Samenvattingen: startpagina voor Europees recht en internationaal recht

Table of contents around the subject

Samenvattingen voor Europees recht en internationaal recht

Internationaal recht en Europees recht

Samenvattingen, studiehulp, stages en ervaring opdoen in het buitenland

Samenvattingen en studiehulp voor Europees recht en internationaal recht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor bestuursrecht en administratief recht
  • Studiegebieden: Europees recht, internationaal privaatrecht, internationaal publiekrecht, volkenrecht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse

Image

Check summaries and supporting content in full:
Samenvattingen: de beste studieboeken voor Europees recht en de Europese Unie samengevat

Samenvattingen: de beste studieboeken voor Europees recht en de Europese Unie samengevat

Samenvattingen en studiehulp bij Europees recht en de Europese Unie

Inhoudsopgave

  • Samenvatting bij het boek: EU law: Text, Cases, and Materials van Craig en De Burca - 6e druk
  • Samenvatting bij het boek: An introduction to European law van Schütze - 1e druk
  • Samenvatting bij het boek: European Union Law van Chalmers - 2e druk
  • Samenvatting bij het boek: Europees Recht: Algemeen deel van Eijsbouts e.a. - 6e druk
  • Samenvatting bij het boek: Recht van de Europese Unie van Amtenbrink en Vedder - 3e druk
  • Samenvatting bij het boek: Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin en Zwalve - 5e druk
  • Samenvatting bij het boek: Hoofdstukken uit de Geschiedenis van het Europese Privaatrecht I: Inleiding en zakenrecht van Zwalve - 3e druk

Over Europees recht en de Europese Unie

  • De Europese Unie (EU) is een politieke en economische unie van 20+ lidstaten die in Europa gelegen zijn. De EU heeft als doel de samenwerking tussen de lidstaten te bevorderen op verschillende gebieden, zoals handel, landbouw, visserij, milieu, en sociaal beleid. Europees recht is het rechtssysteem dat geldt binnen de EU. Het omvat wetten die door de EU-instellingen zijn vastgesteld, evenals jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Access: 
Public
Samenvattingen: de beste studieboeken voor internationaal privaatrecht samengevat

Samenvattingen: de beste studieboeken voor internationaal privaatrecht samengevat

Samenvattingen en studiehulp bij Internationaal privaatrecht

Inhoudsopgave

  • Samenvatting bij het boek: Handboek Internationaal Privaatrecht van ten Wolde
  • Samenvatting bij het boek: Inleiding tot het Nederlandse Internationaal Privaatrecht van Strikwerda en Schaafsma - 12e druk

Over internationaal privaatrecht

  • Internationaal privaatrecht is het rechtsgebied dat bepaalt welk recht van toepassing is in een grensoverschrijdende juridische zaak. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een contract met een buitenlandse partij, een echtscheiding tussen partners uit verschillende landen of een ongeval in het buitenland. Het doel van internationaal privaatrecht is om rechtszekerheid te creëren en te voorkomen dat er conflict van wetten ontstaat.
Access: 
Public
Samenvattingen: de beste studieboeken voor internationaal publiekrecht samengevat

Samenvattingen: de beste studieboeken voor internationaal publiekrecht samengevat

Samenvattingen en studiehulp bij internationaal publiekrecht

Inhoudsopgave

Nerderlands:

  • Samenvatting bij het boek: Inleiding tot het Nederlandse Internationaal Privaatrecht van Strikwerda en Schaafsma - 12e druk
  • Samenvatting bij het boek: Internationaal Publiekrecht als Wereldrecht van Schrijver - 4e druk
  • Samenvatting bij het boek: International Law van Klabber - 2e druk
  • Samenvatting bij het boek: Kern van het internationaal publiekrecht van Nollkaemper  - 8e druk

Engels:

  • Summary with the book: Comparative Law by Siems - 1st edition
  • Summary with the book: International Law by Shaw - 7th edition
  • Summary with the book: International Business Law: Custom Edition Groningen University

Over Internationaal publiekrecht

  • Internationaal publiekrecht is het geheel van regels en normen die de interacties tussen naties regelen. Het bestrijkt gebieden als diplomatie, oorlog, handel en mensenrechten, en creëert een raamwerk voor vreedzame en coöperatieve internationale betrekkingen.

Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor Europees recht en recht van de Europese Unie samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor Europees recht en recht van de Europese Unie samengevat

Europees recht en recht van de Europese Unie: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Cassis de Dijon - HvJ EU - 1979 - Arrest

Cassis de Dijon - HvJ EU - 1979 - Arrest

Casus

Rewe Zentral verzoekt aan de Duitse overheid om Cassis de Dijon te mogen importeren. De invoervergunning wordt geweigerd, omdat Cassis de Dijon een te laag alcoholpercentage heeft (15-20%) om het als een likeur op de markt te brengen. De Duitse wetgeving hanteert een minimum alcoholpercentage van 25%. Rewe vindt dit een maatregel van gelijke werking. De rechter stelt prejudiciële vragen aan het Hof.

Rechtsvraag

Gaat het bij de Duitse regeling om een verboden kwantitatieve invoerbeperking?

HvJ

Wanneer nog geen gemeenschappelijke Europese regeling inzake de handel in alcohol tot stand is gekomen, staat het de lidstaten vrij om regelingen te treffen ten aanzien van de productie en handel in alcohol. Belemmeringen van het tussenstaats handelsverkeer ten gevolge van deze verschillende nationale regelingen moeten worden aanvaard voor zover dringende behoeften die noodzakelijk maken en die verband houden met de doeltreffendheid van fiscale controles, de bescherming van de volksgezondheid, de eerlijkheid van de handelingstransacties en de bescherming van de consument. De bescherming van de volksgezondheid en de consument als rechtvaardiging voor de Duitse regeling kan niet geaccepteerd worden.

De regeling is derhalve een kwantitatieve beperking in de zin van art. 30 EG. Immers, de regeling is niet gericht op de verwezenlijking van een doel van algemeen belang, maar is een middel om likeuren met een laag alcoholpercentage buiten de grenzen te houden.

Access: 
Public
Costa/ENEL - HvJ EU - 1964 - Arrest

Costa/ENEL - HvJ EU - 1964 - Arrest

Casus

Italië heeft in 1962 de particuliere ondernemingen die elektriciteit produceren en distribueren bij wet genationaliseerd (verplichte overdracht aan de Staat). Een aandeelhouder van één van die genationaliseerde ondernemingen vecht in een procedure voor een Italiaanse rechter de rechtmatigheid van die nationalisatie aan, onder andere met een beroep op het EEG-verdrag. De Italiaanse rechter verzoekt het Hof van Justitie van de EEG om het EG-oprichtingsverdrag op dit punt uit te leggen. Het Hof doet dit in een zogenaamde prejudiciële beslissing (art. 177 EG-oprichtingsverdrag, inmiddels art. 267 VWEU).

HvJ

Het Hof overweegt dat het EEG-verdrag voorrang heeft boven het nationale recht van de lidstaten. Het EEG-verdrag heeft een eigen rechtsorde in het leven geroepen, die bij haar inwerkingtreding van rechtswege (automatisch) in de rechtsordes van de lidstaten is opgenomen. Hierin onderscheidt het EEG-verdrag zich van gewone internationale verdragen. De eigen rechtsorde heeft tot gevolg dat lidstaten niet tegen Europese wetgeving in kunnen gaan met een later, eenzijdig afgekondigd, wettelijk voorschrift. Nationale wetten die onverenigbaar zijn met het EEG-verdrag dient de nationale rechter buiten toepassing te laten. Het EEG-verdrag heeft dus voorrang boven het nationale recht.

Indien een nationale bepaling en een Europese bepaling tegenstrijdig zijn, heeft de Europese bepaling voorrang ten aanzien van de nationale bepaling. Dat is nodig omdat het Europees recht vereist dat de regels in alle lidstaten op dezelfde wijze moeten worden toegepast, omdat anders haar doelstellingen in gevaar zouden komen. Dit geldt in zowel monistische als dualistische lidstaten. Vandaar dat het Europees recht een eigen autonome rechtsorde in het leven heeft geroepen.

Access: 
Public
Spaanse aardbeien - HvJ EU - 1997 - Arrest

Spaanse aardbeien - HvJ EU - 1997 - Arrest

Casus

De interne markt ligt zeer gevoelig in de Franse landbouwsector. In de jaren '90 braken er geregeld protesten uit, waarbij boze Franse boeren geweld en intimidaties niet schuwden. Zo werden Spaanse trucks tegengehouden, chauffeurs mishandeld en producten vernield. De Europese Commissie was van mening dat de Franse autoriteiten te weinig deden om deze acties tegen te gaan. Dit zou schending van het EG-recht betekenen.

Rechtsvraag

Heeft Frankrijk nagelaten om te voldoen aan art. 30 EG jo art. 5 EG en de gemeenschappelijke marktordeningen voor landbouwproducten?

HvJ

De gemeenschapsinstellingen kunnen een lidstaat niet voorschrijven welke maatregelen zij moeten toepassen om het vrij verkeer van goederen op hun grondgebied te verzekeren. Het Hof toetst - rekening houdend met de beoordelingsvrijheid van de lidstaat - slechts of de betrokken lidstaat maatregelen heeft getroffen die geschikt zijn om het vrij verkeer van goederen te garanderen. In casu heeft Frankrijk nagelaten om geschikte maatregelen te treffen. Zo kwam het voor dat de politie bij acties niet ingreep en werd vervolging van de daders onvoldoende uitgevoerd. De Franse regering heeft een aantal rechtsvaardigingsgronden aangevoerd voor (eventuele) overtreding van art. 30 EG jo art. 5 EG en de gemeenschappelijke marktordeningen voor landbouwproducten, welke worden afgewezen. Geen rechtvaardigingsgronden zijn: vrees voor binnenlandse moeilijkheden, overwegingen van economische aard, schending van het gemeenschapsrecht door een andere lidstaat.

De enige ontsnappingsmogelijkheid in deze zaak zou zich hebben voorgedaan als wel optreden gevolgen zou hebben gehad voor de openbare orde, waaraan Frankrijk met de ter beschikking bestaande middelen niet het hoofd had kunnen bieden. Die situatie deed zich volgens het Hof echter niet voor.

Access: 
Public
Van Gend & Loos - HvJ EU - 1963 - Arrest

Van Gend & Loos - HvJ EU - 1963 - Arrest

Casus

In 1960 gold in de Europese Gemeenschap de regel dat lidstaten in het onderlinge verkeer geen nieuwe in- of uitvoerrechten mochten invoeren of bestaande rechten mochten verhogen. Dit had als doel om het vrije verkeer van goederen binnen de EG te stimuleren. De regel was neergelegd in art. 12 van het toenmalige EG-verdrag. Vervoersbedrijf Van Gend en Loos importeerde uit Duitsland in september 1960 goederen, waarover door de belastingdienst 8% invoerrechten werd geheven, terwijl dit volgens Van Gend en Loos maximaal 3% had mogen zijn. Van Gend en Loos maakte een zaak aanhangig voor de zgn. Tariefcommissie, die over dit soort zaken oordeelde.

De Tariefcommissie zag zich geplaatst voor de lastige vraag, of aan bepaalde artikelen van het EG-verdrag directe werking kan worden verbonden. Directe werking brengt met zich mee dat personen (dus ook de rechtspersoon Van Gend en Loos) rechtstreeks een beroep kunnen doen op wetsartikelen uit een verdrag.

De Tariefcommissie legde de zaak voor aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Rechtsvraag

Kan aan art. 12 toenmalig EG-verdrag directe werking worden ontleend?

HvJ

Het Hof concludeerde dat het oogmerk van het EG-verdrag, het instelling van een gemeenschappelijke markt, rechtstreeks betrekking heeft op de ingezetenen van de EG. Dat brengt mee dat het EG-verdrag méér is dan een overeenkomst die slechts wederzijdse verplichtingen schept tussen de lidstaten. De ingezetenen werken mee aan de EG en haar werkzaamheden, onder andere door te gaan stemmen voor het Europees Parlement. Bovendien werd door art. 177 van het toenmalige EG-verdrag gestreefd naar zoveel mogelijk eenheid in de interpretatie van het EG-verdrag door de lidstaten. Deze omstandigheden wezen er volgens het Hof op dat de lidstaten ervan uit zijn gegaan dat de gelding van het gemeenschapsrecht door hun ingezetenen voor het Hof van Justitie kan worden ingeroepen. Het Hof redeneerde dat dit met zich mee bracht, dat de EG in het volkenrecht een nieuwe rechtsorde vormde. Ten gunste van deze nieuwe rechtsorde leverden de lidstaten een deel van hun soevereiniteit in en zijn niet slechts de lidstaten, maar ook de ingezetenen gerechtigd om een beroep te doen op het recht van de EG.

Dit alles overwegend, concludeerde het Hof dat, omdat het gemeenschapsrecht ook verplichtingen ten laste van de ingezetenen in het leven roept, de EG ook gerechtigd is om rechten te scheppen die de ingezetenen uit eigen hoofde konden inroepen. Dit geldt zelfs indien het betreffende artikel geen expliciete bepaling bevat die zegt dat het directe werking heeft. Dit zou volgens het Hof met name het geval zijn wanneer een artikel een duidelijke en onvoorwaardelijke verplichting jegens de overheid in het leven roept om iets na te laten.

Oefenvragen bij het arrest Van Gend & Loos

De arresten Gend & Loos en Costa/ENEL zijn van belang voor het Nederlandse staatsrecht, omdat:

a. Hierin is bepaald dat de rechten die zijn opgenomen in het EVRM in het Nederlandse recht zowel op interne als rechtstreekse werking toekomt.

b. Hierin is bepaald dat het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen

.....read more
Access: 
Public
Access: 
Public
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor internationaal publiekrecht en volkenrecht samengevat

Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor internationaal publiekrecht en volkenrecht samengevat

Internationaal publiekrecht en volkenrecht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Access: 
Public
Samenvattingen: de beste wetenschappelijke artikelen voor Europees recht samengevat

Samenvattingen: de beste wetenschappelijke artikelen voor Europees recht samengevat

Europees recht: De beste wetenschappelijke artikelen samengevat

Samenvattingen en studiehulp bij artikelen voor Europees recht

  • Voor 15+ samenvattingen bij artikelen voor Europees rech, zie de supporting content van deze studiegids

Inhoudsopgave

  • Welke juridische ontwikkelingen hebben plaatsgevonden tussen 1950 en 2016?
  • Wat is het verband tussen soevereiniteit en integratie binnen de Europese Unie?
  • Press Release No. 70/2017 van de Europese Commissie
  • Brexit: over and out?
  • Negatief advies van het Hof van Justitie over de toetreding van de EU tot het EVRM. Na de euro-crisis, nu een grondrechtencrisis?
  • Hoe worden de rechten van de mens in de EU beschermd?
  • Brexit Blues: They still haven’t found what they’re looking for ...
  • Brexit & de EU: You can’t always get what you want...
  • De arresten ruiz zambrano en McCarthy: Het Hof van Justitie en het effectieve genot van EU-burgerschapsrechten
  • Als de rook om je hoofd is verdwenen...enkele bedenkingen bij het woonlandbeginsel voor toegang tot coffeeshop
  • Bekendmaking van de Commissie inzake de bepaling van de relevante markt voor het gemeenschappelijk mededingingsrecht (97/C372/03)
  • Mededeling van de Commissie betreffende immuniteit tegen geldboeten en vermindering van geldboeten in kartelzaken, PB 2006, C298/11
  • Mededeling van de Commissie betreffende overeenkomsten van geringe betekenis die de mededinging niet merkbaar beperken in de zin van artikel 101, lid 1 VWEU
  • Persbericht van de Commissie – Mededingingsbeleid: Commissie legt Google boete van 4.34 miljard euro op wegens illegale praktijken met Android-toestellen om de machtspositie van de zoekmachine van Google te versterken, IP/18/4581
  • Commissiebesluit - Vrijstelling vennootschapsbelasting voor overheidsondernemingen
  • Europese Commissie Persbericht: ‘Staatssteun: Ierland kende Apple tot 13 miljard EUR verboden belastingvoordelen toe
  • Europese Commissie Persbericht: ‘State aid: Commission refers Ireland to Court for failure to recover illegal tax benefits from Apple worth up to €13 billion’
  • Europese Commissie Persbericht: ‘State aid: Commission investigation did not find that Luxembourg gave selective tax treatment to McDonald's’
  • Persbericht van het HvJ nr. 118/19 inzake Fiat (zaak C-755/15 Luxembourg v Commission en T-759/15 Fiat Chrysler Finance Europe v Commission)
  • Persbericht van het HvJ nr. 119/19 inzake Starbucks (zaken T‐760/15 en T‐636/16, Starbucks)

Gerelateerde samenvattingen en studiehulp

 
Access: 
Public
Tentamens: oude tentamens voor Europees recht en internationaal recht, oefenmateriaal en tentamentips

Tentamens: oude tentamens voor Europees recht en internationaal recht, oefenmateriaal en tentamentips

TentamenTickets en TentamenTips Inleiding Europees Recht

TentamenTickets en TentamenTips Inleiding Europees Recht

TentamenTickets: Tips & Tricks bij het voorbereiden op de tentamens

Van belang om goed te kennen bij Inleiding Europees Recht zijn de volgende onderwerpen:

  • De rechtsbronnen van het Europees Recht

  • De organisatie van het Europees Recht.

  • De bevoegdheden van de organisatie

  • Het verschil tussen de Europese Raad en de Raad van Europa.

  • De drie pijlers  van het Europees recht

  • De 4 vrijheden

    • Belangrijkste is: Vrij verkeer van goederen + 3 arresten (art 26 t/m 37 VWEU)

    • Er bestaan uitzonderingen op de 4 vrijheden die je dient te kennen.

  • De verschillen en overeenkomsten tussen de rule of reason en de VWeu uitzonderingen

  • De beginselen van het Europees recht (loyale samenwerking, Unietrouw) en test ze aan de hand van de drietrapsraket:

    • 1e fase Attributiebeginsel (art. 5, lid 2)

    • 2e fase: Subsidiariteitsbeginsel

    • 3e fase: Proportionaliteitsbeginsel

  • De 6 functies van het recht in de unie

  • Het verband tussen rechtstreekse werking en voorrang

Vier inlvoedrijke arresten voor Europees recht:

  • Cassis de Dijon - HvJ EU - 1979 - Arrest

  • Costa/ENEL - HvJ EU - 1964 - Arrest

  • Spaanse aardbeien - HvJ EU - 1997 - Arrest

Access: 
Public
TentamenTests bij de 6e druk van Europees Recht: Algemeen Deel van Eijsbouts e.a.

TentamenTests bij de 6e druk van Europees Recht: Algemeen Deel van Eijsbouts e.a.

Hoe werkt de Europese wetgeving? - Tentamens 2

 

Open vragen

Vraag 1

Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon is de codecisie procedure verheven tot de gewone wetgevingsprocedure. Tevens werd deze procedure van toepassing op de overgrote meerderheid van beleidsterreinen.

Leg uit wat de bevoegdheden van het Europees Parlement in dit besluitvormingsproces zijn. Verwijs daarbij naar relevante verdragsbepalingen.

Antwoordindicatie Open vragen

Vraag 1

Het Europees Parlement oefent samen met de Raad de wetgevingstaak uit, art. 14 lid 1 VEU. In de gewone wetgevingsprocedure ex art. 294 VEU is het Europees Parlement ‘gelijkwaardige’ medewetgever. Zonder instemming van het Europees Parlement komt er geen wetgeving tot stand. Het Europees Parlement kan amendementen indienen, art. 294 lid 3 en lid 7 sub c VWEU. Het Europees Parlement kan ieder besluit blokkeren (vetorecht).

Hoe werkt de Europese uitvoering? - Tentamens 3

 

Open vragen

Vraag 1

Stel dat de Commissie krachtens de gewone wetgevingsprocedure een voorstel indient om de Tabaksreclamerichtlijn te herzien. Het Europees Parlement amendeert in de eerste lezing en dit leidt er uiteindelijk toe dat de procedure in de tweede lezing belandt. Stel, de Commissie geeft een negatief advies in de tweede lezing over de amendementen van het Europees Parlement.

Vraag 1a

Wat zijn de mogelijke consequenties van een negatief advies? Wat zijn de verschillen met een positief advies?

Vraag 1b

Stel dat de procedure in de derde lezing komt, maar dat er inmiddels zoveel is geamendeerd dat er weinig meer van het oorspronkelijke voorstel over is. De Commissie kan zich niet langer vinden in het voorstel. Welke opties heeft de Commissie nog?

Antwoordindicatie Open vragen

Vraag 1a

De gewone wetgevingsprocedure is te vinden in art. 294 Wv. Volgens lid 8 kan de raad binnen drie maanden na ontvangst van de amendementen van het Europees Parlement met gekwalificeerde meerderheid van stemmen: alle amendementen goedkeuren, de handeling wordt dan vastgesteld; of niet alle amendementen goedkeuren, de voorzitter van de Raad roept dan binnen zes weken het bemiddelingscomite bijeen. In lid 9 staat dat de Raad met eenparigheid van stemmen besluit over de amendementen waarover de Commissie negatief advies heeft uitgebracht. De mogelijke consequenties zijn dus dat het voorstel niet kan worden aangenomen, of alsnog wel. Bij een positief advies van de Commissie wordt de handeling aangenomen.

Vraag 1b

De

.....read more
Access: 
Public
Stampvragen bij de 4e druk van Europees Recht: Algemeen deel van Eijsbouts e.a.

Stampvragen bij de 4e druk van Europees Recht: Algemeen deel van Eijsbouts e.a.

 

Hoofdstuk 1: Aard, structuur en recht van de Europese Unie

  1. Wat zijn de functies van het recht van de Europese Unie?

  2. Beschrijf de ontwikkeling van de Europese Unie aan de hand van de volgende jaartallen: 1951, 1957, 1986, 1992, 1997, 2001 en 2009?

  3. Wat bepaalde het Hof van Justitie in de zaak Van Gend & Loos?

  4. Wat betekent het begrip ‘rechtsorde’ en waarom heeft de Europese Unie een ‘eigen’ rechtsorde?

  5. Wat houdt het attributiebeginsel in?

  6. Hoe worden de bevoegdheden tussen de Unie en de lidstaten verdeeld?

  7. Welke drie beginselen begrenzen de bevoegdheden van de Unie, gegeven door de lidstaten?

  8. Noem de drie bonnen van grondrechten volgens het VEU?

  9. Noem een lacune in de gedeelde rechtsorde van de Europese Unie?

Hoofdstuk 2: Instellingen en rechtsbronnen; overzicht en ontwikkeling

  1. Uit welke instellingen bestaat de Europese Unie?

  2. Wat zijn de belangrijkste functies van de Europese Raad?

  3. Wat kan je vertellen over de Raad?

  4. Wat zijn de taken van het Europees Parlement?

  5. Welke instelling voert het dagelijks bestuur over de Europese Unie?

  6. Hoe heet de rechterlijke instantie binnen de Europese Unie?

  7. Noem vijf andere instellingen en organen van de Europese Unie?

  8. Wat is het verschil tussen primair en secundair Europees recht?

  9. Wat is het verschil tussen verordeningen, besluiten en richtlijnen?

  10. Hoe zit het met de hiërarchie binnen het secundaire recht?

  11. Noem enkele overige bronnen van Europees recht?

Hoofdstuk 3: De Markt en publieke belangen

  1. Wat houdt het begrip ‘de interne markt’ in, en wat is hiervoor de verdragsrechtelijke basis?

  2. Wat is het verschil tussen negatieve en positieve integratie?

  3. Noem de vier marktvrijheden, waar staan deze in het VWEU en leg deze uit?

  4. Noem enkele uitzonderingsbepalingen van de bovenstaande marktvrijheden

  5. Noem ook de uitzonderingen uit de jurisprudentie?

  6. Wat houdt het discriminatieverbod in?

.....read more
Access: 
Public
Oefententamens bij de 5e druk van Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin en Zwalve

Oefententamens bij de 5e druk van Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin en Zwalve

Wat is de basis van de Europese codificatie? - Tentamens 1

 

Oefenvragen, gebaseerd op een bachelor jaar 1 vak aan de Rijksuniversiteit Groningen

Vraag 1

Wat wordt bedoeld met een authentieke interpretatie?

Vraag 2

Ons recht kent het ‘référé législatif’ niet, dit is een taak die bij de rechter berust. Wat wordt bedoeld met het référé législatif’?

Vraag 3

De rechter maakt gebruik van verscheidene interpretatiemethoden, waaronder de teleologische interpretatiemethode. Leg uit wat deze interpretatiemethode inhoudt.

Vraag 4

Voor een codificatie worden drie kenmerken wezenlijk geacht, als er één ontbreekt dan is er geen sprake van een codificatie. Welke drie kenmerken heeft een codificatie?

Vraag 5

Men kan volhouden dat de wet volledig, onuitputtelijk is en dat de wet altijd spreekt. Wat betekent de zinspreuk lex semper loquitur? (De wet spreekt altijd).

Antwoordindicatie

Vraag 1

Een authentieke interpretatie is een gezaghebbende uitleg door de wetgever. Als voorbeeld kan Justinianus genoemd worden, Justinianus heeft namelijk in verschillende verordeningen zijn eigen wetten uitgelegd.

Vraag 2

De rechter wordt verplicht om uitleg aan de wetgever te vragen. Justinianus beval bijvoorbeeld dat rechters uitleg aan de keizer moesten vragen in alle gevallen waarin een wet uitleg behoefde. Deze verplichte voorgeschreven uitleg noemt men référé législatif. De rechter bepaalt zelf of de wet naar de wetgever verwezen dient te worden.

Vraag 3

Bij de teleologische interpretatie wordt het doel van een regeling in het oog gehouden en de uitleg wordt aan dat doel ondergeschikt gemaakt. Het doel van de wet is voor de teleologische interpretatie bepalend.

Vraag 4

De drie kenmerken voor een codificatie zijn:

  1. Er is een overheid, die gezag uitoefent over haar onderdanen;
  2. Het recht is op schrift gesteld;
  3. De volledigheid van dat recht, die bewerkstelligd wordt door het machtswoord van de overheid, dat aan dat recht een exclusieve gelding verleent.

Vraag 5

De wet blijft eeuwig jong door de onbeperktheid van uitlegging veroudert de wet namelijk niet. De wet blijft zo jong als de rechter haar ziet. Hierdoor kent de wet geen leemten en is zij nimmer onvolledig, vandaar de oude zinspreuk; de wet spreekt altijd. (Lex semper loquitur).

Oefenvragen, gebaseerd op een bachelor jaar 1 vak aan de Universiteit van

.....read more
Access: 
Public
TentamenTests bij de 3e druk van Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin en Zwalve

TentamenTests bij de 3e druk van Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin en Zwalve

Oefententamen 1 - Meerkeuzevragen

 

1. De codificatie van het Nederlandse privaatrecht heeft een exclusiviteitsclausule. Dat betekent:

  1. dat nieuwe ontwikkelingen buiten het wetboek vallen

  2. dat de rechter zijn oordeel steeds moet vastknopen aan de codificatie

  3. dat alleen de rechter recht mag spreken

  4. dat de rechter benoemd wordt voor het leven en onafzetbaar is.

 

2. De totstandkoming van de oudste geschreven wetgeving der Romeinen, de wet van de twaalf tafelen, werd afgedwongen door

  1. de consuls

  2. de senaat

  3. de patriciërs

  4. de plebejers.

 

3. De eerste koning van Rome was Romulus. Zijn koninklijke macht ontleende hij aan

  1. de goden

  2. de patriciërs

  3. de plebejers

  4. de senaat en het Romeinse volk (SPQR)

 

4. Wat was volgens Jean Jacques Rousseau de enige bron van geldend recht?

  1. de gewoonte

  2. het natuurrecht

  3. het volkenrecht

  4. de wet.

 

5. Volgens de aanhangers van de school van het vrije recht, de Freirechtschule, mochten de rechters

  1. altijd op eigen gezag oordelen

  2. de wet als subsidiair recht (hulprecht) gebruiken

  3. nooit op eigen gezag oordelen maar wel vrij interpreteren

  4. op eigen gezag oordelen in geval de wet te kort schoot.

 

6. Volgens F.C. von Savigny was het recht het product van

  1. organisch gegroeide rechtsovertuigingen

  2. de ratio

  3. het natuurrecht

  4. Germaanse volksrechten

 

7. In het Heilige Roomse Rijk werd de keizer

  1. benoemd door een concilie van paus en bisschoppen

  2. gekozen door het volk

  3. door erfopvolging tot het keizerschap geroepen

  4. door enkele vorsten gekozen

 

8. Welk van de volgende geschriften was GEEN onderdeel van het Corpus Iuris Canonici?

  1. Het Liber Extra

  2. De Clementinen

  3. De Extravaganten

  4. De Instituten

 

9. Tweehonderd jaar geleden (dus in 1812) was Nederland

  1. een republiek

  2. een koninkrijk

  3. een statenbond

  4. een provincie

 

10. Stelling I

Als naar het inzicht van de praetor toepassing van het ius civile onbillijk werkte, stond het hem vrij in te grijpen en het ius civile te wijzigen.

Stelling II

Bij conflict in Engeland tussen de common law en een statute gaat de statute voor

 

  1. Stelling I is juist, stelling II is onjuist

  2. Stelling I is onjuist,

  3. .....read more
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor Europees recht en internationaal recht

Samenvattingen: startpagina voor Europees recht en internationaal recht

Samenvattingen en studiehulp voor Europees recht en internationaal recht

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en studiegidsen bij samenvattingen van studieboeken, arresten, wetenschappelijke artikelen, vakken en tentamens voor bestuursrecht en administratief recht
  • Studiegebieden: Europees recht, internationaal privaatrecht, internationaal publiekrecht, volkenrecht
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Tentamens: tips en tickets van WorldSupporters bij Europees recht - Bundel

Tentamens: tips en tickets van WorldSupporters bij Europees recht - Bundel

Verschil tussen Europees recht en Internationaal recht
Europees recht jurisprudentiebundel aanpakken
Hoe lees ik een Internationaal/Europees Verdrag?
Voorbeeldpaper Inleiding Europees Recht
Samenvattingen: startpagina voor recht en bestuur

Samenvattingen: startpagina voor recht en bestuur

Samenvattingen en studiehulp voor recht en bestuur

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en assortimentwijzers bij samenvattingen van arresten, aantekeningen, studieboeken en tentamens voor rechten, bestuurskunde en juridische opleidingen
  • Studiegebieden: o.a.arbeidsrecht en sociaal recht, Belastingrecht en fiscaal recht, Bestuursrecht, Europees recht en de Europese Unie, Handelsrecht, Familierecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht, Insolventierecht en Faillissementsrecht,  Internationaal privaatrecht, Internationaal publiekrecht, Medische ethiek en gezondheidsrecht, Ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht, Overeenkomstenrecht en contractenrecht, Privaatrecht: burgerlijk, goederen- tot vermogensrecht, Rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis, Staatsrecht en constitutioneel recht, Strafrecht en criminologie
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Samenvattingen: startpagina's per studiegebied van recht en bestuur

Samenvattingen: startpagina's per studiegebied van recht en bestuur

Samenvattingen en studiehulp per studiegebied voor recht en bestuur

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: informatie en assortimentwijzers bij samenvattingen van arresten, aantekeningen, studieboeken en tentamens ingedeeld per studiegebied voor rechten, bestuurskunde en juridische opleidingen
  • Studiegebieden: o.a.arbeidsrecht en sociaal recht, Belastingrecht en fiscaal recht, Bestuursrecht, Europees recht en de Europese Unie, Handelsrecht, Familierecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht, Insolventierecht en Faillissementsrecht,  Internationaal privaatrecht, Internationaal publiekrecht, Medische ethiek en gezondheidsrecht, Ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht, Overeenkomstenrecht en contractenrecht, Privaatrecht: burgerlijk, goederen- tot vermogensrecht, Rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis, Staatsrecht en constitutioneel recht, Strafrecht en criminologie
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvatting en studiehulp, en klik op de titel van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor de beste studieboeken van recht en bestuur

Samenvattingen: startpagina voor de beste studieboeken van recht en bestuur

Samenvattingen van de beste studieboeken voor recht en bestuur

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: selectie van samenvattingen van studieboeken over juridische onderwerpen, recht en bestuur
  • Studiegebieden: Arbeidsrecht en sociaal recht, Belastingrecht en fiscaal recht, Bestuursrecht, Europees recht en de Europese Unie, Handelsrecht, Familierecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht, Insolventierecht en Faillissementsrecht,  Internationaal privaatrecht, Internationaal publiekrecht, Medische ethiek en gezondheidsrecht, Ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht, Overeenkomstenrecht en contractenrecht, Privaatrecht: burgerlijk, goederen- tot vermogensrecht, Rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis, Staatsrecht en constitutioneel recht, Strafrecht en criminologie, Werken en studeren als jurist
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar, Exclusive

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvattingen
  • Klik op het onderwerp van je interesse , en gebruik vervolgens de links om naar de samenvattingen te gaan 
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor arresten en jurisprudentie bij recht en bestuur

Samenvattingen: startpagina voor arresten en jurisprudentie bij recht en bestuur

Samenvattingen van arresten en studiehulp bij het gebruik van jurisprudentie

Waar gaat de pagina over

  • Inhoud: informatie en assortimentwijzers voor samenvattingen van 800+ arresten en jurisprudentie
  • Studiegebieden: o.a. arbeidsrecht en sociaal recht, Belastingrecht en fiscaal recht, Bestuursrecht, Europees recht en de Europese Unie, Handelsrecht, Familierecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht, Insolventierecht en Faillissementsrecht,  Internationaal privaatrecht, Internationaal publiekrecht, Medische ethiek en gezondheidsrecht, Ondernemingsrecht en rechtspersonenrecht, Overeenkomstenrecht en contractenrecht, Privaatrecht: burgerlijk, goederen- tot vermogensrecht, Rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis, Staatsrecht en constitutioneel recht, Strafrecht en criminologie
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar

Waar kan je heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de uitgelichte samenvattingen en studiehul
  • klik op de titel  van het arrest of rechtsgebied van je interesse
Access: 
Public
Samenvattingen: startpagina voor wetenschappelijke artikelen over recht en bestuur

Samenvattingen: startpagina voor wetenschappelijke artikelen over recht en bestuur

Samenvattingen van de beste wetenschappelijke artikelen over recht en bestuur

Waar gaat de pagina over?

  • Inhoud: selectie van samenvattingen van wetenschappelijke artikelen over juridische onderwerpen, recht en bestuur
  • Studiegebieden: oa. Europees Recht, Goederenrecht, Inleiding recht, Insolventierecht en ondernemingsrecht, Juridische aspecten van bedrijfskunde en bedrijfsvoering, Rechtshandhaving en Politie, Staatsrecht en constitutioneel recht, Strafrecht.
  • Taal: Nederlands
  • Toegang: Openbaar, Exclusive

Waar kan je ook heen?

Hoe kan je verder?

  • Lees verder voor de samenvattingen van de artiklen
  • Klik op het onderwerp van je interesse , en gebruik vervolgens de links om naar de samenvattingen te gaan
Access: 
Public
Access: 
Public
Access: 
Public

Image

Join WorldSupporter!
This content is used in:

Europese rechtsgeschiedenis: verzameling van gratis samenvattingen van de laatste jaren

Tentamens: oude tentamens voor Europees recht en internationaal recht, oefenmateriaal en tentamentips

Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

This content is also used in .....

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Law Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
162
External and related links: