De gemeenschapsinstellingen kunnen een lidstaat niet voorschrijven welke maatregelen zij moeten toepassen om het vrij verkeer van goederen op hun grondgebied te verzekeren. Het Hof toetst - rekening houdend met de beoordelingsvrijheid van de lidstaat - slechts of de betrokken lidstaat maatregelen heeft getroffen die geschikt zijn om het vrij verkeer van goederen te garanderen. In casu heeft Frankrijk nagelaten om geschikte maatregelen te treffen. Zo kwam het voor dat de politie bij acties niet ingreep en werd vervolging van de daders onvoldoende uitgevoerd. De Franse regering heeft een aantal rechtsvaardigingsgronden aangevoerd voor (eventuele) overtreding van art. 30 EG jo art. 5 EG en de gemeenschappelijke marktordeningen voor landbouwproducten, welke worden afgewezen. Geen rechtvaardigingsgronden zijn: vrees voor binnenlandse moeilijkheden, overwegingen van economische aard, schending van het gemeenschapsrecht door een andere lidstaat.

De enige ontsnappingsmogelijkheid in deze zaak zou zich hebben voorgedaan als wel optreden gevolgen zou hebben gehad voor de openbare orde, waaraan Frankrijk met de ter beschikking bestaande middelen niet het hoofd had kunnen bieden. Die situatie deed zich volgens het Hof echter niet voor.

Access: 
Public
Van Gend & Loos - HvJ EU - 1963 - Arrest

Van Gend & Loos - HvJ EU - 1963 - Arrest

Casus

In 1960 gold in de Europese Gemeenschap de regel dat lidstaten in het onderlinge verkeer geen nieuwe in- of uitvoerrechten mochten invoeren of bestaande rechten mochten verhogen. Dit had als doel om het vrije verkeer van goederen binnen de EG te stimuleren. De regel was neergelegd in art. 12 van het toenmalige EG-verdrag. Vervoersbedrijf Van Gend en Loos importeerde uit Duitsland in september 1960 goederen, waarover door de belastingdienst 8% invoerrechten werd geheven, terwijl dit volgens Van Gend en Loos maximaal 3% had mogen zijn. Van Gend en Loos maakte een zaak aanhangig voor de zgn. Tariefcommissie, die over dit soort zaken oordeelde.

De Tariefcommissie zag zich geplaatst voor de lastige vraag, of aan bepaalde artikelen van het EG-verdrag directe werking kan worden verbonden. Directe werking brengt met zich mee dat personen (dus ook de rechtspersoon Van Gend en Loos) rechtstreeks een beroep kunnen doen op wetsartikelen uit een verdrag.

De Tariefcommissie legde de zaak voor aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Rechtsvraag

Kan aan art. 12 toenmalig EG-verdrag directe werking worden ontleend?

HvJ

Het Hof concludeerde dat het oogmerk van het EG-verdrag, het instelling van een gemeenschappelijke markt, rechtstreeks betrekking heeft op de ingezetenen van de EG. Dat brengt mee dat het EG-verdrag méér is dan een overeenkomst die slechts wederzijdse verplichtingen schept tussen de lidstaten. De ingezetenen werken mee aan de EG en haar werkzaamheden, onder andere door te gaan stemmen voor het Europees Parlement. Bovendien werd door art. 177 van het toenmalige EG-verdrag gestreefd naar zoveel mogelijk eenheid in de interpretatie van het EG-verdrag door de lidstaten. Deze omstandigheden wezen er volgens het Hof op dat de lidstaten ervan uit zijn gegaan dat de gelding van het gemeenschapsrecht door hun ingezetenen voor het Hof van Justitie kan worden ingeroepen. Het Hof redeneerde dat dit met zich mee bracht, dat de EG in het volkenrecht een nieuwe rechtsorde vormde. Ten gunste van deze nieuwe rechtsorde leverden de lidstaten een deel van hun soevereiniteit in en zijn niet slechts de lidstaten, maar ook de ingezetenen gerechtigd om een beroep te doen op het recht van de EG.

Dit alles overwegend, concludeerde het Hof dat, omdat het gemeenschapsrecht ook verplichtingen ten laste van de ingezetenen in het leven roept, de EG ook gerechtigd is om rechten te scheppen die de ingezetenen uit eigen hoofde konden inroepen. Dit geldt zelfs indien het betreffende artikel geen expliciete bepaling bevat die zegt dat het directe werking heeft. Dit zou volgens het Hof met name het geval zijn wanneer een artikel een duidelijke en onvoorwaardelijke verplichting jegens de overheid in het leven roept om iets na te laten.

Oefenvragen bij het arrest Van Gend & Loos

De arresten Gend & Loos en Costa/ENEL zijn van belang voor het Nederlandse staatsrecht, omdat:

a. Hierin is bepaald dat de rechten die zijn opgenomen in het EVRM in het Nederlandse recht zowel op interne als rechtstreekse werking toekomt.

b. Hierin is bepaald dat het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen

.....read more
Access: 
Public
Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor insolventierecht en faillissement samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor insolventierecht en faillissement samengevat

Insolventierecht en faillissement: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor internationaal publiekrecht en volkenrecht samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor internationaal publiekrecht en volkenrecht samengevat

Internationaal publiekrecht en volkenrecht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht samengevat

Ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor staatsrecht en constitutioneel recht samengevat
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor strafprocesrecht en materieel strafrecht samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor strafprocesrecht en materieel strafrecht samengevat

Strafprocesrecht en materieel strafrecht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor verbintenissenrecht en rechtsbetrekking samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor verbintenissenrecht en rechtsbetrekking samengevat

Verbintenissenrecht en rechtsbetrekking: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Access: 
Public
Access: 
Public

Image

This content refers to .....
Samenvattingen: startpagina voor recht en bestuur

Samenvattingen: startpagina voor recht en bestuur

Samenvattingen en studiehulp voor recht en bestuur

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en assortimentwijzers bij samenvattingen van arresten, aantekeningen, studieboeken en tentamens voor rechten, bestuurskunde en juridische opleidingen
  • Studiegebieden: o.a.arbeidsrecht en sociaal recht, Belastingrecht en fiscaal recht, Bestuursrecht, Europees recht en de Europese Unie, Handelsrecht, Familierecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht, Insolventierecht en Faillissementsrecht,  Internationaal privaatrecht, Internationaal publiekrecht, Medische ethiek en gezondheidsrecht, Ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht, Overeenkomstenrecht en contractenrecht, Privaatrecht: burgerlijk, goederen- tot vermogensrecht, Rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis, Staatsrecht en constitutioneel recht, Strafrecht en criminologie
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Samenvattingen: startpagina voor bestuursrecht en staatsrecht

Samenvattingen: startpagina voor bestuursrecht en staatsrecht

Samenvattingen en studiehulp voor bestuursrecht en staatsrecht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor bestuursrecht en administratief recht
  • Studiegebieden: administratief recht, bestuursrecht, rechtshandhaving, staatrecht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor bedrijfsrecht en ondernemingsrecht

Samenvattingen: startpagina voor bedrijfsrecht en ondernemingsrecht

Samenvattingen en studiehulp voor bedrijfsrecht en ondernemingsrecht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor bedrijfsrecht en ondernemingsrecht
  • Studiegebieden: arbeidsrecht, bedrijfsrecht, handelsrecht, insolventierecht, ondernemingsrecht, sociaal recht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor criminologie en victimologie

Samenvattingen: startpagina voor criminologie en victimologie

Samenvattingen voor criminologie en het bestuderen van crimineel gedrag

Waar gaat de pagina over

  • Inhoud: informatie en assortimentwijzers bij samenvattingen voor criminologie en victimologie
  • Studiegebieden: o.a actuele criminologie, cognitie gedrag, criminologie en strafrecht, forensische Pyschopathologie, jeugdcriminologie, methoden en technieken, misdaad
  • Taal: Nederlands en engels
  • Toegang: Openbaar en exclusief

Waar kan je ook heen?

Hoe kan je hier verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp,
  • Klik op het onderwerp van je interesse, en gebruik vervolgens de links om naar de samenvattingen te gaan 
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor Europees recht en internationaal recht

Samenvattingen: startpagina voor Europees recht en internationaal recht

Samenvattingen en studiehulp voor Europees recht en internationaal recht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor bestuursrecht en administratief recht
  • Studiegebieden: Europees recht, internationaal privaatrecht, internationaal publiekrecht, volkenrecht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor fiscaal recht en internationaal belastingrecht

Samenvattingen: startpagina voor fiscaal recht en internationaal belastingrecht

Samenvattingen en studiehulp voor fiscaal recht en internationaal belastingrecht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor fiscaal recht en internationaal belastingrecht
  • Studiegebieden: belastingrecht, fiscaal recht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor goederenrecht en zakenrecht

Samenvattingen: startpagina voor goederenrecht en zakenrecht

Samenvattingen en studiehulp voor goederenrecht en zakenrecht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor goederenrecht en zakenrecht
  • Studiegebieden: goederenrecht, zakenrecht, vermogensrecht, handelsrecht, verbintenissenrecht, privaatrecht, burgerlijk recht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor privaatrecht en burgerlijk recht

Samenvattingen: startpagina voor privaatrecht en burgerlijk recht

Samenvattingen en studiehulp voor privaatrecht en burgerlijk recht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor privaatrecht en burgerlijk recht
  • Studiegebieden: o.a.: burgerlijk recht, goederenrecht, arbeidsrecht, familierecht, handelsrecht, internationaal privaatrecht, insolventierecht, ondernemingsrecht, privaatrecht, sociaal recht, vermogensrecht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor politicologie en beleidskunde

Samenvattingen: startpagina voor politicologie en beleidskunde

Samenvattingen voor politicologie, democratie en het bestuderen van beleid

Waar gaat de pagina over

  • Inhoud: informatie en assortimentwijzers bij samenvattingen voor politicologie en beleid
  • Studiegebieden: o.a democratie, politiek, internationale betrekkingen, politieke theorie, internationale organisaties
  • Taal: Nederlands en engels
  • Toegang: Openbaar en exclusief

Waar kan je ook heen?

Hoe kan je hier verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp,
  • Klik op het onderwerp van je interesse, en gebruik vervolgens de links om naar de samenvattingen te gaan 
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis

Samenvattingen: startpagina voor rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis

Samenvattingen en studiehulp voor rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis
  • Studiegebieden: o.a.: rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor strafrecht en strafprocesrecht

Samenvattingen: startpagina voor strafrecht en strafprocesrecht

Samenvattingen en studiehulp voor strafrecht en strafprocesrecht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor strafrecht en strafprocesrecht
  • Studiegebieden: o.a.: strafrecht en strafprocesrecht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Access: 
Public
Summaries: home page for law and administration

Summaries: home page for law and administration

Summaries for law and administration

What is this page about?

Where to go next?

What to read below?

  • Read on for the highlighted summaries, tools and pages
Access: 
Public
Click & Go to more related summaries or chapters

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor bestuursrecht en administratief recht samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor strafprocesrecht en materieel strafrecht samengevat

Join WorldSupporter!

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
This content is also used in .....

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Submenu: Summaries & Activities
Follow the author: Law Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1713
Search a summary, study help or student organization