CILFIT - HvJ EU - 1982 - Arrest

 

Onderwerp

Verplichting tot het stellen van prejudiciële vragen

Relevant artikel

Art. 267 VWEU

Casus

Het ging hier om een geschil tussen een aantal vennootschappen, importeurs van wol, en het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid betreffende de betaling van een vast recht voor sanitaire keuring van uit derde landen ingevoerde wol. Het probleem in de procedure was de uitleg van het begrip ‘producten van dierlijke oorsprong’.

Het Ministerie stelt dat er over de uitleg van het begrip geen twijfel mogelijk is en dat een prejudiciële vraag dus niet is vereist. De vennootschappen stellen daarentegen dat nu het gaat om een vraag over de uitlegging van een verordening die is voorgelegd aan de nationale rechter, deze verplicht een prejudiciële vraag moet stellen, omdat er geen hoger beroep mogelijk is (art. 267 VWEU).

Rechtsvraag

Wanneer moet en/of wanneer mag een nationale rechter een prejudiciële vraag voorleggen aan het Europese Hof?

HvJ

Allereerst bepaalt het Hof dat nationale rechters de bevoegdheid hebben om een prejudiciële vraag te stellen om te voorkomen dat nationale rechters het gemeenschapsrecht te uiteenlopend toepassen. Daarbij merkt het Hof op dat een prejudiciële vraag geen rechtsmiddel is voor partijen. Het feit dat een van de partijen een vraag over het gemeenschapsrecht opwerpt, betekent niet dat de rechter ook verplicht moet verwijzen.

Daarna bepaalt het Hof dat de hoogste rechterlijke instanties over dezelfde beoordelingsvrijheid beschikken als de andere rechterlijke instanties bij de vraag of ze moeten verwijzen. Daarbij stelt het Hof als hoofdregel dat verwijzing verplicht is als het gaat om een uitlegvraag die van belang kan zijn voor het geschil.

Vervolgens geeft het Hof de uitzonderingen op de hoofdregel weer. Een nationale rechter hoeft namelijk niet te verwijzen als het gaat om een vraag die geen invloed heeft op de oplossing van het geschil. Ook hoeft er niet verwezen te worden als er al in een andere zaak over hetzelfde is beslist (acte éclairé) of als er vaste rechtspraak van het Hof op een bepaald punt is. Daarnaast geeft het Hof aan dat er ook geen verwijzing noodzakelijk is als er geen twijfel kan bestaan over de juiste toepassing van het gemeenschapsrecht (acte clair).

Voor het ontbreken van twijfel dient gekeken te worden naar de eigen kenmerken van het gemeenschapsrecht, de bijzondere moeilijkheden bij de uitlegging ervan en het gevaar van te uiteenlopende rechtspraak binnen de gemeenschap. Hiervoor is het van belang om naar de verschillende taalversies van de bepaling te kijken en deze te vergelijken, de bepaling te plaatsen in de context van het Verdrag en de bepaling uit te leggen in het licht van het recht in zijn geheel, zijn doelstellingen en zijn ontwikkelingsstand op het ogenblik waarop de bepaling wordt toegepast.

Leerstuk

In dit arrest geeft het Hof de omvang van de verwijzingsplicht voor nationale rechters weer. De verwijzingsplicht moet worden gezien in het kader van de samenwerking tussen de nationale rechterlijke instanties en het Hof van Justitie, ter verzekering van de juiste toepassing en de eenvormige uitlegging van het gemeenschapsrecht in alle lidstaten.

Access: 
Public
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
Check more of this topic?
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Image

Click & Go to related summaries or chapters

Europees recht en recht van de Europese Unie: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Europees recht en recht van de Europese Unie: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Supporting content: 
Access: 
Public
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Check related topics:
Activities abroad, studies and working fields
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1553